Hirdetés

Szörnyen visszaesett a videokártya-vásárlási kedv, sürgős változtatásokra lesz szükség



|

Az év első negyedéhez képest is kevesebb kártya fogy, de még durvább az eltérés, ha az elmúlt év azonos időszakához hasonlítunk.

Hirdetés

Nehéz időket él most a PC-ipar, az Nvidia és az AMD, illetve a gamereknek szánt videokártyák piacára nemrég újra belépő Intel egyelőre nem tudja meggyőzni a játékosokat arról, hogy termékeikre mindenképp szükségük van. Talán az ár az akadály, talán egyszerűen annyi van, hogy aki RTX 20-as vagy 30-as kártyát vett, nem akar még váltani, de akárhogy is, az tény, hogy a kereslet meglehetősen alacsony.

A Jon Peddie Research felmérése alapján 2023 első negyedévében 12,6%-kal kevesebb terméket szállítottak a boltokba a gyártók, mint 2022 végén, ami még érthető is lenne, hiszen az ünnepek környékén a vásárlási kedv is nagyobb, ám 2022 első negyedévében 38,2%-kal magasabb volt a viszonteladókhoz eljutó kártyák mennyisége.

Hirdetés

A következő, június végével záruló negyedév valamivel jobb lehet, hiszen ennek során érkeztek meg az AMD és az Nvidia új dedikált népkártyái, az RX 7600 és a RTX 4060-család. Állítólag ezek után sem kapkodnak túl hevesen, de meglátjuk, mit hoz a következő néhány hét. Új játékmegjelenések miatt augusztusig biztosan nem fog senki frissíteni. 

Összességében egyébként az Nvidia 15,2 százalékkal teljesített rosszabbul a dedikált gamer kártyák kategóriájában (miközben persze övé a piac 83,7 százaléka, beleszámítva a más felhasználási céllal értékesített GPU-kat), míg az AMD eredménye nem változott, az Intelé pedig 2%-ot nőtt.

Jon Peddie szerint egyébként a háttérben az infláció és elbocsátások miatti aggodalmak állnak, illetve az előző generációból beragadt készletek, amiktől a viszonteladók még nem tudtak megszabadulni. Úgy véli, a harmadik és negyedik negyedévre várható javulás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.