Hirdetés

Személyi edzők a csuklódon: teszteltük a legjobbakat



|

Hatalmas a választék digitális csuklópántokból, nem könnyű kiválasztani közülük a legideálisabb edzőtársat. Ezért összeszedtünk néhány fontosabb versenyzőt és kipróbáltuk őket.

Hirdetés

Lassan itt a tavasz, közeledik a strandszezon, eljött az ideje annak, hogy a téli ünnepek alatt kissé elgémberedett izmainkat újra mozgásba lendítsük. Az edzések során hasznos partnereink lehetnek a különféle fitneszkarperecek. Az apró, csuklónkon szinte észrevétlenül megbúvó eszközök mindennapi tevékenységeink monitorozásával segítenek pontosan naplózni mozgásunkat, alvásunkat, sőt akár pulzusszámunkat is; ezek az élettani adatok pedig igazán hasznosak lehetnek, ha komolyabb életmódváltásra készülünk.

Hirdetés

Önmagában persze egy fitneszkarkötő megvásárlása és viselése még nem jelenti azt, hogy valóban elköteleztük magunkat egy mozgással teli élet mellett, a sportolásra buzdító értesítéseket, üzeneteket könnyedén ignorálhatjuk. Kellő elhivatottság mellett azonban ösztönző lehet a csuklónkon pihenő eszköz figyelmeztetése, ha egy kicsit túlzásba vittük a lazsálást, és ideje lenne átmozgatni izmainkat.

Cikkünkben összegyűjtöttük az aktuális termékpiac legjobbjait, amelyek mindegyike rendelkezik valamilyen, a konkurenciát felülmúló képességgel. Tesztünk során használat közben vizsgáltuk az eszközök mérte adatok pontosságát; az értékek összevetésében szerencsére már a három versenyző esetén is kitűnt, ha valahol kirívóan eltérő számokkal találkoztunk. Szerencsére a karpereceket egyszerre tesztelhettük, így az összehasonlításkor egyszerűbb dolgunk volt. Nézzük tehát, melyik modell méltó leginkább arra, hogy edzéseink során szárnysegédünkké lépjen elő.

Fitbit Charge 2

Gazdag fitneszeszköz-kínálattal látja el a piacot a Fitbit, Charge 2-es karkötője pedig egy szinte sallangmentes eszköz, ám számos elérhető funkciója ellenére is hiányérzetünk támadt használata közben. A gyártó gondoskodott róla, hogy mindenki megtalálja az ízléséhez leginkább passzoló verziót a különféle színekben és méretekben beszerezhető eszközből. Agyát és a hozzá kapcsolódó szenzorokat egy fémből és műanyag alkotóelemekből elkészített központi egységben találjuk meg, amelynek egyik oldalán egy kellemes méretű megjelenítő, másik felén pedig egy optikai pulzusmérőt helyeztek el. Az apró OLED-kijelző remekül adja vissza a legszükségesebb információkat, vezérlése pedig annak ellenére is könnyedén megvalósítható, hogy nem egy érintőkijelzővel van dolgunk.

A készülék oldalán kapunk ugyanis egy gombot, amelynek segítségével a kijelzőn megjelenő információkat villámgyorsan végigpörgethetjük, az egyes funkciók aktiválásához pedig elég hosszan nyomnunk ezt a kis billentyűt, az akciónk végrehajtását pedig rezgő visszajelzéssel nyugtázza a Charge 2. Persze az érintés érzete azért a rendelkezésünkre áll, a gyorsulásmérőnek köszönhetően ugyanis a határozottabb nyomásra reagál a készülék. Sajnos a vízálló minősítést nem kapta meg a modell, így úszás közben kénytelenek leszünk megválni tőle, a cseppállóságának köszönhetően azonban még az esős edzéseket is garantáltan bírni fogja. Okostelefonunkhoz Bluetooth 4.0 segítségével csatlakozik a modell, a monitorozó funkciók előhívásához pedig a Fitbit applikációra lesz szükségünk, amely kellően sokrétű és informatív. Nagyjából négy-öt naponta kell töltenünk a csuklópántot (szinkronizálás gyakoriságától függően), mert a gazdaságos megjelenítő ellenére a folyton aktív pulzusmérő szépen fogyasztja az energiát.

Garmin vívofit 3

A hazai piacon is egyre többször találkozunk a viselhető eszközök között a Garmin készülékeivel, a vívofit 3 jó-ár érték aránya vált népszerűvé. Már beüzemelése során is tapasztalhatjuk, hogy igazi kezesbárányt kaptunk a pénzünkért; a Garmin Connect alkalmazás telepítését követően az eszköz előlapján található gombot kell csupán néhány másodpercig nyomva tartanunk, majd a Bluetooth-szinkronizálást követően telefonunk fogadja is a csuklópántról érkező adatokat. A vívofit 3 szenzorokkal megpakolt agyát egy szilikonágyba ültette el a gyártó, a gumiborításból pedig csupán a félhüvelykes, háttérvilágítással rendelkező kijelző, valamint a vezérléshez használható gomb emelkedik ki. A miniképernyő - apró mérete ellenére - tökéletesen megállja a helyét, felületéről könnyen leolvashatjuk a legszükségesebb információkat és még az aktuális időt is.

A szilikonszíj kialakításával kapcsolatban érdemes külön megemlítenünk a hárompontos, bombabiztos rögzítést, amelynek köszönhetően garantáltan nem fog kritikus pillanatokban leesni kezünkről a vívofit 3. Akkumulátorból szokatlan megoldást választott a Garmin: a konkurensek töltős megoldása helyett egy CR1632-os, lítium-gombelemes tápellátást kapunk, amely a gyártó ígérete szerint akár egy évig is képes kiszolgálni igényeinket elemcsere nélkül. Sajnos ennek megfelelően a cég egy nagy fogyasztású optikai pulzusmérő elhelyezését már nem engedhette meg magának. Cserébe az eszköz 5 atmoszférás (ARM-es) vízállóságot kínál, vagyis úszás és zuhanyzás közben sem kell levennünk, így a vívofit 3 valóban a nap 24 órájában képes monitorozni tevékenységünket. A különféle mozgáshoz kapcsolódó aktivitásokról egészen pontos értékeket kaptunk a csuklópánttól, az alvásfigyelés azonban nem tartozik az erősségei közé.

Samsung Gear Fit2 Pro

A Gear Fit2 funkciókínálata szinte az okosórákét idézi, ez azonban a kifejezetten fitneszcélokra szánt eszközök között nem feltétlenül jelent komoly lépéselőnyt. A készülék dizájnos gumiborításán lévő stabil kapcsok tartják kezünkön a modellt, felületén pedig két gombot is találunk, amelyekkel az érintőkijelző interakcióit terjeszthetjük ki. Az eszközön egy 1,5 hüvelykes, ívelt, Super AMOLED-megjelenítő található, amelynek hatalmas pozitívuma, hogy gesztusainkkal aktiválható, ez ugyanis nemcsak egy jelentős kényelmi funkció, hanem az akkut is jelentősen kíméli. A készülékben egyébként egy 200 mAh-s telep kapott helyet, amelyről átlagos használat mellett nagyjából két-három napig (értesítésekkel egy napig) működik - ez az idő természetesen a szinkronizálások gyakoriságától és a beépített extra szenzorok használatától is nagyban függ.

A Samsung saját Tizen-rendszerét találjuk a készüléken, így a csuklópánton extra alkalmazásokat is aktiválhatunk, cserélhetjük az óralapokat, és az értesítések kezelésére is lehetőséget kapunk. Mért adataink alapján a modell lépésszámlálója többé-kevésbé megbízhatónak bizonyult, és az optikai pulzusmérő sem hibázott, így elmondható, hogy bátran számíthatunk a Gear Fit2 képességeire. Okostelefonos beüzemelése kényelmetlen, a Gear alkalmazás telepítése nélkül még a fitnesztracker bekapcsolására sem kapunk lehetőséget. Az első elindítást követően folytatódnak megpróbáltatásaink: a modell használatához szükséges egy plugin installálása is, sőt ha a mozgási adatainkra is kíváncsiak vagyunk, az Shealth app sem hiányozhat mobilunkról. Igaz ugyan, hogy ezek a szoftverek remekül néznek ki, valamint a szinkronizálás is valós idejű, elegánsabb lenne azonban, ha a Samsung összevonva kezelné ezeket a szolgáltatásokat.

Összegzés

Méréseink alapján elmondhatjuk, hogy a mozgás követését nagyjából minden készülék megfelelően végezte, a tömegközlekedés pedig csupán néhány extra lépéssel járult hozzá a megtett lépéstávunkhoz. Ezzel szemben az alvás közben mért adatok között már valamivel nagyobb eltérést tapasztaltunk, igaz, nem könnyítettük meg az eszközök dolgát, aminek köszönhetően több modellt is sikerült lépre csalnunk. Tesztünk alapján a Samsung Gear Fit2 Pro modellje teljesített a legjobban, viszonylag pontos mérésekkel nappal és éjszaka is, egyedül a beüzemeléskor szükséges alkalmazásmennyiség telepítése okozott némi problémát. Ezenkívül már csak arra kell odafigyelnünk a használata során, hogy képernyőjét mértékkel használjuk, és máris remek edzőpartnerünkké válhat. Persze ehhez alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk: a 70 ezer forint környéki ár pedig inkább azok számára érheti meg, akik a Tizen ökoszisztémában rejlő lehetőségeket is képesek kiaknázni. Szerencsére itt van a második helyen befutó készülék, a Garmin vívofit 3, amely elemes megoldásának köszönhetően hosszú hónapokig a csuklónkon maradhat, vízálló kialakításával és kedvező árával pedig kétségtelenül négyesünk egyik legjobb választásává lép elő; mindenkinek bátran ajánljuk, aki nem ragaszkodik az okosórákat idéző extra funkciókhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.