Hirdetés

Csiszolatlan gyémánt: Samsung Galaxy Tab S6 teszt



|

Vitán felül áll, hogy a legjobb androidos tableteket a Galaxy Tab szériának köszönhetjük. A Tab S6 is élvonalbeli lett, de tervezési malőrök is jellemzik.

Hirdetés

Nem mondhatni, hogy nagyon élettel teli lenne a tabletpiac. Az okostelefonok kijelző méretének általános növekedése gyakorlatilag marginálissá tette a 10 hüvelykesnél kisebb táblagépek eladásait, így a gyártók jellemzően ezen képátló fölé célozzák legújabb eszközeiket, és megpróbálják azokat a kisebb noteszgépekkel szembe állítani, a produktivitás és a mobilitás szavakat mantrázva. E területen az iPad az, amely még továbbra is etalonnak számít, ám évek óta a Samsung Galaxy Tab széria az, amely egyedüli kihívóként emelkedik ki az Androidos mezőnyből. A Samsung Galaxy Tab S6 is ezen vonalat erősíti, amely habár a Samsung Galaxy Note 10 sikerreceptjét igyekszik lemásolni nagyobb méretben, mégis olyan koncepcionális problémákkal küzd, amelyek mentén nehezen ajánlható, már amennyiben az ár-érték arányt vizsgáljuk.

Hirdetés

Tabok egymás közt

Az ettől függetlenül tény, hogy a Samsung Galaxy Tab S6 egy jó tablet. Hardvere kellően erős, zökkenőmentesen futtatja az Android rendszerét, és funkcionalitás terén ismeri a Samsung Galaxy Note 10 minden trükkjét, legyen szó az S Pen alapú táv- és gesztusvezérlésről, a kézírás-felismerésről, vagy éppen a Dex továbbfejlesztett asztali üzemmódjáról. A Snapdragon 855 és Adreno 640 páros remekül teszi a dolgát, benchmark méréseinken a Samsung Galaxy S10 és Note 10-hez hasonló értékeket mértünk, egyedül a GeekBench mérése volt az, ahol gyanúsan alacsony eredményeket kaptunk, amely mögött vélhetően valamilyen szoftveres probléma állhat. Az elődmodelljéhez képes legalább 150 százalékos a gyorsulás, azaz a Samsung Galaxy Tab S6 véleményünk szerint 3-4 év múlva is jó tabletnek fog számítani, amely értékállóság egyébként az egész szériára igaz.

Erre bizonyíték, hogy a Tab S3 és a Tab S4 a mai napig is tartja a 100 ezer forint feletti vételárát, és mindkét tablet idén megkapta az Android Pie frissítést, azaz például a Tab S3 is használható táblagép maradt mind a mai napig. Az S5-öt nem véletlenül nem soroltuk fel, az ugyanis teljes egészében kimaradt. Helyette egy középkategóriás, tollmentes S5e került piacra, amely egy oldalhajtásnak tekinthető.

Tesztünk szereplője a Galaxy Tab S4 örökösének tekinthető minden tekintetben. Mindkét eszköz 10,5 hüvelykes S-AMOLED kijelzővel rendelkezik, és mindkettőhöz jár alapesetben egy S Pen toll is. Viszont a Tab S6 kisebb és könnyebb is, mint az elődje, amely részben a káva vékonyításának, másrészt az üveg hátlap aluminiumra való cserélésének köszönhető. Ezen felül nőtt a RAM mérete 4GB-ról 6 GB-ra és a Snapdragon 835 helyére is Snapdragon 855 került. A takarékosabb SoC miatt ellenben az akkumulátor kapacitása csökkent 7040 mAh-ra viszont ez nem járt az üzemidő megrövidülésével. A termék gond nélkül kibír akár egy napot is egy szuflával.

Ez nektek tolltartó?

Markáns különbség, hogy a hátlapra egy S Pen tartó - és töltő - mélyedés került - amely segítségével külön tok beszerzése nélkül is magunkkal vihetjük a tollat. Legalábbis elméletben, gyakorlatban a megoldás borzalmasan működik.

Bár nem vagyunk formatervezők, annyit sejtünk, hogy egy jó designak legalább szépnek, vagy praktikusnak kellene lennie. Nos, e megoldásra egyik sem igaz. Szépnek nem szép, és egyáltalán nem hasznos, használat közben ugyanis könnyű a tollat kilökni a helyéről, ha dokkolva van, akkor nem lehet stabilan a hátára rakni a tabletet, és úgy egyáltalán meglehetősen instabil az egész elhelyezése, utcán nem mernénk elindulni vele. E tekintetben hatalmas bakinak tűnik e megoldás, nagyobbnak mint a Note széria power gombjának elhelyezése. Érthetetlen, hogy míg a Note szériánál a tollnak ki tudtak alakítani helyet a házban, a Tabnál erre miért nem volt hely. Ugyanez a kérdés a jack csatlakozó kapcsán is felmerülhet - természetesen utóbbit sem kapunk.

A megoldás - talán így gondolkodtak a mérnökök is - egy tok beszerzése lehet, ami miatt legalább 20 ezer (Book cover) forint plusz kiadást érdemes a tablet vételára mellé odaképzelni, illetve 40 ezer forintot, ha billentyűzetes megoldást keresnél, amely a Dex használatát is jelentősen megkönnyíti, már amennyiben meg tudsz barátkozni az angol kiosztással.

A Galaxy Tab S6 emellett az első olyan Samsung tablet, amelybe a mérnökök a 2019-es divatnak megfelelően már dupla kamerát szereltek, így rendelkezésünkre áll egy Samsung S5K3M5 szenzorral felszerelt 13 megapixeles, f/2.0, 1/3.4", 1.0µm értékekkel rendelkező főkamera, valamint egy ultraszéles, S5K5E9 szenzoros másodlagos kamera a hátlapon.

Előbbi olyan készülékekben található meg, mint a OnePlus 7 Pro, vagy a Xiaomi Mi 9, ami nem rossz ajánlólevél, utóbbi viszont az alsó kategóriás készülékek sajátja, azaz nem érdemes túl sokszor használni. Tablethez képest szép képeket kapunk, amennyiben megfelelőek a fényviszonyok. Gyengébb fényviszonyok mögött viszont már kevésbé jó az eredmény, az autófókusz gyakran téveszt, és a Samsung eszközökre jellemző túlhúzott kontraszt is rendre visszaköszön a felvételeken. Az előlapi kamerától sem érdemes túl sokat remélni, ellenben az arcalapú felismerést megbízhatóan hozza, ami egyelőre a kijelző alá épített ultrahangos ujjlenyomat-olvasóról kevésbé mondható el. Legalábbis a mi gyakran hibába futottunk.

Képzett riválisok

A Samsung Galaxy Tab S6 jó tablet, jelenleg az Android mezőnyből a legjobb, ám ettől függetlenül nem egyszerű megtalálni a célközönségét. A 2019-es 128 GB tárhellyel rendelkező iPad 175 ezer forinttól megvásárolható (LTE kiadás 225 ezer forinttól) amely össze Apple Pencillel is 208-260 ezer forintra módosul, azaz ha nem ragaszkodsz a mobilnet kapcsolathoz, olcsóbban is beszeretheted a gazdagabb sytlus alapú ökoszisztémával rendelkező iOS eszközt.

Ráadásul míg a Tab S6-hoz nem árulnak magyar kiosztású klaviatúrát, addig az iPad-hez 60 ezer forintért beszerezhető az ékezetes betűkkel is rendelkező Smart Keyboard, azaz utóbbi racionálisan jobb választás lehet. Ha pedig csak egy jobb Android tabletre vágysz, és tudod nélkülözni a tollat, akkor a Galaxy Tab S5e körülbelül 130 ezer forintos ára tűnik verhetetlennek. A Tab S6 egy gyémánt, egy csiszolatlan gyémánt, amely ugyan ékkő, ám nem hibamentes.

Samsung Galaxy Tab S6 (LTE)

Ár: 233 900 Ft Ft
  • Snapdragon 855, Adreno 640,
  • 6GB RAM, 128 GB tárhely (bővíthető),
  • 10,5" S-AMOLED,
  • 13+5 MP hátlapi, 8 MP előlapi kamera,
  • tartozék S Pen,
  • Android 9.0,
  • AnTuTu: 365 820 pont,
  • PCMark8: 9842 pont (Work 2.0),
  • 7040mAh akkumulátor (gyorstöltéssel),
  • 420 g
PRO
  • remek kijelző,
  • időtálló hardver,
  • gazdag funkcionalitás,
  • hosszú üzemidő
Kontra
  • ügyetlen S Pen elhelyezés,
  • visszafogott kamerateljesítmény,
  • angol kiosztású kiegészítő
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6751
    [topic] => 1
    [group] => 35
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy Tab S6 (LTE)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2019-10-15 00:23:20
    [gameinfo_webpage] => https://www.samsung.com/hu/tablets/galaxy-tabs6-t860/SM-T860NZAAXEH/
    [gameinfo_tags] => tablet,android,samsung,koreai,dex
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-tab-s6-lte
    [gameinfo_pro] => remek kijelző, 
időtálló hardver, 
gazdag funkcionalitás, 
hosszú üzemidő
    [gameinfo_kontra] => ügyetlen S Pen elhelyezés,
visszafogott kamerateljesítmény,
angol kiosztású kiegészítő
    [gameinfo_data] => Snapdragon 855, Adreno 640,
6GB RAM, 128 GB tárhely (bővíthető),
10,5" S-AMOLED,
13+5 MP hátlapi, 8 MP előlapi kamera,
tartozék S Pen,
Android 9.0,
AnTuTu: 365 820 pont,
PCMark8: 9842 pont (Work 2.0),
7040mAh akkumulátor (gyorstöltéssel),
420 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 233 900 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-tab-s6-lte-6751.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => remek kijelző, 
            [1] => időtálló hardver, 
            [2] => gazdag funkcionalitás, 
            [3] => hosszú üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => ügyetlen S Pen elhelyezés,
            [1] => visszafogott kamerateljesítmény,
            [2] => angol kiosztású kiegészítő
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.