Hirdetés

PC vs. konzol: 5 ok, amiért szomorú, és 5, amiért boldog a PC-gamerek sorsa



|

Vegyél inkább konzolt! Sokan évek óta ennyivel zárják le a PC vs. konzol kérdést, és bár nem teljesen felhőtlen a PC-gamerek sorsa, nem is kilátástalan.

Hirdetés

Egy középkategóriás videokártya áráért megkapod a Sony PlayStation 5-öt, vagy az Xbox Series X-et - van még ezek után kérdés? Mintha emberöltők teltek volna el, pedig alig néhány éve még nagyjából 150 ezer forintból olyan gamer-PC-t tudtál összeütni, amin 1080p-ben a legújabb játékok is elfutottak és volt némi tartalék is a konfigurációban, hogy később könnyedén bővíthesd. Ezzel szemben ma 300 ezer forintot kell leszurkolnod a pénztárnál, ha egy gamingre épp, hogy elegendő erővel rendelkező PC-t szeretnél építeni. És hát ma már a használt komponensekkel sem tudsz olyan nagyon trükközni, árfelezésről legalábbis nem beszélhetünk.

Egy ilyen számítógép 1080p-ben a legújabb játékokat is szépen futtatja, ám néhány kompromisszumos megoldást tartalmaz és 4K-ról, vagy ray tracingről álmodni sem lehet. Nem is vitatható, hogy az árat leginkább a továbbra is drága videokártyák dobják meg leginkább, de azért az alaplapok, processzorok árszintje is feljebb lépett legalább egy szintet. Egy konzol nagyjából 200 ezer forintos árához viszonyítva a 300 ezer forintos gamer-PC-hez ráadásul még perifériát (kontroller) sem kapsz, még nem vásároltál operációs rendszert és a gépépítés mellett a driverek, szoftverek telepítésével is neked kell megküzdened.

Akkor miért nem halt még ki a PC-gaming teljesen?

Ki az, aki mindezek ellenére mégis úgy dönt, számítógépen fog játszani a kényelmesebb és olcsóbb játékkonzolok helyett? Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan tényt, amik egyértelműen a PC-gaming ellen szólnak, és 5 pozitívumot is, amik viszont azt támasztják alá, hogy PC-gamernek lenni jó. Kezdjük is a negatívumokkal.

Hirdetés

-A negatívumok-

Drágább indulóköltség

Ahogy azt már a bevezetőben is elég egyértelműen kidomborítottuk, egy játékkonzol egyszerűen olcsóbb, mint egy gamer-PC. Sony PlayStation 5 konzolt optikai meghajtóval már 190 ezer forintért kapsz, 200 ezer forintért pedig a Microsoft Xbox Series X-ét is megveheted. Ezzel szemben, ha magadnak építesz asztali PC-t, perifériák és operációs rendszer nélkül is 300 ezer forintos kiadásra kell készülnöd (a kijelzőt, monitort szándékosan nem vesszük ide, mert arra egy konzol esetében is költened kell). Ha gamernotebookot szeretnél, még nagyobb kiadásra kell felkészülnöd: 500-600 ezer forintnál indulnak a többé-kevésbé jövőálló példányok.

Dizájnosak, egyszerűen beüzemelhetők és olcsóbbak is, mint egy gaming PC - nem csoda, hogy a játékkonzolok sok PC-gamert elcsábítottak az elmúlt években
Dizájnosak, egyszerűen beüzemelhetők és olcsóbbak is, mint egy gaming PC - nem csoda, hogy a játékkonzolok sok PC-gamert elcsábítottak az elmúlt években

Windows, driverek, frissítések - nettó nyűg

Ha számítógépre szavazol, mint játékplatform, nem csupán a hardverrel kell törődnöd és olyat összeállítanod, ami kiegyensúlyozott és nincs benne túl gyenge láncszem, emellett a szoftverekkel is meg kell küzdened. Játékhoz mindenképpen Windows 10/11-re lesz szükséged, sőt inkább csak Windows 11-re, ami a DirectStorage mellett a következő időszakban további gaming extrákat is kap(hat), illetve ami már jól kezeli a LITTLE.big CPU-architektúrákat is (ilyen például az Intel 12/13/14. generációs Core-családja).

A Windows feltelepítése nem különösebben bonyolult, viszont ezt be is kell állítani, majd jöhetnek a driverek. Ezekből mindig a legfrissebbre lesz szükséged, sőt egy-egy új AAA játék beszerzésekor is driverfrissítéssel kell kezdeni, csak utána jöhet a játék. A frissítéseket is figyelemmel kell kísérned, ha pedig valamiféle gond van a játékkal, jöhetnek a fórumok, ahol a sok-sok bajba jutott gamer igyekszik próba-szerencse alapon segíteni egymásnak.

Mint a fehér holló, olyan ritka a PC-exkluzív AAA-játék - (ezek sem azok)
Mint a fehér holló, olyan ritka a PC-exkluzív AAA-játék - (ezek sem azok)

Hol vannak az exkluzív címek?

2023 őszén nagyon szerencsések a PC-gamerek, mert rengeteg szuper játék jelenik meg a platformra, ám most is akad néhány, ami egyszerűen nem lesz elérhető - jó esetben még 1-2 évig, rossz esetben soha. Az exkluzív címeknek nagy hagyománya van a konzolok esetében és a Sony, valamint a Nintendo igen profik is ebben. Nem ritka, hogy egy-egy címért sokan vásárolnak konzolt is, csak hogy végigjátszhassák azt. Ha szerencsés és türelmes vagy, 1-2 évvel a megjelenés után PC-re is megkapod a játékot - persze teljes áron.

Játékhibák, hibás játékok, gyenge portok

Ahány felhasználó, annyi PC - egyszerűen nincsen két egyforma konfiguráció, és ez igaz szoftveresen, valamint hardveresen is. A játékfejlesztők munkaórája pedig véges, ezért egyszerűen nem tudnak minden egyes komponensre odafigyelni, minden kompatibilitási hibát javítani. Driverszinten a kritikus pont a grafikus kártyák meghajtószoftvere, amiből az AMD és az Nvidia (na és újabban az Intel is) igyekeznek havonta új változatot kiadni. Ezeknél a hibajavítások listája sokszor kilométer hosszú, de még így is maradnak megoldandó problémák. Jó esetben erről tudnak és dolgoznak a javításon, rossz esetben egyedül vagy a gondoddal és kénytelen vagy kerülőutakat találni.

Oké-oké, az ennyire komoly bakik már ritkák, de sajnos nem eléggé
Oké-oké, az ennyire komoly bakik már ritkák, de sajnos nem eléggé

És ez az a pont, ahol a konzolokról áthozott (átportolt) játékok, valamint a diverz gaming PC-k gondjai összeadódnak. A PC-re átírt, újra piacra dobott exkluzív címeknél a fejlesztőknek minimális erőforrásuk és idejük van arra, hogy PC-re is optimalizálják az évekkel ezelőtt már kiadott játékot, ezért nagy általánosságban a grafika nem javul, és csupán néhány, tipikusnak nevezhető konfiguráción tesztelik a játékmotort hibák után kutatva. Sajnos a múltban temérdek példát láttunk arra, hogy ennek mi az eredménye: a konzolokon élvezhető és jó játékok egyszerűen játszhatatlanok számítógépen. A pocsék portolás súlyos játékbeli és grafikai hibákat okoz, többször előfordult már, hogy amíg a javítás nem készült el, nem lehetett végigjátszani a játékot.

+A pozitívumok+

Dinamikus fejlesztés

No, de miután felsoroltunk öt, a PC-re nézve igazán negatív és aggasztó tényt a konzol vs. gaming PC témában, következzen öt olyan szempont, ami alapján mégiscsak vonzó és jó döntés PC-t választani gaming platformnak.

Az nem vitás, hogy nulláról fejest ugrani a gamer-PC-k világába manapság drága mulatság. Minimum másfélszer többet kell költened az alapgépre, de perifériákkal, Windowszal és kicsit combosabb videokártyával inkább két-két és félszeres szorzóval számolhatsz. Viszont ez az alap nem 1-2, de nem is feltétlenül 5 évre szól. Ha alapos felkészülést követően, jól tájékozottan választasz konfigurációt, akkor ennek a PC-nek a legtöbb komponense akár 8-10 évig vagy még tovább tökéletesen kiszolgál majd. És nem úgy, mint egy konzol esetében, amire 5-6 év után maximum nosztalgiázni térsz vissza, hanem úgy, hogy 1-1 komponens cseréjével mindig aktualizálhatod géped teljesítményét és szolgáltatásait. Ha pedig csak egy-két alkatrészt cserélsz, ez a költség sokkal alacsonyabb lesz, mintha ismét új gépet vennél, arról nem is beszélve, hogy a kiszerelt komponenseket is eladhatod.

Minden gamer PC máshogy néz ki és ha szeretnéd, RGB-s LED-ek nélkül is megépítheted
Minden gamer PC máshogy néz ki és ha szeretnéd, RGB-s LED-ek nélkül is megépítheted

Azt is megteheted, hogy egy mai szemmel nézve szerényebb géppel indulsz (és mondjuk megállsz 150-200 ezer forintos végösszegnél), ezen pedig teljes részletesség mellett játszol a néhány évvel ezelőtti játékokkal. Majd később, ahogy anyagi helyzeted engedi, fejleszted, erősíted PC-det, hogy az újabb játékok is száguldjanak rajta akár 1440p-ben vagy 4K-ban és/vagy a ray tracinget is aktiválhasd végre.

Olcsóbb játékok, nagyobb kínálat

Ha a PC-vonalat választottad, megépítetted (vagy megvásároltad) gépedet, minden driver a helyén, következhet a játékok beszerzése. Itt nem csupán egyetlen online áruházból választhatsz: PC-n a játékokat kínáló platformok szabályosan versenyeznek érted! Steam, Epic, GOG, csak hogy a nagyobbakat említsük, de ott van a Humble Bundle és ezer kisebb kereskedő is. Ha vadonatúj játékra vágysz, már akkor is feltűnhet, hogy PC-re olcsóbban megkapod, mint bármely konzolra. Ha viszont vársz egy keveset, szinte biztos, hogy belefutsz valamiféle akcióba. Különösen a nagyobb, ismertebb kereskedők minden tényleges vagy mondvacsinált dátumot, évszakot, évfordulót, eseményt megragadnak, hogy különféle akciókat rendezhessenek. Ilyenkor akár a legújabb játékokat is azonnal 10-20-30%-kal olcsóbban szerezheted be, a régebbi címeknél pedig nem ritka az 50-75%-os kedvezmény.

És ez még csak a kezdet. A legtöbb online szoftveráruház heti rendszerességgel ad játékot teljesen ingyen is. Igen, jól olvastad, semmit sem kell fizetned, még a bankkártyád adatait sem kell megadnod, egyszerűen csak kattintasz és máris tiéd a játék. És itt nem csupán 10-15 éves, gyenge rétegcímek vannak: volt már ajándék a GTA V, a Borderlands, a Fallout több része, jó néhány Bethesda játék és még sorolhatnánk.

Szó szerint nem ismernek lehetetlent a modderek és ez így van jól
Szó szerint nem ismernek lehetetlent a modderek és ez így van jól

Ingyenes online, modok, a múlt

Konzolt vásároltál és nevetsz a PC-s gamereken? Egyrészt ez nem szép dolog, másrészt ha online szeretnél multiban játszani, máris leolvad az arcodról a mosoly. Míg ezért konzolokon külön fizetned kell, PC-n magától értetődően ingyenes szolgáltatás, hogy online is összemérd tudásodat barátaiddal (vagy ismeretlenekkel).

Úgyszintén gyakori érv a gaming PC-k világa mellett a moddolás lehetősége. A játékokhoz támogatott, és kevésbé hivatalos módosítások is jelennek meg, amelyek különféle módokon változtatják meg a játékokat. Ez sokszor a grafikát jelenti, ami leginkább vicces, de akad olyan is, amikor lelkes programozók egy-egy régebbi játékot feljavítanak, vagy játékmenetbeli hibákat, hiányosságokat orvosolnak.

Ne felejtsük el a PC legendás kompatibilitását sem. Mert lehet, hogy millió és egyféle konfiguráció létezik, de még a mai, legmodernebb gépeken is bármikor elővehetsz egy 15-20-30 évvel ezelőtti játékot és működésre bírhatod. Ha erre figyeltek a még aktívan dolgozó készítők, lehet, hogy ez mindössze egy kattintás, de ha nem, akkor emulátorokkal, virtuális környezettel szinte bármely játékodat újrajátszhatod.

Óriási a kínálat jobbnál jobb gaming perifériákból
Óriási a kínálat jobbnál jobb gaming perifériákból

Szabad perifériaválasztás

Ha döntöttél, hogy Sony vagy Microsoft, azt is eldöntötted, milyen perifériákkal, kontrollerekkel fogod játszani játékaidat. De nem így a PC esetében, ahol magad választhatod meg, milyen billentyűzet, egér, vagy éppen kontroller az ideális számodra. Az is teljesen normális, ha mindegyikből szerzel magadnak és játékonként váltogatod. Sőt, ha a Sony DualSense vagy a Microsoft Xbox SX aktuális kontrollere tetszik, azt is párosíthatod PC-dhez, és játszhatod ezekkel játékaidat.

Nem feltétlenül kell gamernek kinéznie egy játékra is bevethető PC-nek, amin dolgozni, tanulni is lehet
Nem feltétlenül kell gamernek kinéznie egy játékra is bevethető PC-nek, amin dolgozni, tanulni is lehet

Visszakeresheted az árát

A végére hagytunk még egy indokot, ami a gaming PC-k mellett szól. Ez nem más, mint a multifunkcionalitás, amire egy PC képes. A játék csupán egy felhasználási lehetőség, a tartalomfogyasztáson, szórakozáson felül munkára, tanulásra, tartalomkészítésre is bármikor befogható. Vagyis ha hajlandó vagy rá, hogy olykor kedvenc játékod helyett inkább dolgozz a PC-n, tulajdonképpen máris pénzt keresel gépeddel, vagyis visszakeresed az árát - ezt egy játékkonzolról csak nagyon kevesen (üdv, GS-szerkesztők, játéktesztelők) mondhatják el magukról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.