Hirdetés

96 magos CPU-szörnnyel tör a tesztprogramok élére az AMD



|

A legújabb generációs Threadripper processzorokkal a gyártó óriási sebességnövekedést ért el, amit akár te is megtapasztalhatsz, ha képes vagy megfizetni a platformváltás költségeit.

Hirdetés

Az ún. HEDT-piac az elmúlt pár évben picit háttérbe szorult, a nagyteljesítményű asztali konfigurációk szerelmesei sem az Inteltől, sem pedig az AMD-től nem kapták meg időben a legfrissebb fejlesztések magszámban kimaxolt változatait. Annyiban persze érthető a dolog, hogy a "szereld magad" kategóriába leszivárgó szerverprocesszorok mindig is csak egy nagyon szűk réteget céloztak, ám a hiányérzetet leginkább az Intel szenvedése okozta, ahol az új CEO munkába állása óta nagyon sok stratégiai eleme megváltozott.

Hirdetés

Ennek megfelelően az AMD sem feszítette meg magát azzal, hogy tartsa a Threadripper vonalat, a Zen 4-re épülő új generáció talán emiatt is vált igazán különlegessé, a tesztprogramok alapján óriási az előrelépés, ami bárki számára elérhető, aki munkaállomásként tekint a PC-re, és meg is teremti az ehhez szükséges anyagi javakat.

A Zen 4 ereje

A Threadripper Pro processzorok bemutatóján már túl vagyunk, ám egészen idáig nem igazán lehetett tudni, hogy mire is képesek az új központi egységek. Lehetne számolgatni a szerverkategóriában remekelő Epyc-testvérmodellek teljesítménye alapján, de a valós adatok úgyis csak akkor érkeznek meg, ha az asztali platform egésze végre bekapcsolásra kerül. Az alaplapgyártók nem készültek el a processzorcsalád bejelentésére, a talán szándékos késleltetés után azonban végre lehullt a lepel több, az ASUS, Gigabyte és AsRock által tervezett alapról. Látszik, hogy a CPU és a platform maga szerverszintű alapokon nyugszik, az óriási foglalat, a nyolccsatornás DDR5-memóriavezérlő és az akár 128 darab PCIe 5.0 sáv speciális nyomtatott áramkört igényel.

A 96 magos 192 processzorszálat kínáló 7995WX már-már értelmezhetetlen, ha csak mint egyszerű, asztali konfigba építhető CPU-ként tekintünk rá, de a grafikai és tudományos számításokra épített munkaállomások tulajdonosai vélhetően alig várják, hogy megkaparinthassák. A legfrissebb teszteredmények erről a típusról és a 64 magos 7985WX-ről jelentek meg, és nagyon úgy tűnik, hogy házon belül óriási a sebességnövekedés.

Mindenki lesöpörve az asztalról

A Geekbench 6 relevanciájával ugyan lehet vitatkozni, de a program által mutatott metrikában azért szépen skálázódnak az egyes platformok és központi egységek. A Xeon W9-3495X a maga 56 magjával a legfrissebb, Sapphire Rapids kódnevű fejlesztés az Inteltől, ami bár képes volt leküzdeni a Zen 3-ra épülő Threadripper 5995WX-et, az újdonságokhoz azonban ez kevés lesz.

Az egyszálas és többszálas tesztekben igen erősen teljesít a Zen 4 architektúra, a 350 W-os TDP-keretbe belefért az 5,3 GHz-ig emelkedő üzemfrekvencia is. A Dell Precision 7875 Tower gépbe szerelt CPU a kiegyensúlyozott energiaséma mellett vélhetően ki is futotta magát, hiszen a grafikonon igen közel került a harminckettővel több magot tartalmazó csúcsváltozathoz, ahol a maximális frekvencia kevesebb magon vált elérhetővé.

Az első és második generációs Threadripper példányokhoz képest háromszoros, két és félszeres a különbség, de sokatmondó a Zen 3-ra épülő 5995WX és a 7985WX közti 25-35%-os differencia. Azonos magszám mellett ez már tekinthető szemmel látható fejlődésnek.

Az egyetlen akadályt a platform költsége jelentheti, a 96 magos csúcsmodell listaára egészen pontosan 9999 USD, és még a 64 magos egységért is több mint 7000 USD-t kér az AMD. A hazai árlistákban még nem tűntek fel az újdonságok, de az elődmodellek alapján 2,5-4 milliós Ft-os ársávval lehet számolni. Erre pedig még jönnek az alaplapok, amik értékesítési november második felében indul, és bár árakat nem közöltek a gyártók egyelőre, 1500 USD-s nyitóösszegnél kevesebbre ne számíts. Drága, nagyon, de akinek a munkaállomás-képességek a konkrét megélhetést segítik, célszerű lehet a váltás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.