Hirdetés

Sebességrekordot döntött az Intel új csúcsprocesszora



|

Lelkes overclockerek hajtották a csúcson túl az i9-14900KF-et.

Hirdetés

Valószínűleg nem sokan voltak, akik különösebben izgalomba jöttek az Intel aktuális, 14. generációs processzorait várva, a Meteor Lake néven futó erőforrások ugyanis már az előzetes pletykák alapján sem ígértek számottevő előrelépést a 12. és a 13. generációhoz képest, amit végül a héten megejtett hivatalos bemutató is visszaigazolt.

Ennek ellenére természetesen mi is elvittük egy körre a frissítés legerősebb képviselőjét, az akár 6 GHz-es maximális órajelet ígérő i9-14900K, melynek eredményeit a rövidesen megjelenő tesztünkben olvashatjátok, addig pedig a processzor nem mellesleg megdöntött egy világrekordot is.

Hirdetés

A legizmosabb Meteor Lake vasat az Asus saját overclocking csapata tette próbára, melynek során a gyári értéket jócskán meghaladva 9043,92 MHz-ig sikerült pörgetniük a vadonatúj i9-14900 KF-et, vagyis az integrált grafikus chip nélküli kiadást. Az egyetlen P magból, folyékony hélium hűtés bevetésével kipréselt érték 35 MHz-el haladja meg az előző világcsúcsot, így ha kevéssel is, de új királyt avathattunk.

A rekorddöntéshez használt konfigurációban egy Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore alaplap, 16 GB-nyi G. Skill Trident Z memória és egy 1200 W-os Enermax tápegység dolgozott, a csapat egyik tagja, az overclocking-körökben ismert névnek számító SkatterBencher pedig elárulta, hogy egy teljes hétnyi munkájukba került az új csúcs beállítása.

A csapat már csak azért is büszke lehet magára, mert az előző, 2022 decemberében felállított rekordot is ők könyvelték el, amikor is 9008 GHz-et hoztak ki az Intel előző generációs bajnokából, az i9-13900KF-ből.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.