Hirdetés

Még az idén elindul az Epic Games saját iOS-es alkalmazásboltja



|

A mobilos Epic Games Store-on keresztül kerül vissza az iPhone-ra a Fortnite.

Hirdetés

Az Epic Games és az Apple között még 2020 nyarán robbant ki egy csúnya jogi háború, miután a Fortnite fejlesztője az App Store szabályait megszegve egy saját fizetési megoldást tett elérhetővé a játékban, megkerülve a cupertinóiak jutalékrendszerét.

Ennek következményeként az Apple felfüggesztette az Epic fejlesztői fiókját, az iOS-en pedig azóta sem elérhető a Fortnite, ám ez most az EU-ban változni fog, köszönhetően a márciusban életbe lépő digitális piacokról szóló jogszabálynak, amelyhez igazodva az almás cég kénytelen engedélyezni az alternatív alkalmazásboltok elindulását az iPhone-okon.

Hirdetés

Az Epic először a múlt hónapban utalt rá, hogy a DMA-t kihasználva megnyitja a PC-n már 2018 óta elérhető Epic Games Store iOS-es kiadását, most pedig azt is elárulta a cég, hogy erre még valamikor 2024-ben sor fog kerülni. A terv egy blogbejegyzésben szerepel, amely az Epic 2023-as üzleti évét foglalja össze, és a jövőbe is kitekint.

A posztból az is kiderül, hogy az Apple visszaállította a vállalat fejlesztői fiókját, valamint hogy a iOS-es Epic Games Store-t és a Fortnite európai ügyeit az Epic Games Sweden fogja kezelni, amely egy több mint 60 alkalmazottal és 3 stúdióval bíró leányvállalat. Ezzel tehát biztossá vált, hogy többévnyi kihagyás után az óriási rajongótáborral bíró ingyenes játék rövidesen ismét ott lesz az iPhone-okon, a fejlesztő öröme azonban mégsem felhőtlen.

Az Epic élén álló Tim Sweeney ugyanis nem sokkal a DMA-val kapcsolatos változtatások bejelentése után éles hangon kelt ki az Apple új szabályai ellen, amelyek szerinte továbbra is lehúzzák a fejlesztőket és szembe mennek a jogalkotó eredeti, szabadabb versenyre törekvő szándékával. Mindezen túl pedig a digitális piacokról szóló jogszabály csakis az EU-ban érvényes, vagyis a világ többi részén az Epic továbbra sem fér majd hozzá az iPhone-os közönséghez.

Az Epic és az Apple pereskedését egyébként az utóbbi nyerte, az Egyesült Államokban lefolytatott eljárás során ugyanis 10 pontból 9-ben a cupertinóiaknak adott igazat a bíróság, amiért az almás cég most egy vaskos kártérítést is be szeretne vasalni a Fortnite fejlesztőjén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.