Hirdetés

Meglepően erős lehet a szinte semmiből érkező középkategóriás Radeon videokártya



|

Bár úgy tűnt, hogy az AMD nem különösebben készül az Nvidia Super kártyáinak megjelenésére, a legújabb pletykák szerint január második felében érkezhet az első ütős válasz.

Hirdetés

Még tavaly, az egyik korai pletykaáradat idejében jeleztük, hogy amennyire az Nvidia követi a két generációval korábbi menetrendet a normál kiadású típusokat követő Super frissítésekkel, az AMD-nek tulajdonképpen teljes a portfóliója, és nem várható eget rengető újdonság az RDNA3 architektúra képviseletében. Nos, ez a napokban változni látszik, friss csúcsmodellre ugyan senki se számítson, de a középkategóriás vizeket alaposan felkavarhatja a vállalat a partnergyártói segítségével.

A legfrissebb kiszivárgott terméklista szerint nemcsak a nevezéktant alapul véve hiányzó, normál RX 7700 és RX 7800 páros érkezhet valamikor az első negyedévben, az RX 7600-hoz is hozzányúlnak, és egy XT kiadással sűrítik be olyan mértékben a középkategóriát, ami kellemetlen heteket, hónapok okozhat az Nvidia számára. Emlékezzünk arra, hogy a várva-várt RTX 4060-as széria Ti verziója kicsit besült, a 8 GB-nyi memóriával szerelt példányok bár hozzák az elvárt sebességet, a 16 GB-os modellek gyártását a megjelenést követő pár hétben leállíttatta az Nvidia. Hogy miért? A GPU-hoz tartozó memóriabusz szélessége és az így elérhető sávszélesség egyszerűen kevés, a dupla memóriával szerelt kártyák semennyit sem gyorsultak (sőt, olykor inkább lassultak), a grafikus vezérlő felépítése (pl. gyorsítótárazás, ROP-egységek) 8 GB-nyi VRAM-kapacitáson üzemel optimálisan.

Úgy fest, hogy az AMD nem futott bele hasonló problémába, és hamarosan 16 GB-os Radeonnal támadja meg az RTX 4060-os duót.

Hirdetés

Nagy trükközések várhatók

A három új Radeon közül kétségkívül a legkisebb variánst előzi meg sok-sok találgatás, az eddig kikerült információk alapján ráadásul a VRAM specifikációs adataiban lehet majd a gyártó nyerő lapja a GeForce-ok ellenében. A jövevénnyel kapcsolatban egyébként egészen sűrű a köd, hogy tulajdonképpen mi is várható a januári végi megjelenéssel, hiszen a normál RX 7600-on használt Navi 33XL grafikus lapkában nincs több, a 8 GB-os modellen a GPU teljes tudását és felépítését használják. Ebből egy pusztán megduplázott memóriakapacitással rendelkező verziót kiadni nem biztos, hogy elegendő lenne az RTX 4060-nal szemben, az új árpont és a szinte alig változó teljesítmény inkább rontana az ár-érték arányon.

A normál RX 7600 modellhez nagyon hasonló lehet az új kiadás kinézete, a Gaming típusokra várhatóan ugyanaz a háromventilátoros hűtés kerül fel
A normál RX 7600 modellhez nagyon hasonló lehet az új kiadás kinézete, a Gaming típusokra várhatóan ugyanaz a háromventilátoros hűtés kerül fel

Emiatt az első hírek óta felmerült, hogy az AMD a Navi 32 vezérlőnek egy erősen butított verzióját teheti az RX 7600 XT-re, aminek köszönhetően a partnergyártók többféle konfigurációban gondolkodhat attól függően, hogy mekkora VRAM-mennyiséget kívánnak felhasználni. Az aktivált stream processzorok száma vélhetően 2560 darabnál tetőzne, a memóriabusz szélessége viszont 128-tól 192 bitig terjedhet. Az eddig kiszivárgott hatósági engedélyeztetéseket tartalmazó listák szerint elképzelhető, hogy akár háromféle memóriakiépítés is elérhető lesz, 128 bit esetén jöhetne a Gigabyte-féle 16 GB-os felépítés, míg 192 biten a Powercolor elképzelése 10 és 12 GB VRAM-kapacitással. Utóbbi esetében egyébként az egyik konfiguráció várhatóan csak bizonyos régiókban lesz elérhető, itt az AMD-nek arra kell figyelnie, hogy az újdonság ne kerüljön túl közel a kicsivel később érkező normál RX 7700-ashoz.

Mikor és mennyiért?

A pontos megjelenési dátum még nem nyilvános, de sejthető, hogy a Super kártyák megjelenését gyengítve érkezhet meg az új Radeon, ráadásul egy olyan teljesítményszinten, amiről az Nvidia épp nem fog említést tenni. Az RTX 4060-ak picit háttérbe szorulnak a jövő héttől kezdve, a Super kiadások csak az RTX 4070-ig érnek le, az AMD-nek nincs is más dolga, mint a kissé elhanyagolt középkategóriát berobbantani egy jó ajánlattal.

Normál és gyárilag túlhajtott modell várható a 16 GB-os kiadásból
Normál és gyárilag túlhajtott modell várható a 16 GB-os kiadásból

Az árazás a 140-170 ezer forintos intervallumba várható, ennek felső határára lőve a 16 GB-os modellt. Erős, már-már álomszerű ez a tipp, és egy új frontot nyithat az árversenyben; amiben a VRAM-mennyisége is fegyvernemmé alakul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.