Hirdetés

Az NVIDIA leépíti a GeForce 3D Vision-t



|

A következő GeForce meghajtócsomag lesz az utolsó, ami támogatja a 3D Vision-t, a kapcsolódó videólejátszó fejlesztését is megszüntetik.

Hirdetés

Úgy tűnik, nem csak a tévékben áldozott le az egykor nagy durranásként beharangozott 3D megjelenítésnek. Ahogy az elmúlt néhány év friss kínálatából is látszik, a gyártók már egyáltalán nem reklámozzák az okostévék rendszerében valahol még elrejtett 3D lejátszási funkciókat, de egyesek konkrétan ki is vették az egészet a készülékeikből. A felhasználóknak ugyanis a jelek szerint nem fontos a térhatású élmény, ha ilyesmire vágynak, néha elnéznek egy IMAX moziba, de a nappalijukban nincs rá szükségük. Most pedig itt a bizonyíték arra, hogy PC-ken sem lett elsöprő siker a 3D.

Hirdetés

Az NVIDIA szerint a GeForce meghajtóprogram 418-as verziója lesz az utolsó, ami támogatja a 3D Vision rendszert, amely a kompatibilis kijelzőkön térhatású megjelenítést tesz lehetővé, de úgy tűnik, ha valaki egy PC-s játékban térhatásra vágyik, az valamilyen VR headsettel oldja meg a dolgot. Azt meg most hagyjuk is, hogy még a VR sem indult el olyan szinten, mint ahogy azt annak idején várták, de ez egy másik történet, vissza az NVIDIA-féle 3D-hez.

Akinek égetően fájna a 3D Vision hiánya, az a gyártó szerint annyit tehet, hogy nem frissít a 418.x driveren túlra, ehhez még áprilisig adnak ki kisebb javításokat. Ebben a kiadásban minden szükséges komponens benne lesz, így a 3DTV Play is. Viszont a meghajtó mellett még egy kapcsolódó terméktől búcsút kell venni, a 3D Vision Video Player fejlesztését is leállítják, bár ezt az idei év végéig még bárki letöltheti.

Persze azért akad más megoldás a sztereó 3D-re, hiszen továbbra is működnek majd a technológiát natív módon támogató szoftverek és a third party appok, egyszerűen csak arról van szó, hogy az NVIDIA házon belül már nem szeretne ezzel foglalkozni. A 3D Vision-t már sem a monitorok gyártóinak többsége, sem a játékfejlesztők nem igazán támogatják, viszont a terméket idáig reszelgetőket át lehet csoportosítani olyan projektekre, amelyek jelenleg sokkal fontosabbak. Ilyen például a FreeSync és Adaptive Sync monitorok G-Sync hitelesítése, ahol van munka bőven: jelenleg a gyártó mindössze 15 modellt támogat a szóba jöhető több mint ötszázból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.