Hirdetés

Limitált kiadásban, bődületes fogyasztással érkezik a Core i9-14900KS



|

Tesztprogramok árulkodnak az új csúcsmodellről, amely használatához nem árt némi szakértelem és PC-építési rutin.

Hirdetés

Miközben az Intel épp több új CPU-generáció bevezetésére készül az elkövetkezendő bő 1 évben, nagyon úgy fest, hogy a Raptor Lake néven ismertté vált lapka a tervezettnél hosszabb életpályát kaphat. Nem biztos, hogy ezen a néven, de egyes pletykák extra hónapokat jósolnak az LGA1700 foglalat és platform számára, a 14. generációs felhozatal pedig hamarosan új zászlóshajóval bővülhet.

Hivatalos bejelentés hiányában még jogos a feltételes mód használata, a friss adatok alapján viszont elkezdhetnek felkészülni a vastag pénztárcával rendelkező hardverrajongók, a legújabb pletyka márciusi megjelenéssel számol. A két korábbi, KS utótaggal ellátott Core i9-es év eleji megjelenései után logikus lehet a tavaszi debütálás, a működési paraméterekkel azonban nem mindenki tud majd megbirkózni.

Hirdetés

A jelenlegi csúcsmodellhez képest szinte semmi sem változik, a 14900KS pontosan ugyanazt a lapkát használja, mint a normál K-modell. Az LGA1700-as lábkiosztás és az alaplapgyártók eddigi BIOS-támogatása miatt elméletileg minden 600-as és 700-as alaplapban használható lesz, a fejtörést inkább a megfelelő hűtés megtalálása okozza. Az alapfogyasztás 125-ről 150 W-ra nő, miközben a gyári ajánlásban elérhető maximális órajel 6,2 GHz-re emelkedik egy darab P-mag esetében, az E-magoknál pedig 100 MHz-es a növekedés.

Az adatok önmagukban legfeljebb azt mutatják, hogy a 14900K-hoz hasonló üzem közbeni jellemzők várható, vagyis nem a 6 GHz-es órajelért megy majd a küzdelem első sorban, hanem a 100 fokos hőtermelés leszorítása az elsődleges cél. Az OCCT tesztprogram adatbázisában fellelhető adat szerint terhelés során gyorsan 400 W fölé nőhet a processzor fogyasztása, a 6,2 GHz-es frekvencia stabilizálása, netán mind a 8 P-magra történő kiterjesztése speciális hűtőrendszert igényel.

Ezen a szinten a közvetlenül a processzorlapkával érintkező folyadékhűtéses blokk jelenti az egyetlen életképes megoldást, netán a BIOS-ban elérhető teljesítményfelvételi limitek állítgatása; utóbbi lehetőség azonban csak tüneti kezelés. A korábbi KS-modellek tulajdonosai minden bizonnyal csak legyintenek egyet, aki viszont most lépne be először a 6 GHz-es világba, jobb, ha felkészül.

A végfelhasználói ár várhatóan picit a 14900K fölé lesz lőve, racionalitásról ezúttal sem érdemes beszélni a termék kapcsán. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.