Hirdetés

Tényleg lehet PlayStation 5-tel kriptobányászni?



|

Egy internetes forrás alapján hamarosan az újgenerációs konzolok is a videokártyák sorsára juthatnak. De hihetünk ennek?

Hirdetés

Az elmúlt 1 hónap szinte csak arról szólt, hogy milyen eszközt vagy dedikált hardvert lehetne még bevetni a kriptopénzek hatékony bányászatához. Bár a devizák árfolyama erősen hullámzik az utóbbi időben, a bányászok mégsem állnak le, és fáradhatatlanul keresik az ütőképes hardvereket.

A videokártyák frontján szinte teljesen le is tarolták a kínálatot, amire válaszul az Nvidia még több GPU-t szabadít a piacra, egyszerre 3 generációnyi fejlesztés próbálja kiszolgálni az óriási keresletet. Mások az Apple M1 processzorát próbálták rávenni egy kis bányászatra, ám a processzorba integrált grafikus egysége mindössze 2 MH/s számítási kapacitásra volt képes. Mi az, ami még jó lehetne erre a célra? Miben van még nagyteljesítményű grafikus vezérlő? A válasz egyszerű: Xbox Series X és PS5.

Hirdetés

Adott tehát egy újabb "fegyver" a hisztériakeltéshez, és ha az amúgy is alig elérhető next-gen konzolokra ráteszi a kezét a bányász közösség, akkor a játékosok minden bizonnyal tényleg háborút indítanak ellenük.

A pattanásig feszült helyzethez igazodva gyorsan körbefutott egy kép a Twitteren, ami épp azt mutatja meg, hogy lelkes kínai hekker(ek) miképp helyezték bányászüzembe a PlayStation 5-öt. A gép ráadásul a módosítások hatására az egészen hihetetlen 98,76 MH/s teljesítményre lett képes 211 W-os fogyasztás mellett, ami már csak azért is furcsa, mert a PS5 3D-s feladatait egy Radeon RX5700 XT szintű vezérlő látja el; ez a modell pedig dedikált videokártyaként  körülbelül 50 MH/s-re képes.

Ez már önmagában gyanakodásra adhat okot, ráadásul a konzol rendszerszoftverét sem lehet csak úgy, egyik napról a másikra módosítani, hogy átlagon felüli bányászgép váljon belőle. A gyanakvó szemek tekintete természetesen a célzottan elhelyezett QR-kódra helyeződött át, amit beolvasva az alábbi szöveg jelenik meg kínai nyelven: "nincs is ilyen szoftver hahaha."

Ahogy azt sejteni lehetett, a kép kamu, egy vicces kedvében lévő egyén úgy gondolta, hogy még annak ellenére is nagyot mehet az interneten, hogy számos ponton sántít a történet és a tényszerű közlés.

A PS5-ből tehát nem lett bányászgép, hiszen erre nincs is igazán lehetőség a zárt rendszernek és a speciális hardvernek köszönhetően.

Ez pedig igaz a Series X-re is, a bányász vs. gamer küzdelem tehát marad a videokártyák csataterén, a konzolos közösségnek csupán a készlethiány okozta további várakozással kell megbarátkoznia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.