Hirdetés

Kissé gyengének tűnik az RTX 4060, de kell-e egyáltalán többet várni tőle?



|

Ha visszatekintünk a korábbi generációkra, teljesen korrekt előrelépés történt.

Hirdetés

Ahogy egyre közelebb érünk az RTX 40-es videokártyák megjelenéséhez, úgy tűnik fel több és több benchmark is az interneten. Az erősebb Lovelace kártyák teljesítménye kifejezetten izgalmas jövőt vetít előre, az RTX 4060 azonban csalódást okozhat nagyobb testvéreivel szemben. De vajon jogos a kritika, vagy reális ez a teljesítmény?

A sokszor hiteles forrásként vizsgázott Kopite7kimi újabb kiszivárgott számokkal kedveskedik nekünk, ezúttal az AD106-os GPU teljesítményét mérte meg, ami a hírek szerint az RTX 4060 motorja is lesz. A Time Spy Extreme benchmarkon utóbbi kártya 7000 pont alatt teljesít. A szivárogtató továbbá azt is elárulta, hogy az AD106-os mellett az AD107-es is (ami pedig az RTX 4050 magja lehet) mindössze 8 PCIe sávot használ.

Hirdetés

Egymás mellé téve több generációnyi videokártyát, egyáltalán nem vagyunk biztosak abban, hogy az RTX 4060 állítólagos teljesítménye miatt lenne okunk szomorkodni. A most kiszivárgott teljesítménnyel az AD106-os nagyjából egy szintet képvisel az RTX 3070-nel, ami messze sem elkeserítő, sőt. Az előző generáció estében örültünk, mikor az RTX 3060 hasonlóan teljesített, mint az RTX 2070, így szomorkodni maximum amiatt van okunk, hogy az első hírekkel ellentétben talán mégsem lesz minden RTX 40-es kártya világmegváltó erejű.

Az egyetlen dolog, ami tényleg okot adhat az elégedetlenkedésre, nem más, mint hogy amíg például az RTX 3060 is 16 PCIe sávot használt, az AD106 mindössze 8-at kezel, így azok az alaplapok, amelyek nem támogatják a PCIe 4.0-t, valószínűleg nem lesznek képesek kihozni az új GPU-kból a maximális teljesítményt. Már csak egy kérdés maradt; vajon mennyiért szeretné majd árulni az RTX 4060-at az Nvidia?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.