Hirdetés

Nagyképű gamer - TESZT: LG 34UC79G monitor



|

Óriási képátló, megdöbbentően jó paraméterek, mégis elérhető ár? Az LG jól tudja, mire vadásznak a felhasználók. Szemügyre vettünk egy monitort, ami nem hibátlan, de szerethető.

Hirdetés

Kissé olyan érzésünk volt, amikor megkaptuk tesztre az LG 34 colos gamer monitorát, mintha a mérnökök megpróbáltak volna egyszerre minden manapság hangzatos extrát belezsúfolni egyetlen monitorba, miközben az árat olyan alacsonyra viszik, amennyire csak lehet. Persze valahol előbb-utóbb engedni kell, vagy szolgáltatásban, vagy minőségben, vagy árban, ezért is olyan izgalmas, hogy ezúttal miként sikerült egyensúlyoznia az LG-nek.

Hirdetés

Vérbeli külső

Persze ennyi pénzből ekkora méretben csodát nem lehet tenni, némi kompromisszumra azért szükség volt a tervezéskor. Ez azonban első ránézésre nem látszik: a talp vékony, stabil és elegáns, a 34 colos panel enyhén ívelt és látszólag kávamentes. Persze ez csak a dizájn, valójában van keret, de nem borzalmasan széles, így nagyon jól mutat a monitor bármelyik asztalon. A talp és az oszlop kialakítása okos, sikerült megoldani a döntést és a magasságállítást is, aminek hasznát fogjuk venni.

Ami kimaradt, az a forgatás, de erre nem is lesz olyan nagyon szükség. Az íveltség hasznáról tévé esetében már szólunk (néhány rossz szót), viszont monitornál valóban előnyös, ha egy kicsit meghajlítják a kijelző síkját. Ez különösen a szuperszélesvásznú, vagyis 21:9-es monitoroknál mellbevágó élmény és mily véletlen, az LG 34UC79G éppen ilyen monitor! Az ív ugyanakkor nem olyan agresszív, mint a Samsung hasonló monitoránál, ezért aki kicsit fázik az íveltségtől, ettől talán még nem fog kifutni a világból.

A bemeneteknél a HDMI obligát (sőt, kettőt is kapunk!), ahogy a DisplayPort sem maradhatott le, extraként pedig egy USB 3.0 hub szolgál, ami bizony hasznos tud lenni. Beépített hangszórót nem kapunk, az OSD-menüben pedig a megszokott joystickkal navigálhatunk - kényelmes és egyszerű megoldás.

 

Okos belső trükkökkel

LG monitorról van szó, így természetesen IPS panelt kapunk, a nagy trükk pedig a felbontás, ami 2560×1080 pixeles. Ez 34 colon bizony nagyon kevés, akárki akármit mond - 100 százalékos Windows 10 skálázásnál jó nagyok az ikonok, a weboldalak és úgy minden. Akit zavarnak a pixelek, az bizony fanyalogni fog, ezért azt javasoljuk, hogy munkára, képszerkesztésre ne is ezt a monitort válassza - oda a 3440×1440 az ideális, amivel élesebb, szebb képet és főleg vertikálisan nagyobb asztalfelületet kapunk. Ha azonban a munka, illetve tanulás során egy átlagos felbontás is megteszi, az igazi célunk a játék, akkor jó hír ez a pixelszám, ugyanis már egy kb. 70-80 ezer forintos videokártya is meghajtja natív felbontásban, 60+ fps sebességgel. A 21:9-es képátló az, amiről érdemes kicsit bővebben szólni. A PC-s játékok hatalmas előnye, hogy rugalmasak, vagyis a legtöbb 3D-s játékot ma már tetszőleges felbontásban futtathatjuk - a játék motorja skálázódik. A 2560×1080-as 21:9-es képarányt egyre több játék támogatja natívan, amire azért van szükség, mert nagyon nem mindegy, a játék miként használja ki az extra szélességet. Ugyebár szélesedik a látószög, illetve többet látunk az oldalsó részekből, azonban a játékok nem mind viselkednek így: néhány címnél például a kezelőfelület ikonjai, a státusz csík stb. nem skálázódik, de a Borderland: Pre Sequelnél olyan hibával is találkoztunk, hogy hiába az átskálázott 3D-s kép, a sebesülés, robbanás stb. során használt effekt-réteg maradt 16:9-es, így ezek a kép közepe környékén jelentek meg, ami egyeseknek zavaró lehet.

De a felbontás nem minden, és itt is kapunk extrát az LG 34UC79G modelltől. Hiába a 150 ezer forint körüli ár, az ívelt, 21:9-es kijelző, kapunk FreeSyncet is, méghozzá 144 Hz-es vertikális frissítés mellett! Ez utóbbi nagy szó, ráadásul az alacsony felbontásnak köszönhetően egy RX 580 szépen meg is hajtja a legtöbb játékot 60-120 fps környékén, így a FreeSync jól kihasználható. Persze az se tegyen le feltétlenül erről a monitorról, aki például egy GTX 1060 mellé vásárolná, ugyanis a 144 Hz-et akkor is ki tudja használni és ez bizony előnyt jelent játék alatt, csupán az adaptív frissítés szinkronizálása marad el. Ez nem csoda, az Nvidia nagyon nagy felárat kér a G-Sync technológiáért.

A másik, hihetetlen ígéret, amit a monitor dobozán, weboldalán stb. láthatunk, az az 1 ms-os válaszidő. Nos, ez valóban igaz, de csak egy trükkel. Nem az IPS-technológia ugrott ekkorát, csupán trükkel, PWM háttérvilágítással oldották meg a gyorsítást, ami bizony fárasztja a szemet.

 

Játékosok előnyben

A teszt során amelyik játék támogatta a 21:9-et, ott lenyűgöző volt a 34UC79G: óriási belátható terület, 144 Hz-es frissítés, gyors válaszidő és jó képminőség. Sajnos némi IPS-glow jelenséget tapasztaltunk és ha valamivel, hát az alacsony fényerővel nem voltunk megelégedve.

A monitorhoz jár egy windowsos beállítóprogram is, ami igazán kényelmes, nem kell az OSD menüben keresgélnünk. Ez a monitor nem tökéletes, de játékra már igen-igen jó - a 70-80 ezer forintos, full HD-s 27 colos monitorokhoz képest valós, kihasználható extrákat kínál. Aki GeForce videokártya mellé választaná a monitort, annak a szimpla 144 Hz-es, fix frissítés kapóra fog jönni, Radeonnal pedig a FreeSyncet is aktiválhatjuk.

Annak ajánljuk az LG 34UC79G monitort, aki tényleg sokat szeretne játszani, mert itt minden paraméteret és szolgáltatást ehhez igazítottak. Egy Radeon RX 570/580 mellé szuper választás, de az új Vega-alapú kártyáknak is ideális társa lehet ez a megfizethető és szép monitor.

LG 34UC79G

Ár: 158 900 Ft Ft
Annak ajánljuk az LG 34UC79G monitort, aki tényleg sokat szeretne játszani, mert itt minden paraméteret és szolgáltatást ehhez igazítottak.
  • 34”, IPS, ívelt panel
  • 21:9 képarány
  • 178/178 fokos betekintési szögek
  • 250 cd/m2 fényerő
  • 2560×1080 felbontás
  • 5 ms válaszidő (1 ms PWM-mel)
  • 144 Hz frissítés, FreeSync
  • 2×HDMI, DP, USB 3.0 hub
  • dönthető, állítható magasság, PiP
  • külső tápegység, 50 Watt átlagos fogyasztás
PRO
  • 21:9 képarány
  • ívelt
  • 1 ms válaszidő
  • 144 Hz
  • FreeSync
  • matt, IPS-panel
Kontra
  • munkához nem ideális
  • 1 ms csak PWM-módban
  • nincsen G-Sync
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 5758
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => LG 34UC79G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 16
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2017-04-26 12:37:08
    [gameinfo_webpage] => http://www.lg.com/hu/monitorok/lg-34UC79G
    [gameinfo_tags] => LG, gamer, 21:9, monitor
    [gameinfo_url] => lg-34uc79g
    [gameinfo_pro] => 21:9 képarány
ívelt
1 ms válaszidő
144 Hz
FreeSync
matt, IPS-panel
    [gameinfo_kontra] => munkához nem ideális
1 ms csak PWM-módban
nincsen G-Sync
    [gameinfo_data] => 34”, IPS, ívelt panel
21:9 képarány
178/178 fokos betekintési szögek
250 cd/m2 fényerő
2560×1080 felbontás
5 ms válaszidő (1 ms PWM-mel)
144 Hz frissítés, FreeSync
2×HDMI, DP, USB 3.0 hub
dönthető, állítható magasság, PiP
külső tápegység, 50 Watt átlagos fogyasztás
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => 158 900 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Annak ajánljuk az LG 34UC79G monitort, aki tényleg sokat szeretne játszani, mert itt minden paraméteret és szolgáltatást ehhez igazítottak.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 16
            [manufacturer_name] => LG
            [manufacturer_url] => lg
            [manufacturer_link] => http://www.lg.com/hu/
            [link] => /gyarto/lg
        )

    [link] => /termekinfo/lg-34uc79g-5758.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => 21:9 képarány
            [1] => ívelt
            [2] => 1 ms válaszidő
            [3] => 144 Hz
            [4] => FreeSync
            [5] => matt, IPS-panel
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => munkához nem ideális
            [1] => 1 ms csak PWM-módban
            [2] => nincsen G-Sync
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    9

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.