Hirdetés

A jelek szerint nem csúszik az AMD Zen 4 és az RDNA 3 megjelenése



|

A chiphiány és az ismét erőre kapó világjárvány ellenére sem lassít az AMD.

Hirdetés

A múlt hónapban számoltunk be róla, hogy egy megbízható szivárogtató szerint egyszerre rajtolhatnak az AMD következő generációs Zen 4 processzorai, illetve az RDNA 3 architektúrára épülő videókártyái is.

A megjelenés kapcsán már az a beszámoló is 2022-es dátumot jövendölt, de kicsit körbenézve más pletykák sem említik, hogy fennakadásokra számíthatnánk.

Hirdetés

Az egyik szóbeszéd szerint az 5 nm-es gyártási technológiával készülő Zen 4 processzorok integrált RDNA 2 grafikus vezérlőket kaphatnak, amivel az AMD az irodai gépek piacán is erős konkurenciát támaszthatna az Intelnek.

Erre a Raphael kódnevű CPU-k állítólagos energiafogyasztási mutatóiból következtethetünk, amelyek néhány hete bukkantak fel a Twitteren. A Patrick Schurtól származó értesülések alapján a Zen 3-hoz hasonlóan legfeljebb 16 magos chipeket 65, 95, 105, 120 és 170W-os TDP jellemezheti.

Az ExecutableFix nevű szivárogtató oldalán felbukkant korábbi poszt szintén 170W-os TDP-ről szól, viszont azt is megemlíti, hogy a Zen 4 csak a DRR5-ös memóriákkal lesz kompatibilis. Ez első pillantásra kockázatos lépésnek tűnik, hiszen korlátozná a potenciális vásárlók körét.

Ami pedig a GPU-k frontját illeti, a twitteres szivárogtatók nagy része egyetért abban, hogy az RDNA 3-alapú Navi 31-es újdonság egy 15 360 magos szörnyeteg lehet. Ez a multi-chip module (MCM) nevű technológia alkalmazásával valósulhat meg, ami azt takarja, hogy egyetlen áramköri lapkára több GPU-t helyeznek.

A pletykák persze csak pletykák, így minden értesülést érdemes fenntartásokkal kezelni. Az viszont mindenképp jó jel, hogy csúszásról senki sem beszél, miközben az AMD vezetője már többször is optimistán nyilatkozott a chiphiány alakulásával kapcsolatban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.