Hirdetés

Végre reagált az Nvidia reagált az RTX 4090 leolvadó csatlakozóival kapcsolatos botrányra



|

A zöldek elmondták, mire jutottak a vizsgálattal, s hogy mi vár a károsultakra.

Hirdetés

A méregdrága árától eltekintve a GeForce RTX 4090 rajtja akár fényes diadalmenet is lehetett volna, hiszen az Nvidia legújabb szörnyetegének teljesítményével most tényleg semmi sem veszi fel a harcot, még az AMD nemrég leleplezett csúcskártyája, a Radeon 7900 XTX sem.

Csakhogy a videokártya esetenként leolvadó tápcsatlakozója körül kialakult botrány csúnyán belerondított a forgatókönyvbe, így néhány hete a gyártó is kénytelen volt vizsgálatot indítani. Az Nvidia nemrég megosztotta a nyomozás eredményét, ami összhangban van az eddig sejtettekkel.

Hirdetés

Azt ugyanis már a független szakértői vizsgálatok is pedzegették, hogy a csatlakozók károsodása mögött az új GeForce-csúcsmodellen használt 12VHPWR konnektor laza illeszkedése állhat, amit lényegében most a zöldek is megerősítettek a Gamers Nexushoz eljuttatott nyilatkozatukban:

"Aktívan vizsgáljuk a bejelentéseket. Világszerte körülbelül 50 esetről van tudomásunk. Eddigi eredményeink szerint a leggyakoribb probléma az, hogy a csatlakozók nincsenek teljesen bedugva a grafikus kártyába. A csatlakozó biztonságos rögzítése érdekében javasoljuk, hogy először a tápcsatlakozót dugja be a grafikus kártyába, hogy biztosítsa, hogy az szilárdan és egyenletesen illeszkedjen, mielőtt a grafikus kártyát az alaplapba rögzíti."

- üzente az Nvidia, segítségként pedig egy fényképes útmutatót is megosztott az RTX 4090 megfelelő bekötéséhez. A gyártó továbbá azt is elárulta, hogy a hozzájuk visszaküldött kábeleken sérülések nyomait fedezték fel, ami a nem megfelelő csatlakoztatásra utalt. Ennek ellenére persze adja magát a kérdés, hogy jó-e az a dizájn, amellyel ennyi ember véti el a bekötést, a szabványt kezelő PCI-SIG csoport pedig már be is jelentette, hogy megfontolja a 12VHPWR áttervezését.

Ami pedig a károsultakat illeti, az Nvidia nem tolja a vásárlókra a felelősséget, az amerikai PC Worldon keresztül ugyanis tudatta, hogy mindenkinek kicserélik a kártyáját, beleértve azokat is, akik a hiba elkerülésének szándékával nem a dobozba csomagolt adaptert, hanem külsős gyártású megoldást használtak. A Gamers Nexus értesülése szerint az Nvidia eddig 125 ezer RTX 4090-est adott el, amely a zöldek 50 meghibásodásról szóló jelentésével összevetve kerek 0,04%-os hibaarányt jelent.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.