Hirdetés

Vajon mennyi ideig bírhatja egy passzív hűtésű RTX 3080 videokártya?



|

Egy felhasználó ezúttal azt próbálta meg kideríteni, hogy az egyik legerősebb grafikus vezérlő mennyire használható passzív hűtőbordával.

Hirdetés

A videokártya piacnak voltak olyan szakaszai, amikor a gyártók a csendes működést emelték ki, mint extrém fontos jellemzőt, ezzel hízelegve a zajra érzékeny felhasználóknak. A vevői igényekhez igazított fejlesztések egészen odáig merészkedtek, hogy akár felső-középkategóriás kártyákra is teljesen passzív, ventilátoroktól mentes hűtőbordát szereltek, amik működés közben komoly égési sérüléseket okozhattak.

A csendes üzemet ugyan sikerült kipipálni, viszont egyéb problémákat generáltak a zaj kiiktatására vonatkozó törekvések. A gépházban megrekedt hőmennyiség egyéb alkatrészekre is hatással van, illetve a videokártya élettartamával kapcsolatban többen aggodalmukat fejezték ki; ekkora folyamatos hőterhelés hosszú távon minden bizonnyal megbosszulja magát.

Hirdetés

Ezek a kereskedelmi forgalomba szánt modellek eltűntek ahogy egyre nőtt a GPU-k számítási kapacitása és a nyomtatott áramköri bonyolultság, a TureMetal Cooling alapítója pedig megmutatta, hogy ez így is van jól. Mical Wong nem másra vállalkozott, mint hogy saját tervezésű, passzív hűtéshez kialakított számítógépházába szerel be egy, a gyári bordázatától megfosztott RTX 3080 videokártyát.

A koncepció egyébként csodálatos, és az alkotó láthatóan alaposan átgondolta, miképp érdemes bevonni a vázat az alkatrészek által termelt hő elvezetésébe. A határok feszegetésében azonban picit bátrabb volt a kelleténél ez a projekt, a FurMark tesztprogrammal ugyanis pár perc alatt sikerült kinyírni az értékes RTX-példányt.

87 Celsius fokon stabilizálódott a GPU a teszt futtatása alatt

A terheléses teszt egészen pontosan 4 perc 27 másodpercig tartott, és a folyamatosan figyelt hőfokok alapján nem a GPU adta fel a harcot, hanem a tápellátó áramköri rész nem bírta tovább. A teljes rendszer fogyasztása 410 W-ra állt be, amiből 347 W-nyi részt kért magának a videokártya. Normál körülmények között ezek normális értékek, ebben a passzív szaunában azonban a videokártya percei tényleg meg voltak számlálva.

Az UP10 típusú ház a hétköznapi használat során megfelelően halk légszállítással együtt vélhetően képes megbirkózni az RTX 3080-nal, a játékos szituációktól teljesen távoli szimulációt futtatót FurMarkot pedig hagyjuk meg azok számára, akik a folyadék- vagy egyéb hűtőrendszerek teljesítményére kíváncsiak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.