Hirdetés

Mesterséges intelligenciával helyettesítené a DLSS-t a Windows új felskálázó algoritmusa



|

A Microsoft operációs rendszerének következő nagy frissítése érdekes eszközt adhat a gamerek kezébe.

Hirdetés

Kétfrontos háború zajlik jelenleg a gamerek lelkéért (és pénzéért): az egyik oldalon nyers erővel, hardveres megoldásokkal próbálnak a gyártók minél többet kihozni a kedvenc videojátékainkból, a másik oldalon pedig a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás erejét felhasználva, felskálázó algoritmusokkal, generált "kamu" képkockákkal tesznek azért, hogy fluidabb legyen az élmény.

Amikor pár éve PlayStation 4 Pro elkezdte használni a checkerboard felskálázást, az PC Master Race tagjai eltartott kisujjal még azt kiabálták, hogy az egész egy nagy átverés, és csakis a natív felbontás adhat a Dark Souls végigjátszásához erőt és mindent lebíró akaratot. Azóta meg itt van nekünk a DLSS, az FSR, az XeSS, a sort pedig hamarosan az ASR, a Microsoft-féle Auto Super Resolution bővíti majd.

Hirdetés

Az eddig ismert megoldásokkal szemben a Windows következő, 24H2 néven érkező frissítésébe kerülő technológia nem a videokártyát, hanem a CPU-t hívja segítségül. Az AMD és az Intel is nagy hangsúlyt fektet a mesterséges intelligenciára, erre támaszkodik majd a technológia, ami azokban a játékokban is segíthet, amelyek nem kaptak DLSS vagy FSR támogatást.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy kinek is szól ez a technológia. Ha ugyanis valakinek elavulófélben lévő, gyenge GPU van a gépében, valószínűleg a processzora sem bivalyerős. Másfelől pedig a régebbi, DLSS nélküli játékok jellemzően saját erőből is jól futnak azon a hardveren, ami az ASR-hez kellhet. Persze a Microsoft nyilván nem véletlenül fejleszti ezt a területet, úgyhogy nagyon kíváncsian várjuk a végeredményt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.