Hirdetés

Továbbra is irreálisan drágák a videokártyák



|

Grafikon mutat rá, hogy milyen messze járunk az ajánlott fogyasztói áraktól.

Hirdetés

A GPU-krízis oly régóta tart, hogy talán már az utolsó nagymama is értesült arról, hogy nem most kellene PC-építésbe fognia, mivel a kereskedők többszörös árakat kérnek a videokártyákért, amikor épp akad belőlük készleten.

Maga a hír tehát nem éppen újdonság, nemrég viszont befutott egy érdekes grafikon, amely látványosan illusztrálja a helyzet idei alakulását az ajánlott fogyasztói árhoz és az Ethereum árfolyamához viszonyítva.

Hirdetés

A német 3DCenter ábráján az AMD RX 6000-es és az Nvidia GeForce RTX 3000-es széria kártyáinak átlagos legjobb árai láthatók, kiegészítésként az elérhető készleteket jelző halványlila és az Ethereum árfolyamot szemléltető sárga vonal mellett. Első pillantásra kiszúrhatjuk, hogy a kriptovaluta májusi bezuhanása a GPU árakat is lefelé nyomta, ám az ETH erőre kapásával július óta ismét emelkedő a trend.

Október és november között viszont az AMD-nél 11%-os esést mértek, így most az RX 6000-es kártyák a fogyasztói ár 190%-áért, az RTX 3000-esek pedig a 195%-áért mennek. Ez ugyan messze van az ideálistól, de legalább az Nvidiánál mért májusi 304%-tól is. Az pedig kifejezetten biztató, hogy a 3DCenter felmérése szerint a készletgondok már kevésbé súlyosak, mint az év elején voltak.

A legjobb persze az lenne, ha nem kellene közel kétszeres árat fizetni a videokártyákért, ám egyelőre nem látszik, mikor érhetjük el ezt a paradicsomi állapotot. A jó vételekben reménykedő felhasználók most a készülőben lévő, 12GB-os GeForce RTX 2060-ba, az Intel Alchemist GPU-k eljövetelébe és az AMD (egyelőre csak pletykált) belépő szintű újdonságaiba helyezhetik a bizalmukat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.