Hirdetés

7,5 másodpercenként készül egy új vírus Androidra



|

Csak tavaly 4,18 millió új androidos kártevőt regisztráltak. Az naponta 11 500, ami elképesztő adat, a legtöbben mégsem védekeznek.

Hirdetés

A mobilok gyártói általában igyekeznek a "pucér" Android fölé valamilyen extra felhasználói felületet is húzni, amelynek gyakran része néhány kiegészítő app, többek között valamilyen biztonsági megoldás is. De persze még mindig jó kérdés, hányan használják ezeket, vagy egyéb külső alkalmazásokat és mennyi azok aránya, akik feleslegesnek tartják és ezért kikapcsolják a mobilos védelmi szoftvereket. Pedig egy összesítő kutatás szerint nagyon is szükség lenne ezek használatára, Androidra ugyanis hemzsegnek a kártevők.

Hirdetés

A G Data Cyberdefense szakértői számolták össze, hány különböző kártékony app próbálkozott az androidos rendszerek felhasználói ellen, és ez a hihetetlen magas, 4,18 milliónál állt meg. Ez nagyjából azt jelenti, hogy onnantól, hogy elolvastad a cikk címét és eljutottál idáig, máris megszületett legalább egy új kártevő.

Mik a jellemző androidos kártevők?

Adware - több, mint reklámszemét!

A leggyakoribb veszélyforrás-típusok egyike az adware. A reklámszóró, adatgyűjtő károkozó nem új találmány, de mobilokon a reneszánszát éli. Elsőre talán nem vesszük annyira komolyan, mint mondjuk egy zsarolóvírust, mondván, egy-két felugró reklám még nem a világ vége, de a mobilos adware-ek egyáltalán nem állnak meg ennyinél.

A megcélzott eszközökről ugyanis adatokat gyűjtenek és azt továbbítják a készítőknek, akik aztán nagy tételben eladják ezeket (például tartózkodási helyünket, böngészési szokásainkat, az általunk keresett kifejezéseket). Alapvetően ezek célja, hogy még több kéretlen hirdetést kapjunk, amelyeket viszont személyre szabottabbnak érzünk, de az így értékesített felhasználói adatbázisok egyéb komoly kockázatokat rejthetnek.

Az adware alkalmazások azért is terjedhetnek, mert fejlesztőik megkerülik az antivírusprogramokat vagy az operációs rendszer korlátozásait, és a többi kártevőhöz mérten könnyebben, gyorsabban el is készíthetők. a mobilokra jellemzően olyan szoftverekkel együtt kerülnek, amelyeket nem hivatalos forrásból (tehát a Google Play-ről) telepítünk.

Stalkerware - a titkos mobilos zaklató

A stalkerware olyan kémprogramok neve, amelyek egy adott személy tartózkodási helyének és tevékenységének követésére szolgálnak. A stalkerware hozzáfér a megfigyelt áldozat fotóihoz, közösségi média profiljához, geolokációs adataihoz, a videó- és hangfelvételekhez. Az alkalmazás a háttérben rejtőzködve, az áldozat tudomása nélkül fut.

Az így nyert adatokkal aztán kedvük szerint visszaélhetnek a támadók, valahogy úgy, mint a zsarolóvírusok esetében. Ott ugyebár zárolt fájlok és adatok feloldásáért kérnek pénzt, míg a stalkerware által begyűjtött információval máshogy tarthatják sakkban az áldozatokat. Például megfenyegetik, hogy ha nem fizet, nyilvánosságra hozzák a telefonon tárolt intim fotóit, esetleg olyan levelezését, üzenetváltását, amelyet nem szánt a nyilvánosságnak, vagy akár olyan komplex összefüggéseket, hogy egy adott pillanatban nem ott tartózkodott, ahogy ezt valaki mással tudatta.

Hogyan védekezzünk az androidos kártevők ellen?

Ha a mobilon gyárilag telepítve van valamilyen biztonsági megoldás, azt semmiképp sem érdemes kikapcsolni, sőt, a frissítésére is figyelmet kell fordítani. Emellett nem érdemes a hivatalos telepítő-helyek, főként a Play Store "mellé" járni, még akkor sem, ha alternatív források mondjuk ingyenesen ígérnek egy fizetős appot vagy valamilyen egyéb előnnyel kecsegtetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.