Hirdetés

SteamOS van rajta, de nem Steam Deck? Újabb kézikonzol lép a piacra, szokatlan ötlettel



|

Igencsak közeli riválist kap a Valve kézikonzolja.

Hirdetés

Habár az elmúlt évek során igencsak megugrott a PC-s hardvereken alapuló kézikonzolok száma, a házon belüli tesztjeink során arra jutottunk, hogy hiába a nagyobb teljesítmény, az ASUS ROG Allyhoz vagy a Lenovo Legion Góhoz hasonló Windows 11-alapú modellek egyelőre nem veszik fel a versenyt a Steam Deckkel, ha a gördülékeny felhasználói élményről van szó.

Ezért aztán remek hír, hogy a Valve PC-konzol hibridje most egy olyan riválist kap, amely a Steam Decket is hajtó SteamOS-szel fut be, az azt jellemző magas fokú optimalizációval.

Az új modellt a nemrég egy Nintendo DS-szerű kézikonzolt is bejelentő Ayaneónak köszönhetjük, és NEXT Lite néven érkezik, vagyis a 2022-ben piacra dobott NEXT jóárasított variánsaként pozicionálják.

Hirdetés

Ennek jegyében tárhelytől függően az AMD Ryzen 5 4500U vagy Ryzen 7 4800U mobil processzorok hajtják majd, amelyek valamivel szerényebb teljesítményt ígérnek, mint a Steam Deck APU-ja vagy a más konkurensekben dolgozó Ryzen 1 és Ryzen 1 Extreme chipek. Ami a tárhelyet és a memóriát illeti, 16 GB LPDDR4x RAM mellett 128 és 512 GB-os modellekből választhatunk.

A NEXT Lite egy 7 hüvelykes, 1280 x 800 pixeles LCD kijelzővel és egy 47 Wh-s akkuval fut be, WiFi-6 és BT 5.2 támogatással. A gyengébb hardver mellett a spórolás még az olyan kompromisszumokban is tetten érhető, mint a trackpad, a hátoldali extra gombok vagy a megvilágított joystickek hiánya, illetve az Ayaneo az ingyenes (Linux-alapú) SteamOS használatával is lejjebb faraghatja a költségeket, hiszen a gyártónak így nem kell megfizetnie a Windows 11 borsos licencét.

Az Ayaneo ugyanakkor a termék bejelentését követően utólag, a Discordon figyelmeztette az érdeklődőket, hogy nem a SteamOS hivatalos verzióját, hanem egy harmadik féltől származó kiadást fognak használni, vagyis a szoftveres támogatás nem lesz azonos a Steam Deckével.

A NEXT Lite persze még ennek tudatában is egy erősen Steam Deck-szerű kézikonzolnak ígérkezik, a megjelenési dátum és a konkrét árazás viszont nem ismert, így nehéz megjósolni, hogy mennyire lesz versenyképes a Valve ajánlatával szemben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.