Hirdetés

Steam Deckkel irányítják az ukrán hadsereg csúcstechnológiás gépágyúját



|

Valószínűleg sosem látjuk ennél vadabb környezetben a Valve hordozható PC-kézikonzol hibridjét.

Hirdetés

Az már régóta ismert tény, hogy az Egyesült Államok hadereje előszeretettel alkalmaz Xbox 360 kontrollereket különféle eszközök, például robotok, kémrepülők és tengeralattjáró-periszkópok irányításához, a jelek szerint azonban nem csak a Microsoft kiöregedett játékvezérlője alkalmas katonai célú bevetésekre.

Nemrég ugyanis felbukkant egy beszámoló, amely alapján a honvédő háborút folytató ukrán hadsereg a Valve tavaly megjelent PC-kézikonzolját, a Steam Decket használja egy távvezérlésű gépágyú működtetéséhez.

Hirdetés

A "Szablya" néven futó rendszerről elsőként a TPO Media nevű helyi Facebook-oldal számolt be egy képgalériában, amely nagyrészt a gépágyúra fókuszál, de az egyik fotón kiszúrhatjuk, hogy az operátor egy ránézésből makulátlan Steam Decket tart a kezében.

A leírás alapján a Szablya egy automatizált távirányítású rendszer, amely akár mozgó járművekre is telepíthető, a kezelője pedig egy kamera és egy monitor segítségével üzemeltetheti, legfeljebb 500 méteres távolságból. A fegyver így nagy biztonságot nyújt a kezelőjének, s ha úgy hozza a szükség, még alacsonyan repülő drónokkal is képes megbirkózni.

A TPO Media bejegyzéséből még annyi derül ki, hogy egy rugalmas platformról van szó, amely a képeken látható konfiguráción túl egyéb fegyverekkel, például Kalasnykov-géppuskákkal is felszerelhető. A poszt megjelenését követően a Twitteren egy videó is felbukkant a Szablyáról, akció közben.

Szerintünk ennél meglepőbb kontextusban már nem nagyon fogjuk látni a Steam Decket, de végül is sosem lehet tudni, hiszen a Valve kütyüje egészen sokoldalú eszköz, amit ez a történet is bizonyít.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.