Hirdetés

Megint egy csomó dolog kiderült az NVIDIA Ampere kártyákról



|

Nem örül az NVIDIA, hogy idő előtt kiszivárogtak képek az Ampere grafikus kártyákról, de legalább kiderült néhány újabb adat is, részben ezeknek köszönhetően.

Hirdetés

Néhány napja új információk kezdtek felbukkanni az NVIDIA következő generációs grafikus vezérlőinek egyikéről: miután fotón is meg lehetett csodálni az állítólagos RTX 3080-at, ezt az eddig ismert információkkal összevetve már renderelt képek is készültek az idén esedékes csúcskártyáról. A legfrissebb hírek pedig azt támasztják alá, hogy ezek valós adatokon alapulnak, ugyanis az NVIDIA máris nyomozásba kezdett, honnan kerülhetett ki kép a szigorúan titkolt újdonságról.

Hirdetés

A vállalat azt próbálja kideríteni, ki készíthette és hozhatta nyilvánosságra az Ampere prototípus fényképét. A hírek szerint egy Founders Edition kártyáról volt szó, amelyet két gyárban állítanak elő, ezért az NVIDIA máris vizsgálatokat rendelt el a Foxconn és a BYD (Build Your Dreams) üzemeiben.

Eközben viszont szakértők már elkezdték a fotó és a renderek alapján megfejteni, mit is lehet megtudni a részletekből, és újabb adatokra is fény derült. Eszerint a kártya hűtése jóval kidolgozottabb, mint az RTX 20xx Founders Edition sorozatáé volt, és külön 150 dollárba kerül.

A hűtő több, egymáshoz kapcsolt elemből áll, a PCB-t közrefogva, mint hamburgerben a húst. Az Igor's Lab szerint maga a kártya a méretarányok alapján 21,9 cm hosszú lehet. A költségeket számításba véve ez a hűtő a sorozat három legdrágább kiadásához járhat majd, a TITAN RTX, az RTX 2080 Ti és az RTX 2080/SUPER utódjához. Mindhárom egy közös PCB dizájnon alapulhat, amely jelenleg a PG132 kódnéven fut, és az ASIC (alkalmazás-specifikus integrált áramkör) is közös lehet, ennek kódneve GA102.

További adatok is kiszivárogtak, ezek szerint a TITAN utódját RTX 3090 néven hozzák majd forgalomba, ez használja ki maximálisan a GA102 ASIC 384-bites memóriabuszát és 24GB GDDR6X memóriát tartalmaz majd, energiaéhsége pedig akár 350 W is lehet. Az SK20 kódnevű eszköz a 2080 Ti utódját takarja, 11 GB GDDR6X RAM-mal a fedélzeten, 352-bites memória-interfésszel, 320 W tipikus áramfelvétel mellett. Esélyesen ez a modell az RTX 3080 Ti nevet kapja majd. Végül pedig jön egy SK30 kódnevű modell, ami az RTX 2080/SUPER utódja lesz, itt 10 GB GDDR6X RAM és 320-bites memória interfész található, az új megnevezés pedig RTX 3080 lesz.

Láthatóan az Ampere kártyák megjelenése hozhatja el a GDDR6X memória-szabvány startját is, amely akár a mai GDDR6 RAM-ok 16 Gbps adatátvitelét is felül tudja múlni, a szakértők 18-20 Gbps közé várják. A három említett kártyától lefelé az új Ampere modellek továbbra is "sima" GDDR6-tal érkezhetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.