Hirdetés

Szeretnél PC-n játszani? Így válassz videokártyát, hogy ne érjen csalódás



|

Még mindig drága mulatság a VGA kártya, ezért nem mindegy, az óriási kínálatból melyikre csapsz le. Megmutatjuk, mire figyelj, ha nem szeretnél diavetítést és keserű csalódást.

Hirdetés

Mindig érdekes figyelni, ahogy az elvakult AMD és Nvidia fanatikusok egymásnak feszülnek, majd összefognak az ajánlócikket író egyén ellen és együtt szapulják, hogy mi alapján emelte ki azt a néhány modellt az óriási kínálatból. Ezúttal azonban nem az a célunk, hogy konkrét VGA kártyákat ajánljunk. Ehelyett inkább abban igyekszünk segíteni, hogy mire figyelj oda, ha elhatároztad magad, hogy belevágsz a PC-gamingbe, vagy ha már jó ideje megízlelted ennek édes ízét, csak hát közben elavult a PC-d és fejleszteni szeretnéd kártyádat. Öt pontban mutatjuk meg, miket vegyél figyelembe VGA-választás előtt, miket vizsgálj meg és mire figyelj, amikor kiválasztod az új kártyát.

Hirdetés

Tényleg a VGA kártya a leggyengébb láncszem gépedben?

Ismerős a jelenség, amikor, ha el is indul, hát idegesítően szaggat a játék? Vagy az, amikor végtelennek tűnő ideig bámulod a "Loading" feliratot? Esetleg az, amikor nem tudod eléggé lebutítani a grafikát a 30 fps-hez sem, ha pedig mégis elindul egy játék, minden sarkon megakad, hogy töltsön egy kicsit? Sajnos ezek roppant bosszantó jelenségek, és a legtöbben rögtön a gyenge videokártyát kiáltják ki minden gond forrásának. Pedig nem biztos, hogy erről van szó.

A videokártya akkor tudja a maximálisat nyújtani, ha a gép többi komponense kiszolgálja őt, méghozzá elegendő adattal és időben. Ez óriási teher a processzor, a RAM és az SSD/HDD számára egyaránt. Könnyen előfordulhat, hogy valójában a videokártya csupán félgőzzel operál, miközben a CPU 100%-on teper, a Windows pedig nem győzi a lassú háttértáron bővíteni a virtuális memóriát, hiszen a valós rendszermemória már réges-rég elfogyott.

Amennyiben nem szeretnél speciális rendszerfigyelő segédprogramokkal ismerkedni, hogy a gyenge láncszem nyomába eredhess, a Windows Feladatkezelőjében megtalálható Teljesítmény lapot válaszd, és figyeld meg játék közben, mely komponens van tartósan teljes terheltség alatt. Gamergépeknél ez leggyakrabban a processzor, a memória, vagy a háttértár. Ha mégis pontosabb adatokra van szükséged, a HWiNFO kiváló erre a feladatra.

A megfelelő videókártya

Milyen egyszerű is lenne a világ, ha mindenkinek nyugodt szívvel lehetne ajánlani a GeForce RTX 4090-et játékra. A világ, pláne a videokártyák világa azonban nem ilyen (és éppen ettől olyan szép). A különböző felhasználóknak különböző igényeik és anyagi lehetőségeik vannak, ezért nem mindenkinek optimális választás egy 900 ezer forintos komponens.

Ha például 1080p-ben szándékozol majd játszani egy közepes erősségű konfiguráción, egy ehhez passzoló grafikus kártya bőségesen elegendő számodra. Ez lehet egy Radeon RX 7600, esetleg egy GeForce RTX 4060 Ti, a lényeg, hogy nem kell a felső polcon keresgélned. A használt piacot se zárd ki azonnal, ha például le tudsz csapni egy még garanciális Radeon RX 6700 XT-re vagy Radeon RX 6800-ra, nagyon kevés olyan játék lesz, ami 1080p-ben megfogja majd a PC-det.

A legfontosabb, hogy számítógéped kiegyensúlyozottságára figyelj

és ennek fényében válaszd meg következő VGA-dat. Ez alól kivételt csak az képezhet, ha például egy kihagyhatatlan ajánlat keretében beszerzel egy erősebb modellt, de egyelőre még régebbi konfigurációdban használod, és majd csak később, akár fokozatosan cseréled le PC-d többi komponensét.

Kompatibilitási dilemma

Ezzel el is érkeztünk a következő megfontolandó jó tanácsig. A régi konfiguráció - új, erős videokártya párosítás komoly gondokat is tud okozni. Amellett, hogy újonnan szerzett kártyád félgőzzel fog unatkozni gépházadban, lehet, hogy rendszeres fagyások okozója is lesz. Ez általában az elégtelen erejű tápegységnek tudható be, de lehet akár a rosszul szellőző ház is. Mielőtt választasz és vásárolsz, ellenőrizd, hogy a tápegységed és házad képesek-e arra, hogy egy erősebb, nagyobb fogyasztású grafikus kártyát befogadjanak. Ne feledd, a mai modern videokártyák nagyon nagyok, így a fizikai befoglaló méreteket is ellenőrizd, nehogy szereléskor derüljön ki, hogy rövidebb a házad, mint a grafikus kártyád.

Amennyiben a sebesség tekintetében sem szeretnéd, hogy géped legyen a szűk keresztmetszet, a PCIe x16 foglalat verziószámát is ellenőrizd. Itt érdemes ma már a PCIe 4.0-hoz ragaszkodni, a 3.0 feleakkora sávszélességet biztosít csupán.

Mennyi VGA memória elég?

Az utóbbi egy évben nagyon népszerű lett ez a téma, és még mindig igen aktuális. A GPU-gyártók sokszor hangoztatták már, hogy a VRAM kapacitásában is előrébb kell lépni, szapulták is egymást, amikor a másik kihozott egy kevés fedélzeti memóriával szerelt modellt (igen, főleg az RTX 3070-re gondolunk), aztán szép csendben ők is csökkentették a VRAM-mennyiséget (itt pedig az AMD-re célzunk).

Hiába a hangzatos marketingüzenetek és a hamiskás magyarázatok, higgyétek el, hogy a sok-sok videomemória jó dolog. A 4 GB ma már 1080p-re is édeskevés, és a helyzet az, hogy már a 8 GB VRAM sem elegendő, feltéve, hogy közepes, vagy annál jobb grafikus beállításokkal szeretnéd játszani az új játékokat. Erre még egy lapáttal rátesz a ray tracing is, tehát ha már vásárolsz, nem árt 12, vagy 16 GB-os modellt választani. Amennyiben a felsőkategóriát is meg tudod célozni anyagilag, úgy a 20 GB-os, vagy nagyobb kapacitású VRAM-mal szerelt grafikus kártyák maroknyi csapatából válassz.

Hűtés, OC, RGB és egyéb extrák

A gyártók egy-egy GPU-ra is többféle videokártyát terveznek és gyártanak. Az alapkiépítés szinte semmiben sem különbözik a referenciamodelltől, vagyis nincsen extra világítás, magasabb órajelek, vagy robusztusabb hűtés. A másik véglet, amikor mindenféle extra kiegészítőt kapsz az indokolatlanul nagyméretű VGA kártyához, amin rengeteg LED, kis kijelző és egyéb csicsa díszeleg, a dobozon pedig ott van nagy betűkkel az OC-rövidítés. Ezek egy része még akár hasznos is lehet, gondolunk itt a nagyobb hűtésre, ami általában csendesebb is, valamint a gyári órajeltuningra, ám van egy pont minden grafikus kártyánál, aminél többet egyszerűen nem érdemes fizetni érte. Nem egy olyan példa van, amikor a gyárilag felcicomázott VGA kártya ára eléri a nála alapvetően erősebb modell árszintjét, mindössze annyi a különbség, hogy az erősebb kártya szimplán csak erős, nincsen túldíszítve.

Választásnál a nagyobb, csendesebb hűtés megér némi felárat, ahogy a gyári tuningnak is lehet örülni, de vesd össze az árakat vásárlás előtt, mert irreálisan sokat nem szabad fizetni ezekért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.