Hirdetés

Meglepően gyengének tűnik az MSI Claw kézikonzol, de tényleg így van?



|

Korai teljesítményadatok kerültek nyilvánosságra az Intel-alapú handheldről, amelyek az eszköz jelentős hátrányáról árulkodnak.

Hirdetés

A januári CES 2024 egyik legnagyobb bejelentése volt, hogy a Valve, az ASUS és a Lenovo után az MSI is beszáll a PC-s hardverekre épülő kézikonzolok piacára, ám a korábban befutott riválisokkal ellentétben nem az AMD, hanem az Intel chipjeire alapozva.

Az MSI Claw A1M néven futó eszköz ugyanis Intel Core Ultra 5-135 H vagy 7-155H processzorokkal és Intel Arc grafikus gyorsítóval támad, az ASUS ROG Allyhoz és a Lenovo Legion Góhoz hasonlóan Windows 11 operációs rendszerrel. A rendhagyó hardveres választás miatt izgalmas a kérdés, hogy mit tud majd a konzol a gyakorlatban, amire most első pillantásra kiábrándító válasszal szolgál egy sor kiszivárgott benchmark eredmény.

A kínai Bilibili közösségi oldalon bukkant fel egy videó, és több játékban, köztük a Cyberpunk 2077-ben, a Shadow of the Tomb Raiderben és a Red Dead Redemption 2-ben is megmutatja az erősebb, Core Ultra 7-155 H CPU-val szerelt Claw A1M teljesítményét. A számok pedig nem valami biztatóak, az MSI üdvöskéje ugyanis minden címben alulmaradt a tavaly júniusban megjelent ROG Ally izmosabb, Z1 Extreme chippel hajtott verziójához képest.

Hirdetés

A Cyberpunk 2077 esetében ez például átlag 44,8 fps-t jelent felskálázás (FSR, XeSS) mellett, míg az ASUS handheldje 59,8 fps-t produkált. A Shadow of the Tomb Raiderben pedig még nagyobb a különbség, ahol a legalacsonyabb (15 W) TDP mellett a Claw A1M mindössze másodpercenkénti 24 képkockáig jutott, míg a ROG Ally 42-t préselt ki magából. Magasabb TDP-nél viszont elolvadt a különbség, 49/53 fps-t mutatva.

A PCGamesN mindazonáltal felhívja a figyelmet néhány anomáliára, ami miatt nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a tesztből: a feliratok alapján az MSI kézikonzoljában két játék alatt is csak 128 MB VRAM dolgozott a ROG Ally 4 GB-jával szemben, illetve több helyen hiányoztak a GPU órajelére és az akkufeszültségre utaló indikátorok, mindezek pedig arra utalnak, hogy egy korai, hiányzó driverekkel üzemelő példány volt a teszt alanya.

Ez már csak azért is valószínű, mert a Claw A1M továbbra sem kapott hivatalos megjelenési dátumot, vagyis jó eséllyel még az MSI birtokában sincs olyan példány, amely a debütáláskori optimalizációt tükrözi. Mindezek fényében semmiképp sem érdemes előre leírni az új handheldet, annál is inkább, mivel a tajvani gyártónak komoly tervei vannak a kategóriával, és már a termék utódján is dolgozik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.