Hirdetés

Meglepően kedvező áron futhat be a GeForce RTX 4080 izmosabb kiadása



|

Ha minden igaz, az Nvidia az RTX 4080 új, erősebb változatán dolgozhat, és lehet, hogy még felárat sem kell majd érte fizetni.

Hirdetés

A tavaly ősszel elrajtolt legújabb videokártyás generáció kapcsán visszatérő kritika, hogy nem hozott akkora teljesítménybeli előrelépést, mint azt az egyes modellek ára alapján gondolnánk, amire az Nvidia élén álló Jensen Huang csak annyit felelt, hogy itt az ideje végképp elfelejtenünk az olcsó videokártyákat.

Az immáron a piac minden fontosabb szegmensét lefedő GeForce RTX 40-es vasak iránti visszafogott lelkesedés azonban a továbbiakban arra kényszerítheti a zöld csapatot, hogy önmagukhoz képest meglepően kedvező áron küldjék ringbe a következő GPU-jukat.

Hirdetés

A videokártyás ügyekben gyakran jól értesültnek bizonyuló MEGAsizeGPU ugyanis nemrég az X felületén számolt be róla, hogy tudomása szerint az Nvidia piacra fogja dobni az RTX 4080 nagyobb teljesítményű, Super vagy Ti néven érkező kiadását, amely valamikor 2024 elején fut be, és ugyanabba az ársávba kerül, mint a normál verzió.

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy 1199 dolláros fogyasztói ár környékén, vagyis adók nélkül átszámítva kb. 440 ezer forintért rajtolna az új vas. Ami a hardvert illeti, a bejegyzés alapján az RTX 4080 Super/Ti-ba az RTX 4090-es csúcsmodellt is hajtó AD103-as chip kerülhet az alap kiadás AD102-es erőforrása helyett. A memória mennyiségét és a memóriabuszt illetően állítólag még maga az Nvidia sem hozott végleges döntést. Emellett azt sem tudni, hogy az erősebb GPU mennyivel növeli a 320 W-os fogyasztást, de MEGAsizeGPU 450 W alá várja az értéket.

Az RTX 4080 Super/Ti piacra dobása logikus lépésnek tűnik, hiszen az RTX 4080 és az RTX 4090 között jelentős teljesítménybeli különbség van, ami bőven elviselne egy áthidaló modellt. A legnagyobb kérdés, hogy az Nvidia vajon tényleg kibírja-e (komolyabb) áremelés nélkül, hiszen az RTX 4090 kerek 400 dollárral drágább, mint az RTX 4080.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.