Hirdetés

Sony Xperia XZ2 teszt: szórakozik veled



|

4K kijelzős telefonjuk után egy újabb pionírt készítettek a japánok. Legújabb mobiljuk több egy szimpla ráncfelvarrásnál, ám messze nem hibamentes.

Hirdetés

Végre lecserélte a Sony az ikonikussá vált szögletes designját, amelynek már nagyon ideje volt. A szerkesztőségünkben vendégeskedő Sony Xperia XZ2 és XZ2 Compact ugyanis egyaránt az új Ambient Flow dizájnelv szerint készült, amely felhagy a szögletes szélekkel és a vastag kávákkal, így az elmúlt években megszokottá vált megjelenés helyett az új Xperiák is a lekerekítés, minél nagyobbra húzott kijelző mellett teszik le a voksukat, kvázi beállnak a tömegbe

Hirdetés

A módosításnak köszönhetően habár az első és a második generációs XZ mobilok mérete körülbelül megegyezik, a legújabb XZ2-nél mégis 13 százalékkal nagyobb helyet foglal el a kijelző, amely a káva visszaszorulásának köszönhetően 5,2 hüvelykről 5,7 hüvelykesre növekedhetett.

Viszont a nagyobb kijelzővel együtt a telefon akkumulátora is arányosan nőtt (2700 mAh-ról 3180 mAh-ra), ami a telefon vastagságára (7,4 mm helyett 11,1 mm) és súlyára (155 gramm után 198 gramm) is kihatással van, így összességében az XZ2 kevésbé kecses, mint szögletes elődje, sőt egy meglehetősen nehéz telefonról van szó, amely megállapítás a kompakt testvérére hatványozottan igaz.

Ha összehasonlítjuk például a Samsung Galaxy S9 (5,8 hüvelykes kijelző, 147x68x8,5 mm, 163 gramm) és a Sony Xperia XZ2 Compact (5 hüvelykes kijelző, 135x65x12.1 mm, 168 gramm) értékeit, feketén fehéren kiderült, hogy a minden tekintetben nagyobb riválisánál is nehezebb a Sony modellje, pedig a minimális árkülönbség ezt nem indokolná.

A fenti képen látható, hogy miként nézett ki az előző, és miként a mostani Xperia széria. Jelentős az eltérés, és nem csak arra gondolunk, hogy a Sony logó fentről lekerült. A káva jelentősen összement, és habár még mindig vastagabb annál, amit mostanság a csúcsligában tapasztalhatunk, e kialakításnak köszönhetően a mérnökök két sztereó hangszórót is el tudtak helyezni az előlapon, amelyek tényleg remek hangzást adnak a készüléknek. A gyártó mérései alapján az XZ telefonokhoz képest 20 százalékkal nagyobb hangerő előállítására képesek az új modellek.

A készülék oldalára a nano-SIM, microSD foglalat mellet dupla mikrofon, hangerőszabályzó, bekapcsológomb és dedikált kameragomb is került, amely ugyan első hallomásra akár jónak is tűnhet, ám van egy komoly hibája a kialakításnak (amire a későbbiekben visszatérünk majd).

Sokaknak feltűnhet, hogy a jack csatlakozót nem említettük, és ez nem a véletlen műve, az Xperia XZ és az XZ2 ugyanis nem kapott klasszikus 3,5 mm-es aljzatot, csupán a 3.1-es USB Type-C kapu áll rendelkezésünkre, illetve a dobozban megtalálható jack-USB átalakító. A jó hír az, hogy hagyományos, vezetékes füleseket is az adapterrel csatlakoztathatunk a mobilhoz, a rossz hír az, hogy plusz egy kábelre van ehhez szükségünk. Miért? A válasz sokakat felbosszantott: az Ambient Flow dizájnban nincs helye jack csatlakozónak. Pedig kellően vastag a mobil, talán belefért volna.

Előtérben a szórakoztatás

Gyanítjuk, hogy hiánya a beépített rezgőmotor megjelenésével függ össze, hiszen utóbbi viszonylag egy nagyobb teret foglal le magának a készülék belsejében. Kétségtelenül jópofa funkcióról van szó, amely a Dualshock PlayStation játékvezérlőhöz hasonlóan képes a kezünkben megrezegtetni a készüléket, például játékoknál, ha kicsúszunk a pályáról, vagy zenéknél a mély hangok mellett. Jópofa funkció, ám nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri majd a tetszését.

A készülék másik különlegessége az okostévékből átemelt X-reality motor, amellyel az SDR felvételeket képes HDR-re alakítani, így a színek sokkal élénkebben jelenhetnek meg a kijelzőn, és a videók is részletgazdagabbak lehetnek. Elméletben legalábbis, a gyakorlatban sok múlik a forrásanyagon, hiszen mégiscsak egy szoftveres átalakításról van szó, "felhúzzuk alaposan a kontrasztot" logika mentén. A kijelző terén egyébként a Sony nem ragaszkodott az XZ Premiumnál bevezetett 4K felbontáshoz, helyette visszatért a Full HD-hez, illetve azon belül is a mostanság népszerű 18:9 képarányhoz 2160 x 1080 pixelt megjelenítve).

Ez jól is van így, a panelre panaszunk nem lehet. Valóban színpompás képet varázsol elénk, és talán nem is gond, hogy nem próbálja felvenni a Quad HD-s mobilokkal a lépést, hiszen így hosszabb üzemidőt tud megcélozni. Két hetes tesztelésünk során a két készülék - azaz az Xperia XZ2 és XZ2 Compact - aktív használat mellett is gond nélkül teljesítette az egy napos rendelkezésre állást. Ritkább használat mellett ráadásul akár 2-3 napos használati idővel is számolhatunk, a Quick Charge 3.0 gyorstöltés jelenlétének köszönhetően ráadásul hosszas töltési periódusok miatt sem bosszankodtunk, főként hogy az XZ2 esetén a vezetékmentes töltést is bevethetjük, egy külön beszerezhető kiegészítőt használva.

Lassítsunk!

Mindemellett érezhetően a tervezési folyamat során a HDR mozaikszót mantrázták a mérnökök, ugyanis nem csak a panel próbálja kiaknázni a nagy dinamikatartomány elődjeit, hanem a Sony által tervezett képfeldolgozó processzor is képes 4k HDR videók felvételére, 10 bit mélységben, BT.2020 színtartományban, amelyre jelenleg egyetlen más okostelefon sem képes, csupán néhány professzionális kamera. Az nagy fegyvertény, ráadásul a 960 fps-es szupergyors felvételeket nem csak 720p, hanem 1080p felbontásban is tudja rögzíteni, amellyel alaposan rálicitált a Galaxy S9 megoldására, szebb felvételeket készítve. Tessék csak megnézni a következő két felvételt teljes képernyőn!

 

Ha összehasonlítjuk a Samsung Galaxy S9+ hasonló lassított videójával kiderül, hogy hiába tud a koreaiak mesterséges intelligenciája jól időzíteni, ha a produktum csak kis kijelzőn mutat jól. Azaz aki nem csak az Instagramra akar tartalmat gyártani, az akár jobban járhat a Sony készülékével… már amennyiben a lassított felvételek készítése kiemelten fontos számára.

Sajnos minden más esetben a dual kamerás kialakítás miatt a Samsung készüléke felé billen a mérleg nyelve. A Sony felvételei ugyanis kevés fény mellett hamar zajosodni kezdenek, és a beépített puffer is csak kevés képkocka tárolására képes. Emellett probléma a gombok elhelyezése, amely miatt a készülék tapasztalatunk szerint nehezen helyezhető el a népszerű mobil triopdokban - amivel bukjuk az éjszakai fotózást -, illetve szelfibottal, kézi stabilizátorral is nehézkes a használata.

Fej-fej mellett

A hardveres kiépítést tekintve egy igazi csúcsmobilt kapunk, amelyben a Snapdragon 845 teljesít szolgálatot, 4 GB vagy 5 GB RAM társaságában (hazánkban előbbi az elterjedtebb). A készülék kellően gyors, szélsebesen fut rajta a legfrissebb Android Oreo, teljesítménye a Samsung Galaxy S9-hez mérhető, a 64 GB tárhelyével ráadásul hosszútávú alternatívát kínál, főként, hogy legutóbbi kutatásunk szerint a Sony az egyik olyan gyártó, aki élen jár készülékei frissítésénél - ami a Samsungra kevésbé igaz, így biztosak lehetünk benne, hogy az Xperia XZ2 és XZ2 Compact 2-3 év múlva is jól használható lesz.

Érdemes viszont az első használat előtt egy alapos bloatware írtást tartani, hiszen a kéretlen programok terén is élen jár a Sony, viszont nem olyan előjellel, amire büszke lehetne. Az első indítást követően az AVG mobilvédelme, az Amazon alkalmazásai is azonnal felbukkannak majd a számos Xperia segédalkalmazás mellett, így amelyeket nem használunk azokat azonnal tiltsuk le (sajnos teljes eltávolításra nincs lehetőségünk). Amit érdemes kipróbálni, az a 3D készítő, amellyel saját arcunkat, vagy az éppen elénk lerakott tányért, más tárgyat digitalizálhatunk, hogy utána megoszthassuk a csináld magad 3D tartalmunkat. Jópofa funkció, ám nem mondhatni, hogy kellően kifinomult lenne, a lenti videónkból kiderül, hogy milyen hatékonysággal működik.

Mindezzel együtt hosszútávon vélhetően az árazása fogja eldönteni, hogy vajon lesz-e keresnivalója az XZ2 szériának a csúcsmobilok között. Tesztünk szereplője a hosszú üzemidejével, a nappali fényben jó minőségű videófelvételeivel és a kellemes hangzásával sokaknak csábító lehet, ám kétségtelen, hogy újdonságainak jelentős része a felhasználók szűk rétegének lehet igazán érdekes.

Sony Xperia XZ2

Ár: 269 990 Ft Ft
  • 5,7" IPS LCD (1080 x 2160, 424 ppi)
  • Snapdragon 845 Soc
  • 4 GB RAM
  • 64 GB tárhely (bővíthető)
  • 19/5 MP kamera
  • HDR BT.2020 támogatás
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, USB Type-C 3.1, LTE, NFC
  • 3180 mAh akkumulátor
  • IP68
  • 198 g
PRO
  • szép kijelző,
  • hosszú üzemidő,
  • jó teljesítmény, 1080p 960 fps
Kontra
  • jack csatlakozó hiánya,
  • nincs duál kamera, stabilizátor
  • nehéz
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6143
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Sony Xperia XZ2
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 40
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2018-04-16 00:10:43
    [gameinfo_webpage] => Sony Xperia XZ2
    [gameinfo_tags] => sony,xperia,android,okostelefon,mobil
    [gameinfo_url] => sony-xperia-xz2
    [gameinfo_pro] => szép kijelző,
hosszú üzemidő,
jó teljesítmény, 1080p 960 fps
    [gameinfo_kontra] => jack csatlakozó hiánya, 
nincs duál kamera, stabilizátor
nehéz
    [gameinfo_data] => 5,7" IPS LCD (1080 x 2160, 424 ppi)
Snapdragon 845 Soc
4 GB RAM
64 GB tárhely (bővíthető)
19/5 MP kamera
HDR BT.2020 támogatás
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, USB Type-C 3.1, LTE, NFC
3180 mAh akkumulátor
IP68
198 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 269 990 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 40
            [manufacturer_name] => Sony
            [manufacturer_url] => sony
            [manufacturer_link] => http://sony.net
            [link] => /gyarto/sony
        )

    [link] => /termekinfo/sony-xperia-xz2-6143.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => szép kijelző,
            [1] => hosszú üzemidő,
            [2] => jó teljesítmény, 1080p 960 fps
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => jack csatlakozó hiánya, 
            [1] => nincs duál kamera, stabilizátor
            [2] => nehéz
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.