Hirdetés

Steam Áruház: az új videokártyák nem is léteznek, a Windows 11 viszont nagyot ugrott előre



|

A Steam legfrissebb számai alapján még nem igazán hódított teret a GeForce RTX 40- és a Radeon 7000-széria.

Hirdetés

A videokártyák generációváltása még csak most indul be igazán, hiszen az Nvidia és az AMD által tavaly bemutatott első hardverek a méregdrága csúcskategóriára fókuszáltak, így csupán mostanság futottak be az olyan megfizethetőbb ajánlatok, mint a GeForce RTX 4070, az RTX 4060 Ti vagy a Radeon RX 7600.

A reménybeli néphardvereknek tehát még nem sok idejük volt a bizonyításra, ezért nem is különösen meglepő, hogy egyelőre szinte kimutathatatlan az RTX 40- és a Radeon RX 7000-sorozat jelenléte a gaming PC-kben.

Hirdetés

Legalábbis ezt állítja a Steam áruház felhasználóinak körében végzett júniusi felmérés, amelynél a videokártyás toplistán nyoma sincs az új vasaknak. A mezőnyt továbbra is a 2020-ban piacra dobott GeForce GTX 1650 dominálja, mögötte az RTX 3060-nal és a matuzsálemi GTX 1060-nal.

Az első új generációs modellt a lista 29. helyén találjuk, ám ez sem diszkrét GPU, hanem az RTX 4060 laptopokba szánt verziója, amely február óra kapható, így kicsit több ideje kelleti magát, mint a mindössze pár napja megjelent asztali kiadás, vagy a májusban kiadott Ti-változat. Továbbra is kérdéses tehát, hogy miként alakul majd az új GPU-k népszerűsége, de az első jelek alapján a vásárlók még a középkategóriás ajánlatokért sem rohamozták meg a boltokat.

A júniusi Steam Survey másik érdekessége, hogy a Windows 11 jelenléte önmagához képest egészen nagyot ugrott előre. A Microsoft aktuális operációs rendszere májusban csak 0,76%-kal tudta növelni a jelenlétét, júniusban viszont már 1,76%-al több embert hódított meg. Ezzel a továbbra is  a legnépszerűbb platformnak számító Windows 10 részesedése becsúszott 60% alá (59,43%), míg a 2021-ben megjelent Windows 11 már 35,75%-on áll.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.