Hirdetés

Ismét Super videokártyákkal áraszthatja el a boltokat az Nvidia



|

Úgy tűnik, nemcsak az elsőnapos tesztek, hanem a valós felhasználói visszajelzések is igazolják a középkategóriás Radeonok erejét. Lépéskényszerben az RTX40-es család, érkeznek a felgyorsított verziók.

Hirdetés

Egyelőre csak pletykák jelzik a várható változást, de nem lenne szokatlan a lépés a gyártótól a termékkínálat legfontosabb elemeinek felfrissítése a kialakult piaci versenynek megfelelően. Az RTX 20-as generációnál már alkalmazták a "Super" elnevezést, ami az eredeti modellek egyfajta ráncfelvarrását és teljesítménykorrekcióját jelentette. Önmagától természetesen nem csinálna ilyet az Nvidia, a versenytársak irányából érkező növekvő nyomás miatt azonban logikus lépésként értékelhetjük az új piaci bevezetést.

Picit előre szaladtunk, szinte már tényként kezeljük az RTX 40-es Super kiadásokat, valójában még semmi sincs megerősítve, és nagy kérdés, hogy az egyes sebességszinteken milyen lapkák bevetésével képes érdemi előrelépést kínálni a gyártó. Egyre sűrűbb a középkategória, még akár az árfolyamváltozásokkal kínzott magyar piacon sem egyértelmű, melyik VGA-t érdemes kiválasztani a mezőnyből.

Lássuk, mit jósolnak a pletykák, avagy mire lehet képes az Nvidia 2024 elején!

Hirdetés

Csak ott támadni, ahol szükséges

Az RDNA3-alapú AMD videokártyák teljes kínálata szépen megmutatja, mely pontok fájhatnak igazán a ray-tracinget remek marketinggel támogató vállalat számára. Az RX 7900 XTX és XT leginkább az RTX 4080 számára okoznak kellemetlen perceket, hiszen mindkét variáns több VRAM-mal és igen jó ár-érték aránnyal rendelkezik. Lejjebb sincsenek nyugodt percei a GeForce-oknak, az RX 7800 XT egyszerre mindkét RTX 4070-es kiadás ellenében képes jobb alternatívaként feltűnni, az árcsökkentés pedig nem lehet egyedüli megoldás a helyzet kezelésére.

A felsőkategóriában fontos kérdés, hogy milyen lapkával készülhet az RTX 4080 Super, hiszen az aktuális modell ugyan nem használja ki az AD103 chip teljes tudását, de a letiltott egységek engedélyezése vélhetően nem eredményezne értelmezhető sebességtöbbletet. Elképzelhető, hogy az RTX 4090-eken használt AD102-esek kevésbé tökéletes verziói ideális lesznek Superként, amivel egyébként a memóriabusz nagysága (265-ról 320 bitre) és a VRAM-kapacitás is növekedhet (16-ról 20 GB-ra). Órajelekről és üzemfrekvenciákról még korai beszélni, de ezek a paraméterek nyilvánvalóan úgy lesznek belőve, hogy stabilan az RX 7900 XTX fölé pozícionálhassak a kártyát.

Hasonló lesz a cél az RTX 4070 Ti és RTX 4070 Super kártyákkal is, amelyeknél szintén a felhasznált GPU-k átvariálása hozhatja el a szükséges teljesítményfölényt. Viszont ismét mókás az egész szituáció, hiszen a kártyák Super kiadásai az RTX 4080-on teljesítő AD103-at kaphatják meg; a generáció megjelenésénél a gyorsan törölt RTX 4080 12 GB-ból lett végül RTX 4070, amiből lapkaszinten végül újra RTX 4080 lesz.

Az órajelek ezeknél a modelleknél sem ismertek, a fejlettebb GPU azonban 16 GB-nyi VRAM-ot hozhat el a Ti szintjére, miközben a normál RTX 4070 Super a stream processzorszám és Tensor/RT-magok növelésével felérheti az aktuális Ti-verzió szintjére. Eggyel feljebb kerül tehát a két videokártya, így kifogva a szelet az RX 7800 XT vitorlájából, megnehezítve a Radeonok további terjedését.

Megjelenés 2024-ben

A Super-sorcsere idén már nem várható, viszont a januári CES-t követően bármikor megérkezhetnek az újdonságok. A következő generációváltásig a Super kártyákkal feldúsított RTX 40-esekből válogathatsz, ám minden bizonnyal az AMD-nek is lesz erre egy-két reakciója, akár az FSR 3 véglegesítésével, vagy speciális, memória fronton és órajelben tuningolt Radeon-verziókkal.

Nincs már sok hátra az évből, kíváncsiak vagyunk, te melyiket választanád. Írd meg kommentben, hogy felkeltette-e érdeklődésed ez a Super-pletyka, vagy semmi értelme várni, még karácsony előtt letudnád a videokártyavásárlást. Netán teljesen hidegen hagy a két gyártó piaci harca, sem a ray-tracing, sem a DLSS/FSR nem izgat, csak a klasszikus játékélmény számít.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.