Hirdetés

Nem hiszünk a szemünknek, visszatér a 3dfx



|

Két évtizeddel a megszűnése után életjelet adott a legendás videokártyagyártó. Ráadásul világraszóló bejelentést ígér.

Hirdetés

Máig élénken emlékszem arra a szomorú látványra, ami 1998 karácsonyán az ajándékba kapott, akkor még csak alig pár hetes King's Quest: Mask of Eternity elindítását követően fogadott. Oké, nem számított grafikai világbajnoknak a Sierra Entertainment akció- és szerepjátékos elemekkel tűzdelt kalandjátéka, de csalódottan konstatáltam, hogy hiányoznak a színes fények és minden pixeles.

Mindez azért történhetett így, mert az akkori Pentium I-es gépemben egy szerény képességű S3 64 Trio V2 dolgozott, holott a modern effektek előcsalogatásához nem ártott volna egy Voodoo 3D gyorsítókártya. Enélkül 2D-s megjelenítéssel kellett beérnie mindenkinek, sőt bizonyos játékok még csak el sem indultak.

Hirdetés

Noha komoly szereplője volt a 3dfx Interactive a videokártyapiacnak, és feltehetően olvasóink közül is sokan birtokoltak valamikor egy-egy példányt valamelyik Voodoo szériából, a cég végül elvérzett az Nvidiával és az ATI-val vívott öldöklő versenyben, 2001-ben leállt a gyártással, rá egy évre pedig becsődölt, és az Nvidia vásárolta fel mindazt, ami maradt utána.

Éppen ezért váratlan meglepetés - és mivel jócskán elmúlt már április elseje, talán nem tréfa -, hogy a cég, pontosabban annak jogutódja készül a visszatérésre. Mindezt a Twitteren kürtölte világgá a 3dfx Interactive, és egyúttal azt is tudatta, hogy augusztus 5-én, azaz jövő csütörtökön nagy bejelentésre kerül sor.

Gyaníthatóan a Voodoo márkanév feltámasztásának lehetünk majd tanúi, és hosszan elmélkedhetünk arról is, hogy milyen esélyekkel törhet be a piacra egy régi-új szereplő pont akkor, amikor az Intel is hasonlóval próbálkozik. Persze, ha továbbra is kitart a fékezhetetlennek tűnő kriptoláz, és válogatás nélkül bármit megvesznek a bányászok, akkor még be is válhat az új 3dfx Interactive mögött álló befektetők húzása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.