Hirdetés

Nincs videokártyád, de tolnád a Cyberpunk 2077-et? Ezzel az AMD procival simán lehetséges



|

Videokártya nélkül is 130 fps-t hoz Fortnite-ban a pirosak új chipje.

Hirdetés

Szerencsére magunk mögött hagytuk már a chiphiánytól, kriptobányászoktól és nyerészkedőktől sújtott éveket, amikor gamerek milliói nézték üveges tekintettel az asztal alatt porosodó félkész számítógépeiket, és reménykedtek abban, hogy egyszer majd lesz pénzük videokártyára.  Ha az AMD akkor dobta volna piacra ezeket a processzorokat, sokak helyzete javult volna.

A napokban kerültek fel a boltok polcaira az AMD Ryzen 8000G APUk: ezek olyan processzorok, amikbe egy kifejezetten combos integrál grafikus chipet is építettek. Már az év első napjaiban felkaptuk a fejünket a kiszivárgott adatokra és megszellőztetett teljesítményre, most pedig végre a tesztelőkhöz is befutottak az első darabok, így a saját szemünkkel is meggyőződhedtünk róla, hogy az AMD-nek van mire büszkének lennie.

Hirdetés

A Hardware Unboxed videójából kiderült, hogy a csúcsmodell AMD Ryzen 8700G tényleg bámulatos teljesítményre képes: A Fortnite-ban átlagosan 132 fps-t hozott 1080p alacsony grafikai beállítások mellett, de a Counter-Strike 2-ből is kihajtott 119 képkockát másodpercenként közepes grafikán. Nyilván nem így fogunk e-sport versenyekre járni, de ahhoz, hogy otthon elszüttyögjünk, bőven elég. 

Nem csak ezeket az egyébként krumplira optimalizált játékokat hozta élhető szinten a hardver: a Baldur's Gate 3-ból átlag 49 fpst sajtoltak ki, de a Cyberpunk 2077 is 40 képkocka/másodperc feletti átlagot hozott. Ez azért elmarad az AMD által belengetett 60-tól, de így is elismerésre méltó teljesítmény, különösen annak fényében, hogy az előző generációs csúcsmodell a BG3-ban a 20 fpst sem érte el. A Ryzen 8700G 12 RDNA3 CU-t tartalmaz, míg a 7700 iGPU-ja csak 2 RDNA2-vel rendelkezett, innen az erőteljes növekedés.

Nyilván teljesítményben így sem tud versenyezni a chip a dedikált grafikus kártyával szerelt gépekkel, ugyanakkor sokkal kevesebbet fogyaszt, nem kellenek hozzá extra kábelek, brutális hűtő sem. Szóval ha valaki egy mini PC építésében gondolkozik, amit mondjuk a tévé alá el tud rejteni, annak optimális választás lehet ilyen alapokra helyezni a konfigját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.