Hirdetés

Nem áll le az erődemonstrációval az Nvidia, jön az RTX 5090



|

Egy évvel az RTX 4090 megjelenését követően elkezdtek szivárogni az adatok a lehetséges utódról, és bár egyes paraméterek erősen kétségesek, várhatóan egy szörnyeteg lesz az újdonság.

Hirdetés

Úgy tűnik, hogy nagyjából egy évet bírtak az iparági forrásokhoz közel álló pletykafészkek, akik ezen a héten több fronton kezdték el megosztani az aktuális RTX-csúcsmodell utódjának szánt típussal kapcsolatos adatokat. Kettős érzések kerülgethetik a PC-s játékosokat, hiszen az egyik oldalon egy meglehetősen potens RTX 40-es széria áll, ami kategóriától függetlenül remek teljesítményre képes (mármint önmagához képest), míg azért a kíváncsiskodás és jövőbelátás igénye egyre több gondolatot terel az RTX 50-es sorozat felé.

Pedig még szinte semmit sem tudni a gaming területre érkező GPU-fejlesztésekről, az Nvidia ugyan felrajzolt egy útitervet az idei fejlesztői és MI-konferenciákon, de ezen a lapkák zöme az általános számításokat és adatközponti felhasználásokat támogatja, mindössze egy Ada Lovelace Next képében szerepel a PC-s ígéret. A Twitter (vagyis X) azonban ismét zajossá vált, mert egy-két bennfentes végre olyan adatokat is megosztott, ami picit közelebb hozhat minket az újdonság megismeréséhez.

Hirdetés

Más kérdés, hogy ezek nagy része csupán becslésen alapszik, sőt, a két forrás itt-ott némileg ellentmond egymásnak, a gyártástechnológia tekintetében például picit össze-vissza áramlanak a nanométerek és partnergyártói infók. Vegyük sorra, mit tudhatunk most az RTX 5090-ről!

Másfélszeres teljesítménynövekedésre várva

A grafikus lapka felépítését leíró számokra is rátérünk hamarosan, de talán könnyebb feldolgozhatóbb az 1,7-szeres teljesítménybeli fejlődés, amit most jeleznek a kiszivárgott adatok. Az RTX 4090-hez képest mért előrelépés brutálisnak tűnik, de azért érdemes erős fenntartásokkal kezelni ezt a szorzót, hiszen nagyon nem mindegy, hogy nyers számítási teljesítményről vagy DLSS-sel és egyéb technológiákkal feltupírozott sebességről van szó (vélhetően az utóbbi).

A lapkába egyébként 50%-kal több feldolgozó egység kerülhet, bár egyelőre nem tudni, hogy a GPC-blokkokon belül hogyan oszlik el ez a növekmény, és pl. a Tensor-magok összessége mennyiben ugrik meg a jelenlegi generációhoz képest. Izgalmas adat a memória sávszélesség azonos mértékű növekedése, ami a jelenleg GDDR6X VRAM-lapkákkal kvázi lehetetlen, így várhatóan a GDDR7-tel nyit az új széria, a memóriabusz nagysága azonban még változhat 448 és 512 bit között. Már-már iparági trend a gyorsítótárak növelése, és ez nem lesz másként az RTX 50-esek esetében sem, az L2 cache mérete alaposan megnőhet, ami önmagában szükségszerű az alapnak számító, inkább az AI-számításokra gyúró architektúra számára.

A gyártást elvileg ezúttal is a Samsung végzi, a finomhangolt alacsonyabb csíkszélességnek köszönhetően a jóval több tranzisztor ellenére is magasabb lehet a GPU boost-órajele, bizonyos számítások esetén akár a 3 GHz-et is elérheti gyári túlhajtás nélkül. A trónörökös tehát igen erős lesz, de a nagy izgalmakat érdemes még most lejjebb csavarni, a piaci megjelenés ugyanis 2024 második felére (szeptember-október) várható, és feltételezhetjük, hogy az Nvidia ismét a két legerősebb modellel nyit, magas áron és visszafogott bolti készletek mellett.

Szivárog a Blackwell is

A két bennfentes csatorna talán a kelleténél jobban összekuszálta az új Nvidia-generációkkal kapcsolatos infókat, a GB102 és GB202 lapkák között várhatóan markáns különbségek lesznek, előbbinél akár a "chiplet" dizájnt is bevetheti a gyártó az adatközponti célokra és MI-felhasználásra paraméterezve, míg a 200-as verziók érkeznek a gaming piacra a hagyományos, monolitikus (egy nagy chip) felépítésben. Egy biztos, hogy a többség gépébe 2025 előtt semmiképp sem kerülhet RTX 50-es grafikus kártya, szóval aki most épp kivárna a fejlesztéssel, minimum 1 évre való türelemmel kell rendelkeznie.

Túl korai így az RTX 5090-ről beszélni? Nos, a váltással semmiképp sem kell sietned, különösen akkor, ha RTX 4090 üzemel a PC-dben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.