Hirdetés

Részletek az Intel jövőjéről: bemutatkozott a Meteor Lake



|

Teljesen új felépítés, vegyes gyártástechnológiák és továbbfejlesztett feldolgozóegységek garmadája jellemzi az új generációs Core processzorokat.

Hirdetés

Talán nem butaság azt állítani, hogy nemcsak a részvényesek, hanem a teljes iparág várta az Intel Innovation idei esemény bevezető előadásait, melyek közül kétségkívül a Pat Gelsinger által vezetett nyitóalkalom kapta a legnagyobb rivaldafényt. A bő másfél órásra hízott prezentációban rengeteg információ elhangzott a processzoróriás jelenéről és jövőjéről, olykor ide-oda ugráltak az egyes témák között, ráadásul egy-két meglepő elem esetében a hallgatóság épp a fejekben cikázó kérdéseket jegyeztelte volna, de már egy másik területre léptek át a kivetőtökön.

Hirdetés

Senki sem állíthatja azt, hogy ez egy unalmas, már-már idegesítően lassú megnyitó lett volna, az energikus elnök-vezérigazgató pedig láthatóan lubickolt abban, hogy végre van is mit megmutatni; kármentés helyett a vállalat ezúttal számos olyan portékát tett le az asztalra, amik eddig csak papíron vagy PDF-dokumentumokban léteztek.

Ezek közül vélhetően a legnagyobb érdeklődésre a végfelhasználói piacra érkező új Core-generáció számíthat, az új nevezéktant bevezető Meteor Lake lapkáról egy halom adatot árultak el és tettek publikussá a megnyitó előadás kezdetével egy időben. Lássuk, miképp látja a laptopok jövőjét az Intel.

Új név, új magok

Igen, az "i" betűtől megfosztott, a legerősebb verziókban az "Ultra" jelzővel megáldott Core-újdonságokat kizárólag hordozható PC-kben láthatjuk viszont, a Meteor Lake kódnév alatt futó fejlesztés nem jelenik meg a hagyományos asztali konfigurációkban. Ide nemsokára a 14. generációs Raptor Lake Refresh központi egységek érkeznek, várhatóan bődületes teljesítménnyel és energiaigénnyel, a laptopkategória szerelmeseinek azonban egészen december közepéig várnia kell az új architektúrára.

A specifikációk alapján pedig érdemes lesz türelemmel lenni, mert a különböző szeletekbe (ún. tile-okba) szervezett részegységek egésze meglehetősen izgalmasnak tűnik, a gyártó oldaláról pedig egy merész gyártástechnológiai vállalásnak néz ki. Az egy tokozásba integrált chipek módszere egyáltalán nem új, a Meteor Lake esetében azonban az alapot egy 22 nm-en készülő szelet adja, amire a Foveros néven futó eljárásnak köszönhetően kerülnek az egyes részelemek. Így mintha egy lapkáról lenne szó, de valójában ahány szelet, annyiféle funkció és gyártástechnológia; ezek hibamentes integrációja volt az első kihívás.

A második megoldandó feladatként minden bizonnyal az egyes szeletek összehangjának megteremtése szerepelt, a központi magok felosztása ráadásul immáron három szintre bomlik, a grafikus egységről pedig levált a kijelző- és médiamotor, miközben egy továbbfejlesztett NPU (Neural Processing Unit) is bekerült az MI-számítások gyorsítása végett.

Kezdjük a Compute tile-lal, amiben 6 darab Redwood Cove P-mag és 8 darab Crestmont E-mag kapott helyett 2 és 4 MB-nyi L2 gyorsítótár mellett. Kis érdekesség, hogy az L3 és L4 tárak méretére vonatkozóan semmilyen adatot nem osztott meg az Intel, vélhetően ezen a téren még az egyes CPU-kiépítések varianciája miatt nincs még itt az ideje részletezni a kapacitást.

Az Alder Lake/Raptor Lake párostól merőben eltérő elképzelésként érkezik még 2 darab, ún. Low-Power Island E-mag az SoC szeletből, amik kifejezetten ultraalacsony energiafelhasználás mellett képesek bizonyos alapfeladatokat futtatni. Emiatt önmagában változnia kell az egyes programszálakat ütemező Intel Thread Directornak, ám az Intel az egész működésén csavart egyet, és mostantól a legkisebb magoktól felfelé haladva ütemezi a futtatást, nem a P-magoktól kezdve váltogatja, hogy egy-egy szálnak épp melyik, akár ultratakarékos magon kell futnia. A cél, hogy a működés a lehető legoptimálisabb energiafelhasználás mellett fusson, ami felhasználói oldalról nézve jótékony hatással lehet a fogyasztásra és melegedésre is (ebben pedig van hova fejlődni a 13. generáció után).

Új ARC-ot kap az IGP

A Graphics tile néven futó szelet a számadatok szerint várhatóan markáns teljesítménynövekedést hoz el, hiszen az Xe-LPG architektúra alapjai mellett az egyes számolóegységek jelentős növelése is megtörténik, sőt, 8 db ray-tracing egység is befért a Meteor Lake integrált grafikai részébe. Hogy ez pontosan mire lesz elég, nehéz egyelőre megtippelni, a 128 darab vektormotor alapján a 3D-s sebesség valahol az ARC A370M környéként lehet.

Itt érdemes megemlíteni, hogy a Graphics szelet a TSMC N5 gyártósorán készül, a médiamotort tartalmazó SoC tile viszont még az N6 eljáráson, az Intel saját gyártástechnológiája egyedül a Compute tile esetében kerül használatba. Visszatérve a multimédia- és kijelzőtámogatást hardveresen biztosító részre, a legújabb csatlakozószabványok támogatása (HDMI 2.1, DisplayPort 2.1 20G) biztosított, a maximálisan támogatott felbontás 8K60 lehet HDR-megjelenítés mellett. Az asztali videokártyákból ismért multimédiás képességek is megvannak, az AV1 formátum dekódolása és kódolása hardveresen támogatott.

Izgalmas két éve elé nézünk

Az első Meteor Lake processzorokat tartalmazó laptopok bejelentése még karácsony előtt várható, a piaci megjelenés (különösen hazánkban) azonban 2024 első negyedévére csúszhat át. A rendezvény nyitóelőadásán pár percre hirtelen a múlt CPU-jává avanzsált az új architektúra, az előadás egy pontján a Lunar Lake kódnév alatt futó fejlesztés élő demójával mutatta meg az Intel, hogy bizony igen jól áll a korábban felvázolt ütemtervvel. A várhatóan bő 1 év múlva érkező új platform továbbfejlesztett P- és E-magokat, és várhatóan GPU-t kap, az MI-őrület miatt pedig az NPU egységet is minden bizonnyal tovább gyúrják a mérnökök. Még mielőtt 2025-re lépnénk át, egy szilícium ostyán bemutatkoztak az Arrow Lake lapkák is, melyek várhatóan 2024 közepén váltják az asztali CPU-kat jelenleg felfrissítő Raptor Lake Refresh példányokat.

A felpörgetett fejlesztéseknek és gyártástechnológiai váltásoknak köszönhetően egészen 2025-ig látszik az asztali platformok ütemterve, igaz, a 25-ös évre szánt Panther Lake-ről még tényleg nagyon keveset tudni. De az tény, hogy aki az Intel megoldásaira voksol, most többre számíthat annál, amit az elmúlt évtizedben megtapasztalt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.