Hirdetés

100 évet is kibír a Panasonic 1 TB-os optikai lemeze



|

Hamarosan megérkezik az archiválásra szánt optikai lemezek 1 TB-os kiadása.

Hirdetés

A Panasonic bejelentette, hogy hamarosan megkezdi a következő-generációs optikai lemezek még nagyobb kapacitású verziójának sorozatgyártását. A munkát a Sonyval közösen kezdte el a Panasonic, és 500 GB-os lemez már van is a piacon. Hamarosan itt lesz azonban az 1 TB-os verzió is. 

Hirdetés

Az Archival Disc névre keresztelt adattároló értelemszerűen adatmentésre használható legjobban, főleg azért, mert egy korong több mint 100 évig is képes megőrizni a ráírt adatokat. 

A Panasonic több új technológia révén tudta növelni az optikai lemezek kapacitását, és leszögezte, hogy nagy lehetőségek rejlenek még ilyen téren a fejlesztésekben. A rögzítési sűrűség terén a merevlemezek a következő 10 évben 7-15 százalékot fejlődhetnek, az optikai diszkek viszont 30-46 százalékot. 

A lemezek tartósságát az iparági szabványoknak megfelelő felgyorsított tesztekkel vizsgálják, a hibarátát 30 Celsius-fok fölött és 70 százalékos páratartalom alatt mérik. Ezek alapján jött ki a több mint 100 éves élettartam, míg ez az idő egy HDD-nél néhány év, a mágnesszalagoknál pedig egy tucat. 

Az optikai lemezeket nem kell időről-időre új hordozóra menteni, illetve hűtést garantáló létesítményt sem igényelnek, tehát költséghatékonyak is. 1 petabájt adatot 20 éves tárolással például fele annyiból lehet optikai korongon eltenni, mint HDD-n. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.