Hirdetés

Tovább növekszik az AMD, közelít az Intelhez



|

Az AMD magabiztosan tör előre a gyengélkedő PC-s piacon.

Hirdetés

A pandémia alatt valósággal szárnyalt a PC-s piac, az idei adatok viszont a kereslet erőteljes visszaeséséről tanúskodnak, legyen szó komplett konfigurációkról vagy hardverekről. Nem csoda hát, hogy az összes nagyobb gyártó szűk hónapokkal küzd: az Intel máris rengeteg pénzt veszített, de  bezuhant az Nvidia nyeresége is és az AMD sem sokkal optimistább.

A Mercury Research legfrissebb felmérése alapján ugyanakkor a pirosak megerősödve kerülhetnek ki a viharból, az AMD processzorai ugyanis az elmúlt negyedévben az összes kategóriában növelték a részesedésüket a piacvezető Intel megoldásaival szemben.

Hirdetés

A Tom's Hardware által közölt előzetes adatok szerint a 2022-es második negyedévben a következőként alakult az AMD jelenléte az egyes szegmensekben:

  • Asztali processzorok: 20,6%, 2,3/3,5%-os növekedéssel az előző negyedévhez képest.
  • Laptopos és mobil processzorok: 24,8%, 2,3/4,8%-os növekedéssel az előző negyedévhez képest.
  • Szerver processzorok: 13,9%, 2,3/4,4%-os növekedéssel az előző negyedévhez képest.

Magyarán a pirosak a teljes fronton jelentős előretörésnek örvendhetnek, amit a vállalat által időközben megosztott bevételi jelentés is alátámasztani látszik. A cég közlése szerint az asztali processzorok bevételeiből szerzett részesedésük az előző negyedévben 0,7 ponttal, a notebookos processzorok bevételeiben szerzett részesedésük 11,3 ponttal, a szerverekbe szánt processzorok bevételeiből szerzett részesedésük pedig 11,2 ponttal nőtt az előző év megegyező negyedévéhez képest.

Az AMD így most 18,8%-os, 27%-os és 22,9%-os bevételi részesedésnek örvendhet a tárgyalt kategóriákban, melyek közül a laptopoknál mért adat mindenkori rekordnak tekinthető. A pirosak bevételi részesedése ráadásul a teljes x86-os CPU-piacon is csúcsot döntött: 11,2 pontos gyarapodással 28,1%-on áll.

A cég pedig nem is tervez lassítani, hiszen még az idei évben befutnak a Ryzen 7000-es processzorok, az EPYC Genoa szerverprocesszorok és az RDNA3-as Radeon-videokártyák is, amelyek még nagyobb szeletet hasíthatnak ki a tortából. A friss adatok alapján zárásként elmondható, hogy kifizetődni látszik az AMD évek óta tartó tudatos építkezése, így kifejezetten érdekes lesz látni, hogy mit lép erre a visszaesést jobban megsínylő Intel és az Nvidia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.