Hirdetés

Tűpontosan belőtt teljesítménnyel érkeznek az új Radeon videokártyák



|

A kiszivárgott teszteredmények alapján az új RX7000-es modellek nem váltják meg a világot, cserébe a versenytársakhoz mérve remek ár-érték aránnyal érkeznek. Csak ne lenne az a fránya ray-tracing.

Hirdetés

A gamescomos prezentáció alkalmával bejelentett RX7700 XT és RX7800 XT párosa talán nem kap akkora rivaldafényt, mint amit egyébként megérdemelne, amit egyébként az előzetesen kiszivárgott adatok sem erősítenek. Pedig az RDNA3 generációba tartozó, erős középkategóriás tulajdonságokkal felvértezett újdonságok egyáltalán nem számítanak rossz ajánlatnak, csak épp minden szempontból utolsóként érkeznek.

Házon belül már nem várhatók további RX7000-es típusok (legalábbis az AMD jelenlegi álláspontja ez), és a versenytárs hasonló piaci szegmensbe szánt típusai már egy ideje elérhetők a felhasználók számára. Ez akkor tekinthető egyfajta biztonsági játéknak és reaktív termékpolitikának, amivel talán a ray-tracing számítási teljesítménnyel kapcsolatos lemaradást igyekeznek palástolni.

Nos, az árak elvileg rendben lesznek, és nagyon úgy néz ki, hogy a sebességi adatok alapján az RTX4070 és 4060 Ti kártyáknál újabb árcsökkentésre lehet szükség.

Hirdetés

Patikamérlegen állított sebesség

Bármelyik újdonságról esik is szó, mindkét modell esetében megvan a kijelölt ellenfél. Az RX7700 XT a zöldek oldalán csatasorba állított RTX4060 Ti 16 GB-os kiadásával versenyez, míg az RX7800 XT a 4070-es széria normál, Ti-utótag nélküli verziójával harcol a játékosok kegyeiért. Ezek a párok az AMD saját belsős mérései alapján alakultak ki, aminek részletei szivárogtak ki a napokban. A képeket látva az adatok vélhetően a tesztelők számára kiküldött segéddokumentumból származnak, egyfajta képet adva arról, hogy miként teljesítenek az új kártyák.

Nagy meglepetés ezúttal sincs, aki arra számított, hogy a kis "Navi3x"-ek majd elsodorják a középkategóriás RTX-eket, csalódni fog, a 449-499 dolláros ársávban az üzleti racionalitás felülír mindenféle gamer-vágyálmot. A kikerült táblázat szerint az RX7800 XT egészen pontosan 0,5%-kal gyorsabb, mint az RTX 4070; teljesen értelmezhetetlen a különbség, fej-fej mellett halad a két VGA, a Radeon nyilvánvalóan jövőállóbb a 16 GB-nyi fedélzeti memóriájának köszönhetően. Ha viszont csak a ray-tracing teljesítményt nézzük, a GeForce RTX-erő megmentei a zöldek kártyáját, de ez már a korábbi csúcskártyák esetében is így volt.

Az RX7700 XT 3D-s sebessége már talán izgalmasabb, hiszen itt már "csak" 12 GB-nyi VRAM található a kártyán, ám a gyártó mérései szerint így is képes lépést tartani a 16 GB-os RTX4060 Ti-vel, csak a ray-tracing renderutakon jár gyorsabban az Nvidia üdvöskéje. Viszont a százalékos különbségek annyira kicsik, hogy játék közben igen nehezen észrevehető egyik-másik kártya előnye vagy hátránya, a nagy átlagot tekintve kimondható, hogy azonos sebességszinten teljesít a négy variáns.

Most is az ár dönthet?

A lojalitáson és a képfelskálázó technológiákon túl mindenképp az árcédula lesz a döntő, és a dolláros árak alapján ebben egyelőre előnyben van az AMD. Sajnos még hazai kiskereskedelmi árakat nem látunk, de pl. egy RTX 4070 12 GB már 250 ezer Ft-tól elérhető, így pedig az RX7800 XT-nek 210-220 ezer Ft-on kellene befutnia. Az RX7700-nak viszont már egyértelműen 200 ezer Ft alatt kell nyitnia, különben nagyon nehéz lesz kereskedelmi értelemben vett sikereket elérnie.

Izgalmas lesz látni, miként alakulnak az árak az őszi időszakban, akár még árcsökkentés is jöhet az Nvidiától, ha versenyben akarnak maradni az új Radeonokkal. Aztán az is lehet, hogy mostantól unalmas állóvizzé alakul a középkategória, újdonság már nem várható, mindkét oldal teljes portfóliót kínál a játékosok számára, a kártyák kiterítve, a felhasználói preferencia dönt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.