Hirdetés

4K@60fps: ennyit spórolsz, ha HEVC-ben videózol a Galaxy S9-cel



|

Az HEVC formátumú videók segítségével jelentős mennyiségű tárhelyet takaríthatunk meg. De nagyjából mennyit is?

Hirdetés

Aki szeret gyakran videókat rögzíteni, annak szüksége lesz egy modern okostelefonra. Manapság a 4K és a 60fps a divat, mindehhez persze az HEVC kodek támogatására is szükség van helytakarékossági okokból. Az iPhone 8, iPhone 8 Plus és iPhone X mellett mindezeket a Samsung Galaxy S9 és a Galaxy S9+ is támogatják. 

Hirdetés

Az alapbeállítás 4K-nál 30 fps, tehát ezt a beállításokban nem árt módosítani. Különböző okokból (melegedés, a feldolgozáshoz szükséges teljesítmény, stb.) az androidos gyártók szeretik korlátozni a csúcsbeállítások mellett rögzíthető videó hosszát. A Samsung a maximumot 5 percben határozta meg (a 4K@30fps felső korlátja 10 percre nőtt). 

Természetesen a 4K@60fps mellett lőtt videók hossza azért is számít, mert meglehetősen nagy tárhelyet emésztenek fel. Az HEVC sokat segít mindezen, de érdemes megvizsgálni, hogy pontosan mennyit is. 

Elsőként indítsuk el a készülék Fényképező appját, majd a Beállítások gombra nyomva válasszuk a Videó mérete opciót. A Samsung az UHD (60 fps) opciónál figyelmeztet, hogy a követett autofókusz, a videoeffektek és az elektronikus stabilizálás ilyenkor nem működnek. 

A nagy kérdés azonban az, hogy mennyit spórolhatunk az HEVC bekapcsolásával? Mit ér a kodek, mennyivel kevesebb tárhelyet igényel egy HEVC-ben lőtt videó a normálhoz képest? Következzenek a közelítő értékek: 

HEVC Normál
4K@60fps (1 perc) 306 MB 524 MB
4K@30fps (1 perc) 203 MB 343 MB
1080p@60fps (1 perc) 115 MB 204 MB
1080p@30fps (1 perc) 60 MB 103 MB

Amint a táblázat mutatja, a különbség meglehetősen nagy. 

De miért jó 4K@60fps-ben rögzíteni a videókat? Az így felvett klipek simábbak és szebbek, szerkesztéskor több a lehetőségünk, és még a YouTube tömörítése után is szebb videókat kapunk. 

Az HEVC-nek hála pedig jóval kisebb méretű fájlokkal dolgozhatunk. Azt azért vegyük figyelembe, hogy platformtól és rendszertől függően még akadhatnak lejátszással vagy megosztással kapcsolatos kompatibilitási hibák. A Windows 10-hez csak nemrég érkezett natív HEVC-támogatás. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.