Hirdetés

Tovább csúszik a GeForce RTX 3080 Ti megjelenése



|

Úgy tűnik, túl optimistának számított az a terv, ami szerint áprilisban új csúcsmodellt mutatna be az Nvidia.

Hirdetés

Közeledve a 2021-es év első negyedévének végéhez, a játékosok többsége úgy gondolhatja, hogy a karácsonyi időszak óta tartó, a videokártyákat érintő készlethiány cseppet sem javult, sőt, inkább romlott a helyzet. Ugyan a két nagy gyártó leleplezett egy-két új modellt, ezek elérhetősége tulajdonképpen azóta is csak papíron létezik.

Emiatt pedig már januárban gyanakodva figyeltük azokat a pletykákat, miszerint az Nvidia egy új csúcsmodellt helyezhet az RTX 3090 alá, amivel egy picivel pénztárcabarátabb opciót kínálhat a hardcore játékosok számára. Az RTX 3080 Ti néven hivatkozott variáns tényleges megjelenése azonban azóta se történt meg, és most újabb halasztás szivárgott ki iparági forrásoknak köszönhetően.

Hirdetés

Az új céldátum május közepe, ami nincs is annyira közel, és nem is elég pontos ahhoz, hogy megnyugtassa azokat, akik hónapok óta várnak RTX 3090 vagy 3080 példányukra. Sőt, mivel az új pletykák is azt erősítik meg, hogy a Ti modell a 3090-re integrált GA102-es GPU-t kapja meg, ezért ha teljesül is a májusi start, megint ott lesz a kérdés, hogy milyen készletmennyiséggel debütálhat az új csúcskártya.

Elképzelhető, hogy az Nvidianál ez lesz az első olyan vezérlő, ami már a TSMC 7 nm-es gyártósoráról gördülhet le, és ezért tolódott ki a dátum a második negyedév közepéig. Korábban olvashattunk már erről, hogy a santa clara-i vállalatnak muszáj bevonnia új partnereket a gyártásba, a Samsung 8 nm csíkszélességű kapacitása egyszerűen nem elég a bányászok által túlgenerált kereslet kielégítéséhez. Amennyiben sikerül felfuttatni a gyártást a TSMC-tóvel, és a kártya kereskedelmi elérhetősége is javul, akkor egyébként örülhetünk az újdonságnak, mert teljesítményben igen erősnek igérkezik.

A "8K Gaming" fontos jellemző az RTX 3090-nél, a 3080 Ti-nél azonban erre nem lesz lehetőség a felezett memória miatt.

A hivatalosan még nem megerősített adatok szerint az RTX 3080 Ti 3D-s sebessége igen közel lesz az RTX 3090-hez, egyes feltételezések szerint a két kártya közti különbséget kizárólag a VRAM mérete és üzemfrekvenciája jelentheti.

A Ti kiadásra "csak" 12 GB memória kerülhet, aminek köszönhetően kedvezőbb lehet a termék végfelhasználói ára. Nagy csodára azért itt sem kell számítani, az akár 10 496 stream processzorral és 82 db RT számolóegységgel felvértezett VGA ajánlott végfelhasználói ára 999 dollárra prognosztizálják.

A különböző adókkal és a kereskedelmi lánc haszonkulcsával számolva ez hazánkban 650 000 Ft-os árat jelenthet, ami már egészen kellemes (el se hisszük, hogy ezt leírtuk...) az RTX 3090 1 millió Ft-os árához képest. Mi is túlzottan optimisták lennénk? Lehetséges, másfél hónap múlva kiderül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.