Hirdetés

Megszületett 2024 első gaming-szörnyetege és érkezik egy komolyan vehető AMD-s erőgép is



|

A legbrutálisabb komponensek kerültek a ROG Strix Scar 18-ba, a ROG Zephyrus G14 pedig AMD 8000-es platformmal és gaming OLED-del csábít.

Hirdetés

Összegereblyézték a legújabb chipeket és technológiákat az Asus mérnökei, hogy megalkossák a 2024-es ROG gaminglaptopokat. A három legizgalmasabb modell a Scar 18, a Zephyrus G16 és a Zephyrus G14, amelyek jelentősen eltérnek egymástól, de abban egyeznek, hogy mindhárom a legmodernebb alapokra építkezik. Az Inteltől a legújabb Core Ultra CPU-k mellett Raptor Lake-HX processzorokat választott az Asus, az AMD-től a vadonatúj Ryzen 8000-es széria darabjai érkeztek, a videochipeket pedig az Nvidia szállította. Ezek mellett a kijelző-technológiában láthatunk óriási előrelépést.

ROG Strix Scar 18

Bár elsőre nagyon gyanúsnak tűnhet, a 2024-es ROG Strix Scar 18-as monstrumban nem holmi előző generációs Intel CPU került: az Intel Core i9-14900HX a legújabb Raptor Lake-HX alapokra épül. A 8-16-magos CPU 5,8 GHz-es topsebességre képes és nagyobb TDP-keretet képes kitölteni - az Asus új gépében 65 Wattal gazdálkodhat.

Ehhez akár 64 GB DDR5 RAM és 4 TB-os, RAID 0 tömbbe szervezett NVMe SSD kapcsolódhat, valamint egy GeForce RTX 4090, hogy még véletlenül se szaggassanak a játékok. A gép különlegessége a mini LED-es ROG Nebula HDR kijelző, amely 2.5K-felbontású, 240 Hz-es és local dimming háttérvilágítású több mint kétezer zónával, hogy eleget tegyen a VESA DisplayHDR 1000-es szabvány követelményeinek is (vagyis csúcsfényereje az 1000 nitet is meghaladja). A 3,1 kg-os erőgépet háromventilátoros hűtés tartja hidegen és minden létező gaming-extra funkció megtalálható benne.

Hirdetés

ROG Zephyrus G16 és G14

Egyesek talán szomorkodnak, hogy a korábbi Zephyrusok AniMe Matrix fedlapi LED-es extrája megszűnik, de tény, hogy az új, egyetlen keresztvonalból álló, LED-ekkel megvilágított "vágás" nagyon jól mutat az új Zephyrus gépeken. A kategória zászlóshajója a ROG Zephyrus G16, amely a legújabb Intel Core Ultra 9 processzorra épül, amihez akár GeForce RTX 4090 GPU is kapcsolódhat.

A mindössze 15 mm vastag és 1,85 kg tömegű gép azonban még így is karcsú és elegáns, pedig az akkumulátora is tekintélyes: 90 Wh-s. Az új alumínium ház és modern belső mellett a kijelző az, amivel nagyon sok rajongót szerezhet a gép: ez ugyanis a legújabb ROG Nebula OLED-kijelző, amely 16:10-es, 2.5K-felbontású és 240 Hz-es frissítés mellett is 500 nites fényerőre képes. Kifejlesztésénél maximálisan a gamerek igényeit vették figyelembe, így G-Sync és DisplayHDR szabványoknak is megfelel a panel.

A kisebbik Zephyrus testvér is legalább ennyire izgalmas, hiszen a gaming OLED-kijelzőt ő is megkapta 14"-os méretben, 120 Hz-es frissítéssel és 500 nites fényerővel. Az alumínium készülékházban azonban nem Intel, hanem AMD CPU dolgozik, abból is a legújabb Ryzen 8000-es széria erősebb tagjai. Hogy pontosan mire lesznek képesek ezek, azt egyelőre nem tudjuk, de az bíztató, hogy az AMD szinte minden területen rálicitál az Intel Core Ultra ígéreteire - ha ezeknek csak a fele igaz lesz, már nem jártunk rosszul.

A ROG Zephyrus G14-be is GeForce RTX GPU kerül, akár RTX 4070-es chip is, de persze valamivel alacsonyabb a TGP-keret (90 W) és az akkumulátor kapacitása is (73 Wh). Cserébe a kisebb Zephyrus 16 mm vastagság mellett mindössze 1,5 kg-ot nyom.

Az új ROG masinák már idén tavasszal elérhetők lesznek hazánkban természetesen magyar szitázású billentyűzetekkel, és hamarosan tesztlaborunkba is megérkeznek az első modellek, hogy beszámolhassunk nektek arról, milyen is egy hétköznap egy 2024-es gamerlaptoppal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.