Hirdetés

Máris megjelentek a csalók, akik olyan Nvidia RTX 4090-et árulnak, amelyekben nincs GPU



|

Egy hongkongi eset jól mutatja, mennyire fontos ma már arra figyelni, hogy csak megbízható kereskedőtől vásároljunk online.

Hirdetés

A scalperek gyomorforgató jelensége mellett a vásárlói bizalmat tovább rontja a csalók tevékenysége is az online kereskedelemben, korábban is előfordult már, hogy egyesek drága eszközök nyomott árú eladásával húztak csőbe óvatlan vevőket. Ez - a bűneset jellegét nézve - sokkal valószínűbben fordulhat elő használt eszközök vásárlásánál. A legtöbb ilyen oldal, mivel csak közvetítő szerepet lát el, nem tud megfelelő garanciákat biztosítani arra, hogy a kapott termék megfelelő minőségű, és működik is.

A hongkongi székhelyű HKEPC arról számolt be, hogy az oldal egyik olvasója egy népszerű online piactéren (Carousell) vásárolt egy használt RTX 4090-et. Rövid távon feltűnt neki, hogy a grafikus kártya nem működik - nem pörögtek a ventilátorok, és a PC-be szerelve halottnak tűnt az eszköz. Miután alaposabban megvizsgálta, a lóvá tett vásárló észrevette, hogy több dolog is hiányzik a kártyából, többek között a kulcsfontosságú GPU chip, amivel gyakorlatilag papírnehezékké minősíthető az egész vétel. 

Hirdetés

Az ASUS Nvidia GeForce RTX 4090-es grafikus kártyája alig két hónapja jelent meg, mégis már most egy új időszámításról beszélnek vele kapcsolatban. Az egyetlen szépséghibája a plafont átütő ára. Egy ilyen eszköz beszerzése újonnan az egymilliós lélektani határt is meghaladja. Használtan is 586 000 forintnak megfelelő honkongi dollárba került, amit az azóta elérhetetlenné vált eladótól már nyilvánvalóan nem fog viszontlátni a pórul járt vásárló. A rendőrséget ugyan értesítette, akik meg is indították a nyomozást ismeretlen elkövető ellen, de csekély a valószínűsége, hogy sikerrel járnak.

Az eset tanulsága, hogy, ami túl szép, hogy igaz legyen, az jó eséllyel tényleg nem igaz. Ettől persze még lehet használt cikket vásárolni a világhálón, csak nem mindegy, hogy kitől. Kiemelten fontos a piactér garanciális rendszere, és az eladó hitelességének követhetősége, különben van rá esély, hogy az ember ilyen család áldozata lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.