Hirdetés

Két Raspberry Pi hajtja a világ egyik legkisebb konzolját



|

A Pimoroni DV Stick alig nagyobb egy pendrive-nál, de számos lehetőséget kínál a hozzáértőknek.

Hirdetés

A Raspberry P rajongói körében ismerősen csenghet a brit Pimoroni neve, amely kifejezetten a miniszámítógépre épített kütyükben utazik. A cég mindenféle ilyen eszközt gyárt a konfigurálható LED-világításoktól az E-Paper kijelzőkön át az időjárás monitorozó felszerelésekig, a színes repertoárban pedig a videojátékos termékeknek is jut hely.

Ezt a kategóriát bővítette korábban a Picade nevű apró játékgép, valamint a kézikonzol-szerű 32blit Dev Kit és a PicoSystem is. Hamarosan pedig itt a cég következő attrakciója, egy HDMI-stickre épült mini konzol.

Hirdetés

A Pimoroni DV Sticket (a gyártó szerint ez a Digital Video Stick rövidítése) egyelőre csak a Tom's Hardware The Pi Cast című podcastjében harangozták be, így cikkünk írásakor még nincs hivatalos termékoldala sem, és mindössze annyit tudni róla, amennyit John Williamson, a Picoroni társalapítója a műsorban elmondott.

Ez alapján a DV Stick két darab RP2040-es Raspberry Pi chipre épül, melyek közül az egyik processzorként funkcionál, a másik pedig a képernyő meghajtásáért felel a HDMI-kimeneten keresztül. Williamson szerint ez lehetővé teszi, hogy az apróság hatékonyabban végezze a grafikai megjelenítéssel kapcsolatos feladatokat. Az ujjnyi konzol felbontása sajnos nem derült ki, de a Tom's Hardware úgy spekulál, hogy 1080p-s lehet.

A Pimoroni újdonsága USB- és Bluetooth-kapcsolatokat is kezel, így nem okoz gondot billentyűzetet és egeret csatlakoztatni hozzá, amelyekkel a bevezetőben említett PicoSystem játékait tolhatjuk rajta, illetve sajátokat is fejleszthetünk, mivel a DV Stick egyben dev kit is, így a kódoláshoz (MicroPython, C++, CircuitPython) értők szabadjára engedhetik vele a fantáziájukat.

Williamson szerint a viszont DV Stick nemcsak konzolként, hanem változatos feladatokra is hasznos lehet, köztük például információs kioszkok üzemeltetésével. A terméknek egyelőre nincs ára és megjelenési dátuma, a társalapító viszont azt ígéri, hogy néhány héten belül elérhetővé válik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.