Hirdetés

Új megoldásokkal teszi hozzáférhetőbbé a játékokat a Microsoft



|

Több akadálymentesítési célú változtatás is érkezik az Xbox platformra.

Hirdetés

Ahogy azt korábban testvérlapunk, a GS is összefoglalta, az elmúlt években jelentős előrelépések történtek a játékok akadálymentesítésében, melynek köszönhetően ma már nem csak a tökéletes testi és szellemi egészségnek örvendő emberek élvezhetik ezt a világszerte egyre népszerűbbé váló szórakozási formát.

A terület egyik úttörője a Microsoft és a vállalat szárnyai alá tartozó Xbox platform, amely már 2018-ban piacra dobta a kifejezetten hozzáférhetőségi szempontok mentén tervezett kontrollerét, az Xbox Adaptive Controllert, most pedig újabb vívmányokról számolt be az akadálymentesítési programja kapcsán.

Hirdetés

A Microsoft az Xbox Wire blogon, a fogyatékkal élő játékosoknak szentelt októberi ünnepi hónap alkalmából vette sorra, hogy milyen fejlesztésekkel igyekszik még egyszerűbbé tenni a mókába való becsatlakozást, melyek közül a legfontosabbak a következők:

  • Az Xbox Store-ban már külön menüben (Accessibility in Games) találhatjuk meg az összes játékot, amely akadálymentességi funkciókkal bír, egyszerűbbé téve az ilyen címek közötti válogatást.
  • A redmondiak az iparági rendezvényeket is hozzáférhetőbbé akarják tenni, ezért Playbook for Accessible Gaming Events néven kiadtak egy szakszerű útmutatót, ami a szervezők munkáját igyekszik megkönnyíteni.
  • Leegyszerűsítették a kontrollerek csatlakoztatását, ami már az Xbox media remote-on és hangparanccsal is elvégezhető.
  • Valamikor a későbbiek során lehetővé teszik a játékosoknak, hogy közel  90 PC-s billentyűt és billentyűparancsot remappeljenek az Xbox Adaptive Controlleren és az Elite Series 2 kontrolleren az Xbox Accessories alkalmazáson keresztül.
  • Az Xbox alkalmazásban tavaly elhelyezett hozzáférhetőségi menü után már a Game Bar Xbox-widgetei közé is bekerül egy dedikált akadálymentesítési widget.

A Microsoft emellett néhány pozitív példát is hozott az akadályokat lebontó játékokra, köztük az Xbox-exkluzív Forza Motorsporttal, a Sea of Thievesszel és az Age of Empire IV-gyel. Végezetül pedig egy videót is kaptunk a Craig's Hospital neurorehabilitációs központ és kutatókórház játékosokkal kapcsolatos munkájáról. Az intézmény a redmondiak partnereként sokat segített az Xbox Adaptive Controller tökéletesítésében.

A Microsoft és az Xbox akadálymentességi törekvéseiről ide kattintva olvashatsz részletesen.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.