Hirdetés

Nagyobb sebességre vált az Intel, óriási csata várható a belépőszinten



|

Az asztali konfigurációk a Raptor Lake frissített verzióját kapják idén 14. generációs fejlesztésként, a friss információk szerint azonban nemcsak apróbb finomításokról van szó.

Hirdetés

A gyártástechnológiai lemaradás minél előbbi ledolgozásának érdekében, illetve az eltérő piaci igényeknek megfelelően a 14. generációtól ismét többfelé ágazik a processzorfejlesztés az Intel berkein belül. A notebookváltás előtt álló felhasználók tűkön ülve várják a több szempontból is mérföldkőnek nevezhető Meteor Lake lapkákat, a hagyományos asztali gépek tulajdonosainak viszont a Raptor Lake frissített kiadás jut, fejlettebb DDR5-támogatással és némi órajeltöbblettel.

Legalábbis eddig ennyi derült ki az októberi megjelenéssel várható újdonságokról, ám a legfrissebb pletykák szerint a Core i3 és i5 modelleknél komolyabb változtatásokkal készül a gyártó. A lépést vélhetően a belépő- és középkategóriás szinteken lévő kínálati tumultus indokolja, az AMD egyre olcsóbbá váló AM4-es platformja pont ott támad, ahol nincs igazán jó válasz a kékek részéről. Ez változhat meg hamarosan, nézzük a részleteket!

Hirdetés

Még több magot a népnek!

A feneketlen pénztárcával rendelkezők most ne figyeljenek inkább, az i9-es csúcsmodell pont ugyanazt a felépítést kapja, mint a 13900K, viszont aki jóval alacsonyabb költségvetést szán a PC-építésre, fél szemét tartsa a Core i5-14600K vagy a Core i3-14300 modelleken. Előbbi esetében az Intel konkrétan a 13700K szintjére lövi fel az i5-ös újdonságot, az elődmodellben alkalmazott 6 darab P-mag helyett 8 áll rendelkezésre, amihez ugyanennyi E-mag társul. A 8+8-as kialakítás pedig várhatóan erős teljesítményre lesz képes, a "K" jelzés pedig adhat némi reményt a tuningolhatóság kapcsán.

Core i7 fronton is lesz változás, a korábbi 8 E-mag helyett 12-t engedélyeznek. Most már csak a végleges órajelekre várunk, elképzelhető, hogy 5-5,5 GHz közé áll be a teljes paletta.
Core i7 fronton is lesz változás, a korábbi 8 E-mag helyett 12-t engedélyeznek. Most már csak a végleges órajelekre várunk, elképzelhető, hogy 5-5,5 GHz közé áll be a teljes paletta.

Az i3-as újoncnál hasonló változtatást eszközölnek, itt ugyan nincsenek E-magok, de a korábbi 4 darab P-magról 6-ra váltanak, ami észrevehető változást hozhat a számítási sebességben. Sőt, ezzel a lépéssel a 14. generációs i3-ak közelebb kerülhetnek a gamer PC-építési projektekhez, a hat mag egy megfelelően megválasztott videokártyával (pl. Arc A750 vagy RTX 4060) tökéletes választás 1080p szintű játékélményekhez.

A teljes specifikációs tábla még nem publikus, a magok számának növelése azonban együtt jár a gyorsítótárak kapacitásának emelkedésével is, így ezeknél a típusoknál nemcsak a DDR5-órajelek emelésének örülhetsz, hanem tényleg érezhető lesz az előrelépés; különösen akkor, ha 12. vagy korábbi generációs Core i5-ről vagy i3-ról váltasz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.