Hirdetés

Ventilátor nélküli hűtéssel kínoznak egy GeForce RTX 3080 videokártyát



|

Izgalmas fejlesztés vagy csak egy érdeklődő felhasználó bukásra ítélt projektje? Valahol a kettő között áll a tíz CPU-hűtővel feldísztett grafikus vezérlő.

Hirdetés

A PC-s komponensek sok évtizedes történelmének részei a különböző hűtési megoldások, az egyes alkatrészek hőtermelése mindig is megoldandó feladatnak számított. Találkozhattunk extrém esetekkel, de olyan is előfordult, hogy kellemes meglepetésként hatott egy-egy, a vártnál egyszerűbb és hatékonyabb módszer. A gyári tervezésű hűtőegységekkel mára csak nagyon ritkán akad probléma, és emiatt kissé leült a külön megvásárolható hűtőmodulok piaca; viszonylag kevés felhasználó próbál meg valami mást a gyárilag felszerelt bordázat helyett.

Hirdetés

A garancia kérdésével sem törődhetett az a Reddit felhasználó, aki jó ötletnek gondolta az RTX 3080-as videokártyájának átalakítását. Nem ő az egyetlen, aki ezzel próbálkozik, léteznek olyan hivatalos megoldások, amik valóban teljesen passzív, ventilátormentes hűtést kínálnak, cserébe a rendszer kiépítése számos megkötéssel jár. A képek alapján úgy tűnik, nem igazán sikerült megérteni, miként működhet passzívan egy hűtőborda, de az tény, hogy némi ismertségre szert tett a lelkes fórumozó.

Ha még ventilátor is lenne rajta…

Annyiban szerethető ez a projekt, hogy a kártya tulajdonosa rögtön azzal nyit, hogy egyébként nem számít szakértőnek ebben a világban, és szívesen várja a visszajelzéseket a tervei kapcsán. Ezekre pedig szükség van, mert a képekből annyi derül ki, hogy van egy alap elgondolás, ami elemeit tekintve jókora nagyítást kapott, amivel feltételezhetően teljesíthető a ventilátormentes működés. Az alap egy Founders Edition RTX 3080, vagyis az Nvidia által gyártott alapváltozat, amire egy óriási réz téglalap és tíz darab hőcsöves processzorhűtés került.

Teljesen őrült az elképzelés, mert bár valóban nincs ventilátor egyiken sem, a hőátadás már ott megakad, hogy a brutális méretű réz idom forró oszlopként izzik a kártyán. Az erre szerelt CPU-hűtők ha át is vesznek valamennyi hőt, valójában nem hűtőként, hanem egy furcsa kinézetű radiátorként üzemelnek, amibe viszonylag hamar belefáradhat az Nvidia kártyája.

Az elhelyezés ráadásul egyéb problémákat is felvet a működtetéssel kapcsolatosan, árulkodó jel, hogy a felhasználó inkább rákérdezett a tápvezérlő komponensek hűtésére, mert azokon általában hűtőpadok vannak. A méret, tömeg, hőkezelés mind-mind megoldandó tényező, de nem lehetetlen, hiszen mások is belevágtak, és lehet sikeres egy ilyen prototípus. De előbb talán érdemes picit közelebbről tanulmányozni a gyári hűtőbordákat és passzív gépházakat, azok a fránya hőcsövek nem véletlenül úgy tekeregnek a lamellák között.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.