Hirdetés

Pár napra 5G főváros lett Budapest



|

Ismét hazánkban rendezik meg az ITU Telecom World konferenciát, ahol minden sarokban 5G routereket találtunk. Az esemény súlyát és a magyar kormány elkötelezettségét jelzi, hogy a megnyitón Orbán Viktor, az esti díszvacsorán pedig Áder János is beszédet mondott.

Hirdetés

2015 után másodszor rendezik meg Budapesten az ITU Telecom World konferenciát az év egyik legfontosabb infokommunikációs rendezvényét. Az esemény nem egy szimpla expó, hanem évről-évre itt találkoznak magas rangú kormányzati vezetők, nagyvállalatok, valamint innovatív kis- és középvállalatok, hogy bemutassák legújabb technológiáikat, valamint hogy tanácskozzanak a lehetséges szabályozási és együttműködési lehetőségekről. Az idei konferencia egyik kiemelt témája az 5G minél gyorsabb bevezetése és iparági felhasználása volt, főként annak köszönhetően, hogy nem is olyan rég lezárult annak szabványosítása.

Emellett Zhao Houlin, Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) főtitkára a digitális szakadék csökkentését is kiemelte, hiszen jelenleg még csak a világ népességének a fele az, aki tud csatlakozni a világhálóra, míg a másik fele digitálisan leszakad. A helyzet a fejlődő országokban a legrosszabb, ahol átlagosan a népesség mindössze 45.3 százaléka csatlakozik a nethez - az ITU jelentése alapján - éppen ezért üdvözölendő, hogy a budapesti rendezvényen több afrikai ország (Angola, Ghána, Mozambik, Ruanda, Kamerun) is saját standot épített, jelezve a gyors felzárkózás érdekében tett elkötelezettségüket.

Visszatérve az 5G-re. Az ITU Telecom World megnyitóját végül az előzetesen kiadott programtól eltérően nem Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitotta meg, hanem meglepetésvendégként Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke indította le a rendezvény. "A nyertesei akarunk lenni ennek az új, történelemformáló, izgalmas kalandnak" - mondta beszédében, külön megemlítve az 5G technológiában rejlő lehetőségeket.

Később ugyanígy tett Palkovics László is, aki kiemelte az 5G ipari felhasználási lehetőségeit, majd az este folyamán Áder János, köztársasági elnök is az 5G gyors bevezetése mellett érvelt, amely az iparági pletykák szerint már nincs is olyan messze, megfelelő frekvencia és licenc birtokában hamar beindulhat Magyarországon a kereskedelmi 5G szolgáltatás.

Egyelőre viszont országos, netán fővárosi 5G lefedettség híján a kiállítók zárt 5G hálózatokat alakítottak ki a Hungexpo területén, megmutatva azt, hogy milyen lehetőségek rejlenek a gyors mobilhálózatban. Az Ericsson standján például még szeptember 12-ig megtekinthetőek a vállalat 5G rádiós infrastruktúrájának azon elemei, melyek segítségével a jelenlegi hálózatok dinamikusan és rugalmasan alakíthatók át 5G-re.

Hirdetés

A standon például elhelyeztek egy Industry Connect elnevezésű szolgáltatást, egy olyan kis méretű privát 5G hálózatot, amely egy 1 m3-es kockában elfér és akár repülőgéppel is szállítható. Emellett egy demóval is készültek, ahol látható, hogy az 5G gyors sebességének köszönhetően miként hajtható végre egy mentőautóban ultrahangos vizsgálat úgy, hogy a vizsgálatot végző orvos egy távoli kórházból egy 5G-vel üzemelő haptikus kesztyűvel vezeti a mentős kezét. Emellett a standon egy mikrovezérlők által vezérelt hexapod robotot is elhelyeztek, megmutatva, hogy annak karjainak mozgása 5G-vel tökéletesen szinkronizáltan működik, míg a 4G hálózaton darabossá válik. Ez szintén az ipari robotok vezérlésénél lehet kulcsfontosságú, vagy minden eddiginél jobb táncoló robotjátékokat eredményezhet.

A cég standján az is kiderül, mit jelent majd a technológia a felhasználók számára, hiszen az Ericsson partnerének, a Telekomnak köszönhetően lehetőség nyílik az 5G-képes, dupla kijelzővel ellátott LG V50 készülékek kipróbálására is. A nagy mobilszolgáltatók közül a rendezvényen a Vodafone is megmutatta magát, a Nemzeti Regattán már debütált 5G kamionjával parkolt be a kiállítótérben, amelyben jövőbe mutató, köztük 5G technológiát is használó demók kapnak helyet. Az ITU Telecom World kiállításon a látogatók egy több szereplő által egyszerre, az 5G technológiának köszönhetően szinte késleltetés nélkül, VR szemüvegen keresztül játszható játékot próbálhatnak ki. A nagy szolgáltatók közül a Telenor ezúttal távol maradt.

Az ITU Telecom World 2019 konferencia főtámogatója, a Huawei Budapesten ismertette 5G-vel kapcsolatos legújabb "white paper" jelentését, amelyet Yang Chaobin, a Huawei Technologies 5G termékcsaládjának elnöke ismertetett. A jelentés szerint az 5G több trilliónyi üzleti helyet és befektetési lehetőséget nyit majd meg a jövőben. A technológia 2035-re világszerte 12.3 trillió amerikai dollár értékű termelést generál majd, és a telekommunikációs iparág árbevételének 80 százaléka lesz ehhez köthető.

Az 5G kereskedelmi használatának fejlődésével folyamatosan jelennek meg a mobil sávszélesség, a médiaalapú szórakoztatás, az ipari termelés, az intelligens szállítás és egyéb területeken alkalmazható innovatív 5G-alkalmazások. Az ötödik generációs hálózatok képesek a felhasználók számára biztosítani a Gigabit hálózatokat, azaz, a lehető legjobb hálózati teljesítményt és felhasználói élményt. A digitalizáció és az intelligencia az 5G-korszak fontos jelei, melyek vállalatok ezreinek segítenek és javítják a szociális hatékonyságot.

Az ITU Telecom World 2019 konferencia szeptember 12-ig még ingyenesen meglátogatható a Hungexpo területén.

Képek forrása: ITU/Rowan Farrell

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.