Hirdetés

Kipróbáltuk a legújabb duplakijelzős Asus ZenBook Duo notebookot



|

Mérnöki bravúr, ahogy a legújabb ZenBook Duo szétnyílik. Megnéztük, valós használatban is van-e létjogosultsága a 2. kijelzőnek.

Hirdetés

Már az első ZenBook Duo is izgalmas újdonság volt, és az is kiderült, hogy nem zsákutca a kijelzők duplázása, mert az idei évet vadonatúj ZenBook Duo modellekkel nyitotta az Asus. Az új gépek természetesen minden tekintetben javultak az elődökhöz képest, ám ez nem csupán egy processzorcserét jelent.

Mozgó kijelző

A kívülről klasszikus laptopnak tűnő UX482-es, 14 colos ZenBook Duo-t sikerült máris megkaparintanunk, hogy egy kicsit játszadozzunk vele és megmutathassuk, mire is képes a legújabb luxusgép. A kompakt méretű, teljes alumínium házba csomagolt PC masszív és tényleg prémium, ez már messziről látszik rajta. A két kijelző ellenére a vastagság nem rossz, a súly pedig nem olyan borzalmas.

A főkijelző egy 14 colos, IPS-es FHD-felbontású panel, amely érintésérzékeny. A színhűség szuper, a fényerő megfelelő és a stylust is kezeli, amit meg is kapsz a dobozban. Ugyanakkor ez nem OLED, márpedig 2021-ben az OLED az igazán nagy durranás notebook-kijelző fronton - sajnos ez a kiváltság megmaradt a 15 colos modellnek. Az alsó, másodlagos, 12,6"-os kijelző szintén IPS-paneles, így a betekintési szöggel nem lesz gondod, ahogy az érintésérzékenység is adott.

A felbontás igazodik a felső panelhez, továbbá jó hír, hogy matt felületű, így nem tükröződik. A fedlap kinyitásakor ez a másodlagos ScreenPad+ kijelző az új generációs ZenBook Duo-nál immáron felemelkedik és kicsit megdől,

ami hihetetlenül menőn néz ki

és nem olyan nehéz elképzelni olyan szcenáriót, ahol hasznos is. Az Asus saját extra ablakkezelő trükkjeit alul, egy jobb oldali lebegőmenüben éred el. Van pár jó funkció, ami például az ujjal való ablakmozgatást egyszerűsíti le és tény, hogy sok programnál a vezérlőpaneleket, vagy például egy chat ablakot ide is le tudsz pakolni, hogy szem előtt legyen, de azért ne foglalja a fő kijelzőt.

Az extra kijelző miatt a billentyűzet alulra szorult, a touchpad pedig jobb oldalra, de sikerült ezt az elrendezést egészen kellemesre megoldani - persze azért szokni kell, nem lesz első pillanattól kezdve természetes. A gombok taktilis tulajdonságai viszont szuperek, könnyen és gyorsan lehet gépelni a ZenBook Duo 14-en.

Hirdetés
 

Mindenből a legfrissebb

A nálunk járt modellben a legújabb, 11. generációs Intel Core i7-1165G7 processzor vette vállára a feladatokat, ebben pedig egy Samsung 1 TB-os NVMe SSD és 32 GB RAM segített neki lelkesen. Dedikált GPU ezúttal nincsen, de olyan modell is létezik, amibe GeForce MX450 chipet is kérhetsz - persze komoly gamingre ne számíts, ez nem ROG vagy TUF.

Miután a legújabb Intel platformról és prémium gépről van szó, értelemszerűen a Type-C portok Thunderbolt 4 vezérlőre kapcsolódnak, de azért nem maradt le a hagyományos USB port és a HDMI sem, sőt, még egy mSD kártyaolvasó is elfért, aminek őszintén örülünk.

 

Leáldozóban a hagyományos laptopok?

Az Asus olyan komolyan veszi ezt a kétkijelzős laptop-szériát, hogy jogosan merülhet fel a kérdés: vajon közeleg a vége a hagyományos notebookoknak? A néhány napos használat alatt hamar megkedveltük a ZenBook Duo-t, gyors, masszív és kényelmes kis gép - bár azért a touchpadot keresve még sokszor nyúltunk a billentyűzet közepére, hogy aztán észbe kapjunk, hogy a touchpad jobb oldalra szorult. A kisméretű klaviatúra nem összenyomorított, de azért a gombsapkák felülete lehetne egy kicsit nagyobb. A 11. generációs Intel CPU sebessége szuper és valamivel átlag feletti üzemidőre is számíthat, aki majd ilyen gépet választ magának (sajnos benchmarkokat még nem állt módunkban futtatni, de hamarosan ezekre is sor kerül).

Az elsődleges kijelző abszolút felsőkategóriás IPS-panelt kapott, a színekkel és a képminőséggel sem akadt gondunk. Néha-néha még az érintőfunkcióját is használtuk, mert így volt kényelmesebb. Az alsó kijelzőnek is lehet találni feladatot, de azzal számolnod kell, hogy a megszokott ablakkezelés és gépirányítás után ez valami egészen új, ami sok tanulást igényel. Emellett - bár mindkét panel IPS - némileg eltérő a kijelzők képe, ami például színhelyes szerkesztésnél gondot is okozhat.

Kicsi, akár egy ultrabook, mégis két kijelzőt sikerült belezsúfolni a prémiumkategóriás ZenBook Duo-ba, ami nagy mérnöki bravúr. A gép abszolút felsőkategóriás, a konfigurációval sem lesz gondod és az idei újítás, a felnyíló másodlagos kijelző is jó ötlet. Ugyanakkor a használat során arra jutottunk, hogy csakis az válasszon ilyen gépet, aki látja magát, ahogy telepakolja a másodlagos kijelzőt is, miközben nagy magabiztossággal pötyög az átrendezett billentyűzeten. Ha nem használsz nap, mint nap olyan programokat, amelyekhez ez a fajta másodlagos kijelző hasznos - például sok-sok szöveg olvasására a kis méret miatt nem igazán alkalmas - akkor inkább maradj meg a hagyományos elrendezésű notebooknál. Ilyenből pedig már a ZenBook-vonalon is van új és izgalmas modell, amiben OLED kijelzővel kerülsz szembe és Ryzen 5000-es CPU kergeti a biteket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.