Hirdetés

A 8K-s kijelzők korába repít a HDMI 2.1



|

60 Hz-es képfrissítés mellett már a 8K-s felbontást is támogatja az új szabvány, de a 10K-tól sem riad vissza.

Hirdetés

Sokan még csak mostanában fontolgatják, hogy ideje lenne beruházni egy 4K-s tévére vagy monitorra, de persze rengetegen vannak azok is, akik bőven beérik a full HD-val. Hamarosan azonban lehet, hogy a 4K-s megjelenítők is elavultnak számítanak (még akkor is, ha a felhasználók továbbra sem fulladnak bele a 4K-s, minőségi tartalmakba...). 

Hirdetés

A HDMI Forum ugyanis bejelentette a HDMI 2.1-et. Az új specifikáció 60 Hz-es képfrissítés mellett már a 8K-s kijelzőket is támogatja. Aki esetleg beéri a 4K-val, az is örülhet, a korábbi maximumot megduplázták, már a 120 Hz-es képfrissítés is támogatott. 

Az új szabvány a dinamikus HDR-t is kezeli, továbbá a 10K-s felbontásokkal is boldogul, ha kell. 

A lehető legjobb teljesítményhez új kábelre is szükség lesz, méghozzá egy "Ultra High Speed HDMI Cable" feliratúra. A piacon lévő HDMI kábelek nem képesek 48 Gbps-os átvitelre, amit az új szabvány lehetővé tesz. 

Jó hír viszont, hogy az új kábel visszafelé kompatibilis, vagyis bármilyen készülékkel használható. Természetesen időbe telik, mire a piacon megjelenő új eszközökön megjelenik a HDMI 2.1-es port. Az is erősen megkérdőjelezhető, hogy a fejlődés és a várható dömping ellenére szükség van-e egy 8K-s kijelzőre otthon. Igazából a 4K is túlzás sok helyzetben, főleg, ha nem elég nagy a tévé, és nem ülünk hozzá elég közel. Az új szabványból mindenesetre profitálhatnak a következő-generációs játékok és a VR-kijelzők. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.