Hirdetés

Kétszer gyorsabb lehet elődjénél a PlayStation 5 Pro



|

Újabb információk szivárogtak ki a PS5 Próval kapcsolatban, amelyek ha igazak, durva erőgépre számíthatunk.

Hirdetés

Idestova két éve szó van róla, hogy a Sony elkészíti a PS5 Pro változatát, a legújabb pletykák szerint pedig a munka olyan jól halad a színfalak mögött, hogy a konzol jövő ősszel, várhatóan novemberben, meg is érkezik. Ez ugyan még több, mint egy év, de már folyamatosan szállingóznak az információk a konzol hardverével kapcsolatban. Egy új előrejelzés szerint a PS5 Pro (amely Project Trinity kódnéven fut) grafikus teljesítménye akár 23 TFLOP is lehet, ami több mint kétszer gyorsabb a PS5 eredeti verziójánál, hiszen az csak 10 TFLOP-ra képes. Ez nemcsak simább 4K élményt jelenthet játék közben, hanem akár azt is, hogy a fejlesztők lassan elkezdhetnek 8K-ban gondolkodni. Mindez az információ egy @Zuby_Tech nevű felhasználótól származik, vagyis hivatalosnak távolról sem mondható.

A netre felkerült specifikáció szerint a processzor 4 vagy 5 nm-es technológiával készülő AMD Zen 4 chip lesz 8 maggal, 16 utasításszállal és 4,2 GHz-es órajellel. Az alacsonyabb csíkszélességre való átállás a remények szerint egyúttal azt is jelenti, hogy a folyékony fémre, mint hővezető, nem lesz szükség. A processzor mellé AMD Radeon RDNA 3 grafikus gyorsító kerülhet, akár 72 feldolgozó egységgel és kettős hardveres ray tracing gyorsítással. Itt ugyanakkor elképzelhető, hogy a Sony kicsit lejjebb ad az igényekből, mert elég sokat spórolhat azzal, ha a feldolgozó egységek számát valamelyest csökkenti. A RAM mennyisége csak minimálisan nő, 16-ról 20 GB-ra, viszont sebességében 75 százalékos ugrás várható, míg a tárhelynél marad az 5,5 GB/s-os adatátviteli sebesség, de a PS5 Pro kétszer akkora tárhellyel rendelkezhet.

Hirdetés

Nem teljesen megszokott dolog, hogy a Sony az életciklusa közepén drasztikus mértékben változtat a játékkonzol hardverén, de nem is példa nélküli, hiszen a PS4-PS4 Pro esetében egyszer már történt hasonló. Kérdés még, hogy jelen gazdasági helyzetben milyen árat jelenthet mindez, de a várakozások szerint a PS5 Pro nem lesz drágább, vagy igen, akkor nem sokkal annál, mint amennyibe a PS5 is került. Ez azt jelenti, hogy a PS5 Pro 500-600 dollár közötti áron mutatkozhat be.

Mindenki biztosra veszi, hogy a Pro változat mellett készül a konzol Slim verziója is, amely akár már idén ősszel a boltokba kerülhet. Ebben 5 nm-es csíkszélességgel gyártott processzor dolgozik majd, szintén folyékony fém hővezető nélkül - leegyszerűsítve a gyártást, és csökkentve a meghibásodás esélyét. Egyes források szerint ez a változat viszont korántsem biztos, hogy Slim néven kerül majd a boltokba, az is lehet, hogy egyszerűen csak leváltja majd a PS5 jelenlegi verzióját. Erre utal, hogy a pletykák szerint a CFI-1300-as sorozatként is emlegetett Slim változatban a processzorcserén kívül más jelentős változás a hardvert tekintve nem várható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.