Hirdetés

Ismét hiány lehet az Nvidia gamer videokártyáiból



|

Aki a közeljövőben szeretne Nvidia videokártyát vásárolni, készüljön arra, hogy nehezebb dolga lesz, mint eddig volt.

Hirdetés

Mikor már azt hittük, elfelejthetjük a chiphiány és a kriptobányászok által okozott sötét korszakot, jött egy újabb tényező, ami korlátozhatja a játékra szánt videokártyák elérhetőségét: az AI. A mesterséges intelligenciás modellek működtetéséhez szükséges erőforrások biztosításába ugyanis az Nvidia is besegít, és emiatt meg kell változtatni a prioritásokat, nem a játékosoknak kedvező módon.

Tajvani forrásokra hivatkozva a MyDrivers azt állítja, az Nvidia fogyasztói használatra szánt GPU-iból egyes piacokon a tavalyi év folyamán látványosan lett egyre kisebb a készlet, minek hatására az árak növekednek, amit elsősorban Kína érez meg (ahol a csökkentett teljesítményű RTX 4090D kerül forgalomba), de az Egyesült Államok és Európa is érintett.

Hirdetés

Egyelőre csak pletykálják, de nem nehéz elhinni, hogy az Nvidia most inkább az AI-adatközpontokba termel. 

Ha nem a készletekkel lesz gond, lehet, hogy az árakkal. Az Árukereső árfigyelője szerint az egyik legnépszerűbb RTX 40-es kártya, az ASUS GeForce RTX 4090 OC 24GB novemberben még 855 ezer forintért is kapható volt, de ma már legalább 990 ezret kell érte fizetni, viszont a kategóriájában vezető ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC 8GB csak mérsékelten, tízezer forinttal drágább, mint tavaly volt. Az ASUS RTX 4070 DUAL 12 GB ára mindeközben folyamatosan csökken, most már 250 ezerért hozzá lehet jutni.

Pánikolva vásárolni nem kell, az Nvidia RTX 40 Super kártyák jövő hétre esedékes bejelentése után már tisztábban fogunk látni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.