Hirdetés

Tényleg sikerült feltörni a PlayStation Portalt: már PSP emulátor is futtatható rajta



|

Több mint egy hónapnyi kísérletezés után jött össze a bravúr.

Hirdetés

Durván felpörgött az utóbbi években a kézi konzolok piaca, mostanra már számos gyártó villantott valami handheldre hajazó eszközt, ám a Sony sokáig rendre kimaradt ebből. Éppen ezért sokan kapták fel a fejüket a PlayStation Portal érkezéséről szóló hírek hallatán, ám a lelkesedés hamar alábbhagyott, amint kiderült, hogy nem egy önálló, a PSP-hez és PS Vitához hasonló eszközről van szó. A Portal ugyanis kizárólag egy PlayStation 5 konzol birtokában használható "kiegészítő", erre tudjuk streamelni a konzolunkról a telepített játékokat, szóval tényleg egy egészen szűk réteget célzó termékről van szó.

A Portal egyébként nem is nagyon lenne ennél többre képes, elvégre egy erősen korlátozott, Android-alapú operációs rendszer dolgozik alatta, csupán a távoli kapcsolat kialakításához szükséges erőforrásokkal szerelték fel az eszközt. Persze ahogyan az várható volt, még ennek ellenére is akadtak olyanok, akik rákattantak az emulátorok telepítésének potenciális lehetőségére, így rögtön munkába is álltak.

Hirdetés

Időközben pedig az egyik ilyen felhasználónak sikerült áttörést elérnie, amiről nemrégiben ő maga adott hírt a Twitter/X oldalán.

Ezzel kapcsolatban egészen pontosan azt írta:

"Több mint egy hónap kemény munka után a PPSSPP natívan fut a PlayStation Portalon. Igen, meghekkeltük az eszközt."

Aki nem ismerné, a PPSSPP egy olyan, nyílt forráskódú PSP-emulátor, amely képes felskálázni, grafikailag felhúzni az eredetileg sokkal kisebb képernyőkre tervezett játékokat PC-n, Macen, Linuxon és persze az androidos eszközökön is. Az operációs rendszer kompatibilitásának köszönhetően ezt sikerült most felvarázsolni a Portalra is, így a Qualcomm 662 SoC-al párhuzamban elviekben már semmi sem szabhat gátat az emulátor futtatásának.

A posztoló egyébként hozzátette, hogy egyelőre nem tervezi közzétenni művét, illetve még számos feladat, finomhangolás is hátra van szerinte. Mindenesetre igen komoly előrelépésről beszélhetünk, okkal örülhetnek a Portal tulajok, akik lehet, hogy idővel több klasszikus játékot is natívan pörgethetnek majd az egyelőre erősen korlátozott funkciójú eszközükön emulátorok segítségével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.