Hirdetés

NVIDIA RTX kontra Radeon VII: érdekes a meccs állása



|

Nem is az első hely furcsa, az nagyjából egybevág a világszerte olvasható reakciókkal. Viszont a két gyártó harcából nem az kerül ki, akire korábban mindenki gondolt volna.

Hirdetés

Több ezer válasz érkezett már a múlt héten feltett kérdésünkre, miszerint a legújabb generációs grafikus vezérlők bejelentése után ti melyik gyártó újdonsága mellett tennétek le a voksotokat. Persze nem vonnánk le messzemenő következtetéseket a dologból, és reprezentatívnak sem neveznénk egy ilyen "kutatást", de azt eredmény egyelőre nem feltétlenül az, amire elsőre számítottunk.

Hirdetés

A mostani cikk írásakor a legtöbben, egészen pontosan a válaszadók 25,33 százaléka arra az opcióra bökött, hogy a jelenlegi grafikus kártyájának teljesítménye egyelőre elég, ezért nem váltana az új generációs kártyák egyikére sem. Ezt is vártuk az első helyre, itt még nem ért minket meglepetés, hogy a voksolók kicsit több mint negyede ezt választotta. De a második helyezett már érdekesebb.

Meglepő második

22,95 százalékkal ugyanis az a válasz lett ezüstérmes, amely szerint az AMD Radeon VII a nyerő. Pedig a nemzetközi netes reakciók alapján egyértelműbbnek látszana az NVIDIA sikere, akiket ugyan ér kritika is rendesen (leginkább amiatt, hogy a ray-tracing nem is olyan egetverő durranás, és az ár-érték arány sem igazán megnyerő), de az tény, hogy a legerősebb RTX kártyákat már tavaly ősszel bejelentették, az idei év elejére megkapták a friss generációt a középkategóriára vágyók is, és már laptopokba is bekerültek az új GPU-k. Ehhez képest az AMD elég sok kritikát kapott szakmai és közönség-oldalról is, leginkább azzal kapcsolatban, hogy későn reagálnak a konkurenciára és nem is igazán látszik a Radeon VII ereje. És erre tessék, bejött a második helyre.

A harmadik helyen 19,94 százalékkal az a válasz áll, miszerint az új kártyák ára (még) túl magas, ezért marad el a váltás. A negyedik helyen 14,29 százalékkal az NVIDIA RTX 2080 / 2080 Ti végzett, míg az RTX 2060 12,78 százalékot kapott. Szegény RTX 2070 az a "középső testvér, akit senki se szeret", mindössze 4,71 százalékkal áll az utolsó helyen.

Sok a kérdőjel

Természetesen a hozzászólások között is akad jó pár elgondolkodtató (meg persze egy jó adag elég necces is, de ezen sajnos 2019-ben már nem érdemes fennakadni). Az mindenesetre felbukkan, hogy az AMD-t már a közelmúltja miatt is divat elhordani mindenfélének, a piros termékeken rajta ragadt az a sztereotípia, hogy melegszik és sokat fogyaszt. Általánosításból egyéb is akadt bőven ("a Vegák nem igazán működnek játékokkal"), amit persze meg is indokoltak, miszerint a Vega 64 architektúrát nem a játékokra optimalizálták. Érdekes felvetés, mindenesetre azok a játékok, amelyek elején egy méretes AMD logo figyel, megcáfolhatják mindezt.

Az is tény, hogy a legtöbb versenyzőről senkinek nincs közvetlen tapasztalata, tehát így még nehéz dönteni, de azért az előzetes információk és árak már sokat sejtetnek. Az viszont jogosnak tűnő felháborodás, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben nem az a gyártók módszere, mint korábban, hogy az új generációs kártyák megkapják az előző generáció árát, míg a kifutó modelleké ezzel egy időben csökken. Egyesek szerint még mindig a bányász-idők miatt felsrófolt árszintek utóhatását nyögjük. Az pedig talán a legszomorúbb hozzászólás volt, amelyben olvasónk azt írja, a jelenlegi GTX1080 után inkább konzolra vált, mert a legjobb játékok egy részét már úgyse hozzák ki PC-re, és olcsóbb is így az élet.

Továbbra is tartjuk, hogy nem akarunk hosszútávú okosságot levonni egy ilyen szavazásból, hiszen egyrészt még mindig várunk a kártyák többségének valós tesztjeire és működési tapasztalataira, meg persze azokra a játékokra is, amelyek igazán kihasználják a friss technológiát. Szóval maradjunk annyiban, hogy vegyesek a várakozások, a szavazásra meg visszatérünk mondjuk úgy fél év múlva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.